UA | RU
30 серпня 2023, 14:30

Буковинська черешня та одеські кавуни: Чому втрата врожаю на Херсонщині не викликала дефіциту фруктів

Незважаючи на усі проблеми з тимчасовою окупацією деяких територій та втрату врожаю через підрив росіянами Каховської ГЕС, українцям протягом усього літа був доступний майже увесь перелік вітчизняних фруктів
Незважаючи на усі проблеми з тимчасовою окупацією деяких територій та втрату врожаю через підрив росіянами Каховської ГЕС, українцям протягом усього літа був доступний майже увесь перелік вітчизняних фруктів
Фото: pixabay

Після того, як у 2022 році росіяни окупували Херсонщину, а також частину Запорізької області, де зазвичай були дуже гарні врожаї, як фруктів так і овочів, українцям пророкували дефіцит цієї продукції. Проте, нинішнє літо все ж було багатим на врожаї фруктів-овочів за рахунок інших областей України. Після деокупації частини Херсонської області наприкінці осені минулого року місцеві фермери вже навесні 2023 року почали масово висаджувати фрукти та овочі на полях, але усе перекреслив підрив росіянами Каховської ГЕС, коли фактично увесь майбутній врожай був знищений.

RegioNews підбиває підсумки літа, що минає, стосовно того чи були все ж таки у дефіциті фрукти та різноманітні ягоди, як це прогнозували українцям?

Навіть без "столиці черешні" ця ягода була доступна українцям

Другий рік поспіль українці обходяться без мелітопольської черешні. Десятки років саме черешня з цього регіону вважалась найбільш бажаною для покупців. У самому Мелітополі цю ягоду навіть називали символом міста, а ще влаштовували на честь черешні фестивалі.

З весни 2022 року Мелітополь перебуває в окупації і звісно, що на підконтрольній Україні території мелітопольська черешня не продається. Причому, ще минулого року було багато розмов, що в Україні відчується дефіцит цієї ягоди, а коштувати вона буде дуже дорого. Проте, насправді, як і на початку літа 2022 року, так і на початку літа 2023 року черешні було вдосталь. Так, її вартість коливалась в межах 100 гривень, але на піку врожаю вартість падала навіть до 60-70 гривень.

Фото: pixabay

У тому ж Києві дуже багато черешні продавали з Чернівецької області. У цьому можна було переконатись, наприклад, відвідавши оптові ринки, де продають овочі та фрукти. Та й на звичайних базарах продавці теж вказували, що черешня саме з Чернівецької області.

Для прикладу, на Вінниччині ще з 90-х років є досить багато господарств, що вирощують черешню. Причому, в багатьох випадках вона абсолютно нічим не поступається тій же мелітопольській. Просто так складалось раніше, що більшість черешні на українських базарах була саме з Мелітопольського району. На сьогодні у багатьох областях України вирощують дану ягоду, що дає можливість заміщати втрату мелітопольського врожаю через окупацію даної території.

Кавуни з Херсонщини стали справжнім дефіцитом

Найбільше пригод за останні роки сталось з кавунами. Усі пам’ятають баржі, якими з Херсонщини Дніпром возили кавуни аж до Києва. Ще 3-4 роки тому, у серпні, кавуни коштували по 4-5 гривень за кілограм. Сьогодні ця культура, незважаючи на розпал сезону, коштує мінімум 15-20 гривень за кілограм. Тобто, за середньої ваги кавун доведеться заплатити близько 100-150 гривень.

Фото: pixabay

Такі захмарні ціни на кавуни виникли внаслідок фактичної неможливості вирощувати їх на Херсонщині, що була беззаперечним лідером у цій галузі. Спочатку, влітку 2022 року, не було можливості вивозити кавуни з окупованої Херсонської області на підконтрольну територію України. Після того, як восени минулого року частина Херсонської області була деокупована, місцеві фермери вже навесні поточного року почали засіювати поля кавунами. Проте, через підрив росіянами Каховської ГЕС на початку літа майже увесь урожай майбутніх херсонських кавунів був знищений великою водою. З іншого боку багато херсонських фермерів кажуть, що кавуни все ж більше вирощували на лівому березі регіону, а він досі перебуває в окупації.

Причому, деякі фахівці навіть прогнозують, що найближчі роки українці теж не побачать херсонських кавунів, адже внаслідок підриву дамби було знищено найголовніше для вирощування баштанних — зрошувальну систему. Мовляв, на її відновлення потрібні будуть роки і дуже багато коштів. Звісно, в деяких районах Херсонської області, що підконтрольна Україні, кавуни все ж виросли, але це абсолютно не ті врожаї, на які усі сподівались.

Імпортні кавуни не витіснили вітчизняні

Оскільки виник дефіцит з херсонськими кавунами, то у червні і навіть у липні на український ринок їх почали масово завозити з Румунії та Туреччини. Хоча ціна них була подекуди і 50 гривень за кілограм, а тому більшість заморських кавунів лежали на полицях магазинів без уваги. Деякі мережі супермаркетів почали продавати половину кавуна і навіть його чверть, щоб хоч якось збути цей товар.

Проте, вже з середини липня на прилавках магазинів та на базарах все ж почали з’являтися вітчизняні кавуни, але їхня вартість була захмарною – 30 гривень за кілограм і вище. Тобто, середній кавун міг коштувати 200-250 гривень. Звісно, попит на такий дороговартісний товар був не дуже високим. Втім, з настанням серпня кавуни почали падати у вартості і зараз їх можна придбати по 15-20 гривень за кіло.

Цікава і географія вирощення кавунів. Якщо раніше, як вже зазначили, це була парафія практично тільки Херсонщини, адже за різними даними тут збирали понад 40% врожаю кавунів в Україні, то через окупацію Херсонщини у 2022 році, багато фермерів почали вирощувати кавуни майже в усіх регіонах країни.

Наприклад, за офіційними даними Міністерства аграрної політики та продовольства, лідером зі збору площ кавунів станом на середину серпня є Одещина, Полтавщина, Вінниччина та Дніпропетровщина. Загалом на той час було зібрано 38 тисяч тонн кавунів, а це лише 20% від прогнозованого врожаю. Для порівняння до повномасштабного вторгнення Росії щороку в Україні вирощувати близько 400 тисяч тонн кавунів. Таким чином бачимо, що збір кавунів в Україні впав в рази. Хоча в магазинах і на базарах дефіциту в них немає.

Цікаво, що найбільше виробництво та найвища врожайність баштанних станом на серпень спостерігається на Вінниччині. В області вже зібрано більше 12 тис. тонн баштанних. Хоча, погодьтеся, раніше мало хто чув, що Вінницька область може бути одним з лідерів з вирощення кавунів.

Крім цього, багато кавунів на базарах продають з Миколаївської області і навіть із західної України. Причому, в Інтернеті все більше роликів про те, як каувуни вирощують у Закарпатській та Івано-Франківській областях. Раніше вирощування кавунів у цих регіонах було нонсенсом.

Втім, хай там як, а завзяття фермерів з різних куточків країни все ж не залишило українців без кавунів. Так, можливо наразі вони не надто дешево коштують, але враховуючи ситуацію з фактичною втратою кавунових посівів на Херсонщині, що давали близько 40% усього врожаю в Україні, то ситуація з цінами ще більш-менш нормальна. Не слід забувати, що за останній рік гривня впала фактично на 50% по відношенню до долара, а багато насіння кавуна фермери закупляють саме імпортного, що значно здорожчує процес вирощування.

Дині стали елітною баштанною культурою

А от з динями цього року українцям взагалі не пощастило. Навіть зараз, наприкінці літа, ця баштанна культура на базарах коштує мінімум 30-40 гривень, а в магазинах взагалі близько 50 гривень. Хоча ще 3-4 роки тому у цей час вони продавались по 10-15 гривень.

Фото: minagro.gov.ua

За даними все того ж Міністерства аграрної політики та продовольства, станом на середину серпня було зібрано усього трохи більше 12 тисяч тонн динь по усій країні, а це в рази менше ніж було кілька років тому. Оскільки дині дуже полюбляють багато сонця та тепла, то їхнє вирощування може відбуватися виключно на півдні країни. Раніше це була Херсонщина, але, як і у випадку з кавунами, останні два роки баштанні у даному регіоні у великому дефіциті, тому і дині такі дорогі на прилавках українських магазинів.

Персики з Криму замістили фрукти з інших південних регіонів країни

Досить дорогими цього року є персики, адже дешевше 60 гривень за кілограм цього фрукту не знайдеш. Причому, з цим видом фруктів теж досить цікава ситуація, адже до 2014 року абсолютну його більшість вирощували у Криму і саме кримський персик вважався найсмачнішим.

Після того, як навесні 2014 року Росія окупувала Крим, влітку того ж року вітчизняні персики майже зникли з прилавків магазинів та базарів. Адже невеличкі фермерські господарства, що вирощували цей фрукт в інших областях країни, не могли задовольнити попит українців.

Проте, вже за кілька років вітчизняні персики знову з’явилися у продажу. Справа в тому, що їх почали вирощувати на Одещині, у Миколаївській, Чернівецькій, Закарпатській областях. Тож, зараз кількість цього фрукту повністю задовольняє попит українців, але дешевим його назвати не можна.

Лохина за кілька років перетворилась з елітної ягоди на доступну кожному

Ще однією ягодою, яка радує українців, стала лохина. Фахівці стверджують, що вона сприяє виведенню з організму токсинів, а також нормалізує обмін речовин. Ще років п’ять тому лохина на українських базарах коштувала по 300-400 гривень за кілограм і вважалась елітною ягодою для багатіїв. Проте, згодом все більше фермерів почали вирощувати лохину, адже її також можна було відправляти на експорт, а це дуже гарний заробіток.

Така активність фермерів призвела до того, що вже другий рік поспіль лохина стала доступною більшості українців, адже, наприклад, цього літа її вартість подекуди складала і 100 гривень за кілограм. Тобто, за якихось 4-5 років цієї ягоди почали вирощувати настільки багато, що вона впала у вартості в 3-4 рази.

Причому, за даними Мінагрополітики, лохина й зараз входить до трійки садових культур, які найбільше розвиваються в Україні. Зазвичай цю ягоду вирощують у Житомирській, Київській, Чернігівській, Волинській та Закарпатській областях.

Захмарні ціни на овочі

Цього року, до нового врожаю, спостерігались просто захмарні ціни на цибулю та моркву. Якщо раніше ці овочі коштували по 3-5 гривень за кілограм, то навесні їхня вартість злетіла майже до 50 гривень.

Причому, багато цибулі та моркви імпортували з тієї ж Польщі чи Туреччини. Ба більше, навіть на початку липня, коли вже почали збирати нові врожаї цих овочів, вони все рівно коштували по 30-40 гривень за кілограм. Зараз ситуація дещо вирівнялась і ту ж моркву у магазинах чи на базарах можна придбати у середньому по 15 гривень. Цибулю можна знайти навіть по 10 гривень.

Загалом на кінець серпня більшість овочів є абсолютно доступними для українців, адже та ж картопля, буряк, капуста, кабачки коштують в межах 10-15 гривень за кілограм.

Проте, дуже велике питання якою буде вартість цих овочів взимку, адже у промислових масштабах їх зберігають у спеціальних сховищах, які потребують підтримки сталої температури повітря, а цього можна досягти лише за допомогою електроенергії. Враховуючи, що українців вже зараз морально готують до важкої зими, можна припустити, що і вартість різноманітних овочів буде такою ж, як і цієї весни.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності