UA | RU
26 квітня 2023, 14:00

Річниця Чорнобильської катастрофи: як ЧАЕС пережила окупацію і що там відбувається зараз

Щороку 26 квітня в Україні та світі згадують трагедію на Чорнобильській АЕС і подвиг ліквідаторів аварії. З того часу минуло вже 37 років, але ядерна небезпека не зникла. ЧАЕС знову була на грані катастрофи через російських загарбників. Також під окупацією зараз перебуває Запорізька атомна станція
Щороку 26 квітня в Україні та світі згадують трагедію на Чорнобильській АЕС і подвиг ліквідаторів аварії. З того часу минуло вже 37 років, але ядерна небезпека не зникла. ЧАЕС знову була на грані катастрофи через російських загарбників. Також під окупацією зараз перебуває Запорізька атомна станція
фото з відкритих джерел

RegioNews нагадує про аварію на ЧАЕС та як атомна станція пережила окупацію на початку повномасштабного вторгнення РФ.

Катастрофа

Аварія на Чорнобильській атомній електростанції сталася в ніч на 26 квітня 1986 року під час планових випробувань на 4-му енергоблоці. Після різкого стрибка потужності стався вибух, в результаті було зруйновано атомний реактор і почалася сильна пожежа.

У повітря піднялася хмара радіоактивних речовин, яка накрила значні території України, Білорусі, частину Росії та країн Європи. Але про серйозність катастрофи стало відомо не одразу, адже радянські керівники у перші дні намагалися приховати аварію.

Евакуацію жителів міста Прип'ять, що знаходилося найближче до епіцентру вибуху, оголосили лише через добу. Потім ще три дні з небезпечної зони вивозили мешканців селищ за 10 км від місця аварії. У Києві, на який рухалася хмара радіоактивного пилу, відбулися масові першотравневі демонстрації.

Ліквідація аварії на ЧАЕС

Роботи з ліквідації аварії почалися з гасіння осередків займання. У перші дні пожежу гасили з вертольотів, скидаючи на зруйнований реактор спеціальну суміш, щоб запобігти нагріванню та знизити радіоактивні викиди.

Ліквідація тривала до 1987 року. За цей час над зруйнованим 4-м енергоблоком було збудовано захисний "саркофаг".

Станцію було повністю зупинено в 2000 році, а у 2019 в експлуатацію ввели новий захисний конфайнмент над "саркофагом" – арку "Укриття-2".

Жертви катастрофи

Загалом у роботах з ліквідації аварії на ЧАЕС взяло участь близько 240 тисяч осіб. Багато хто з ліквідаторів приніс у жертву здоров'я та життя.

Досі точна кількість загиблих від катастрофи невідома. Першими загинули двоє працівників, які перебували на станції в момент вибуху, та пожежники, які гасили займання без засобів радіаційного захисту.

Від променевої хвороби померла 31 людина протягом 3 місяців після трагедії. У наступні роки від наслідків радіоактивного впливу загинуло від 60 до 80 осіб, а 134 людини перенесли променеву хворобу.

За даними Greenpeace та міжнародної організації "Лікарі проти ядерної війни", в результаті аварії та від її наслідків могло постраждати до 600 тисяч осіб. Медичні дослідження свідчать про зростання випадків онкозахворювань у Європі після трагедії, серед яких рак щитовидної залози, лейкемія.

Окупація Чорнобильської станції

Нова загроза на Чорнобильській АЕС виникла з першого дня повномасштабного вторгнення РФ.

Увечері 24 лютого 2022 стало відомо про захоплення станції російськими військами, які зайшли в Україну з території Білорусі. Вони використовували ЧАЕС як власну базу, розміщували там техніку. Працівники АЕС та військові Нацгвардії опинилися в заручниках у окупантів.

На початку окупації на ЧАЕС прибули співробітники "Росатому", які мали стати "новим керівництвом". Щойно ворог увійшов у зону, одразу відбувся сплеск радіації. Це було пов'язано з рядом подій — окопуванням в небезпечній зоні, використанням важкої техніки, пожежами.

Через обстріл 9 березня станцію було повністю знеструмлено. Електроживлення, необхідне для безпечного зберігання відпрацьованого ядерного палива, подавалося через дизель-генератори.

31 березня російські окупанти залишили Чорнобиль під тиском ЗСУ. При цьому не обійшлося без мародерства.

Під час окупації Чорнобиля та Зони відчуження російські загарбники могли отримати серйозні дози опромінення, оскільки рили окопи в Рудому лісі – одному з найбільш забруднених місць зони, а також пересувалися на важкій техніці, піднімаючи в повітря радіоактивний пил.

Що зараз відбувається на станції

2 квітня 2022 року над ЧАЕС знову було піднято український прапор. Нацгвардія взяла станцію під охорону. Також було відновлено прямий зв'язок з Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ), який перервався 10 березня.

Під час візиту до Чорнобиля у квітні 2022 представники МАГАТЕ повідомили про відсутність небезпеки для персоналу станції, незважаючи на "невелике підвищення" рівня радіації.

У січні 2023 гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі повідомив про запуск постійної місії на ЧАЕС для забезпечення ядерної безпеки.

Однак в умовах війни та постійної загрози російських ракетних атак Чорнобильська атомна станція все ще залишається в небезпеці.

Оцінка збитків від окупації

До Київського науково-дослідного інституту судових експертиз нині призначено понад 20 комплексних судових експертиз щодо фактів окупації росіянами Чорнобильської АЕС та зони відчуження. Експерти проводитимуть дослідження за фактами нападу і захоплення російськими військовослужбовцями ядерних і радіаційних об’єктів на Чорнобильській атомній електростанції, застосування вогнепальної зброї та військової техніки в зоні відчуження, що становило небезпеку для життя і здоров'я не лише українців, а всього світу.

На вирішення експертам КНДІСЕ також винесено питання підрахунку завданої матеріальної шкоди через пошкодження об’єктів ЧАЕС та Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, а також руйнування інфраструктури мереж зв’язку. Експерти встановлюватимуть перелік, об’єми та вартість витрат на відновлення знищених і пошкоджених об’єктів для подальшого стягнення цієї суми з країни-терористки на користь нашої держави на міжнародному рівні.

"Нам відомі факти умисного пошкодження та знищення російськими військовими об’єктів і майна самої ЧАЕС, Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника та Державного агентства України з питань управління зоною відчуження. Це здійснювалося на виконання наказів вищого військового та політичного керівництва рф. Нанесення умисної шкоди та погрози працівникам ЧАЕС і тамтешніх підприємств – всі ці факти задокументовані слідчими органами України, будуть належно досліджені, а висновки передані до суду", – наголошують у КНДІСЕ.

Для надання слідству беззаперечних доказів причетності окупантів до вчинених злочинів, експерти КНДІСЕ досліджуватимуть причини та характер руйнування об’єктів у зоні ЧАЕС, визначатимуть тип зброї окупантів та місця її застосування, проводитимуть повний аналіз подій для встановлення всіх обставин справ.

Також актуальним залишається напрямок екології, адже війська рф використовували закриту територію, як військовий плацдарм, облаштовували там свої позиції та використовували важку бронетехніку. За словами експертів, це може призводити до загального підвищення радіаційного фону над стабілізацією якого впродовж багатьох років працюють українські фахівці.

Також відомо, що українські правоохоронці уже ведуть розслідування щодо пограбування росіянами ЧАЕС. Сума збитків оцінюється в 135 млн доларів. Військові РФ викрали або знищили близько 698 комп'ютерів, 344 авто, 1500 дозиметрів радіації та практично всі засоби пожежогасіння, які були на ЧАЕС.

Нова загроза

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль нагадав, що окупанти своїми діями на Запорізькій АЕС можуть спричинити катастрофу, яка в рази перевищуватиме масштаби в Чорнобилі.

"37 років тому Україна та світ зіштовхнулися з однією з найбільших техногенних катастроф - аварією на Чорнобильській АЕС", - написав Шмигаль.

Він зазначив, що замовчування й брехня радянського тоталітарного режиму про трагедію призвели до жахливих наслідків, які вийшли далеко за межі сучасної України. Загалом постраждало майже 5 мільйонів людей.

"Сьогодні варварські атаки Росії поблизу атомних об’єктів України, окупація Запорізької АЕС та перетворення її на військову базу ставлять світ під загрозу нової катастрофи, чиї масштаби можуть перевищити аварію на ЧАЕС", - наголосив прем'єр-міністр.

Також він наголошує, що кожна цивілізована країна має пам'ятати події та наслідки 26 квітня 1986 року, аби рішуче боротися з російським ядерним терором сьогодні. І першим кроком на цьому шляху має стати демілітаризація Запорізької атомної станції та санкції проти всієї атомної галузі РФ.

Президент України Володимир Зеленський у річницю катастрофи на Чорнобильській АЕС заявив, що потрібно зробити все необхідне для того, щоб не дати Росії шансу використати об'єкти атомної енергетики для шантажу України та всього світу.

Глава держави наголосив, що з моменту аварії на Чорнобильській атомній станції минуло 37 років, але трагедія залишила величезний шрам для всього світу.

"Минулого року окупант не тільки захопив атомну станцію, а й знову наразив на небезпеку весь світ. Минуло більше року з моменту звільнення. Наукові та безпекові підприємства в зоні ЧАЕС уже повернулися до нормального режиму роботи. Україна та світ заплатили високу ціну за ліквідацію наслідків катастрофи, яка триває й донині. Ми маємо зробити все, щоб не дати державі-терористу жодного шансу використовувати об’єкти атомної енергетики для шантажу України й цілого світу", – зазначив Зеленський.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
На Миколаївщині двоє молодиків підірвалися на касеті від "Урагану"
28 квітня 2024, 00:46
На Прикарпатті засудили жінку за спробу вбивства 12-річної дівчинки та викрадення двох дітей
27 квітня 2024, 23:17
ДТП у Броварах: президент ухвалив кадрове рішення
27 квітня 2024, 21:16
В СБУ розповіли, скільки російської техніки знищили за два тижні та показали відео
27 квітня 2024, 20:12
У Міноборони розповіли про альтернативу ТЦК після отримання повістки
27 квітня 2024, 18:01
Над Одещиною знищили два розвідувальні дрони росіян
27 квітня 2024, 17:28
Окупанти обстріляли Станіслав на Херсонщині: є постраждала
27 квітня 2024, 16:49
Україна не зверталася до Польщі щодо видачі чоловіків, – посол
27 квітня 2024, 16:27
Росіяни стали частіше використовувати ракети Х-59 та Х-69, – Повітряні сили
27 квітня 2024, 15:55
Голову РДА, який пʼяним вчинив ДТП у Броварах, взяли під варту
27 квітня 2024, 15:29