UA | RU
23 лютого 2023, 17:29

Річниця вторгнення Росії: до чого готуватися українцям

До річниці повномасштабного вторгнення до України армія Росії може вдатись до чого завгодно. Військові та аналітики не виключають, що 24 лютого ворог може завдати масованого удару по Україні. Натомість Україна готова до будь-якого розвитку подій
До річниці повномасштабного вторгнення до України армія Росії може вдатись до чого завгодно. Військові та аналітики не виключають, що 24 лютого ворог може завдати масованого удару по Україні. Натомість Україна готова до будь-якого розвитку подій
фото з відкритих джерел

RegioNews зібрав думки щодо того, що може очікувати українців у річницю початку повномасштабного вторгнення.

Загроза масованого ракетного удару

Спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат висловив думку, що у річницю повномасштабного вторгнення в Україну російські окупанти можуть завдати ракетний удар по Україні або посилити атаки на фронті. Він не виключив, що причиною цього може бути бажання окупантів показати "сакральність" дати 24 лютого.

За його словами, до річниці початку повномасштабної агресії окупанти готують нові атаки і нагнітають ситуацію.

Разом з тим представник ЗСУ звернув увагу на те, що на сході України йдуть запеклі бої щодня, а ракетні обстріли РФ не припиняються.

"Говорити про якусь драматичну ситуацію не доводиться. Так, буде загострення, будуть ракетні удари, ніхто вже не сумнівається, що щось таке буде. Але ми до цього готові... Є у нас засоби для відбиття тих ударів. На жаль, не так багато засобів ППО є, як про них говорять", — пояснив він.

Разом з тим Ігнат додав, що Україна очікує поставок союзниками систем ППО IRIS-T і SAMP-Т, при цьому українські військові випереджають графіки навчань на новій техніці.

Ігнат припускає, що може бути кілька хвиль російських атак 23 та 24 лютого, оскільки ворог завжди проявляє активність у "сакральні" для себе дати.

"Росія може залякувати, але є і офіційні виступи військово-політичного керівництва нашої країни, які неодноразово наголошували на підготовці можливих провокацій РФ. Вони можуть бути і 23-го числа, що для них також сакральна дата – День захисника вітчизни чи стара назва - День радянської армії. А 24 лютого - річниця вторгнення на нашу землю", - сказав Ігнат на брифінгу в Media Center Ukraine у Києві 20 лютого.

"Нічого незвичайного не буде"

Очільник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов в інтерв'ю "Українській правді" сказав, що Росія може планувати "невеликий ракетний удар" на 24 лютого, річницю повномасштабного вторгнення в Україну.

"Нічого незвичайного не буде. Звичайні намагання… Планується невеликий ракетний удар… 23-24 – у них дві дати. Повірте мені, ми таке пережили уже більше ніж 20 разів", – сказав Буданов.

"Можуть нагадати, як усе почалося"

До річниці повномасштабного вторгнення до України армія Росії може вдатись до чого завгодно, щоб нагадати, яким був початок війни, 24 лютого. Таку думку висловив представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький в інтерв'ю Associated Press.

"Можна чекати будь-чого. І можливо ударів, і ще якихось провокаційних дій. Це ракетні удари по нашій інфраструктурі, на фронті. Ми готові до такого розвитку подій. Ми не довіряємо Москві та не довіряємо вже багато років", - зауважив Скібіцький.

Говорячи про ситуацію на фронті, він зауважив, що багато чого залежатиме від того, як пройдуть ці найближчі місяці і яких успіхів буде досягнуто, зокрема й українською стороною.

"Багато залежатиме від того, як пройдуть ці найближчі місяці і яких успіхів буде досягнуто, зокрема й наші власні. Тому що ми також плануємо свої бойові дії не на завтра і не післязавтра, а на певний період часу", - заінтригував він.

"Потрібно готуватися до всього"

Військовий експерт Павло Нарожний в інтерв'ю Radio NV висловив впевненість, що слід очікувати провокацій з боку РФ у річницю вторгнення.

"Якісь удари точно будуть на роковини війни, на 24 лютого. Тому обов’язково треба не ігнорувати сигнали повітряної тривоги, бути готовим до всього. Зібрати якийсь мінімальний набір, який потрібен для того, аби пересидіти в бомбосховищі все. Бути готовим до того, що два-три дні бути більш-менш пильними", - заявив він.

За його словами, ППО перехоплює приблизно 90% усіх ракет, які летять, з тих, що ми можемо збивати, однак є деякі види ракет, які ППО України не може збивати. Це С-300, С-400, Х-22, балістичні ракети, "Іскандери" тощо.

"На жаль, у ворога вони все ще є і є в доволі помітній кількості. Тому не ігноруємо сигнали повітряної тривоги, готуємося до всього. Але я впевнений, що ми відносно легко переживемо ці роковини", - додав експерт.

Скільки ракет Росія уже випустила по Україні

Заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ бригадний генерал Олексій Громов на брифінгу 23 лютого повідомив, що від початку повномасштабного вторгнення Росія випустила майже п’ять тисяч ракет по території України.

"Загалом від початку повномасштабної збройної агресії російськими окупаційними військами по об’єктах на території України завдано майже 5 тисяч ракетних і майже 3,5 тисячі авіаційних ударів", - сказав він.

За його словами, загарбники завдали майже 1,1 тисячі ударів із застосуванням безпілотників.

Громов також додав, що через початок "високоточного ракетного голодування" російські війська використовують протикорабельні крилаті ракети повітряного базування Х-22, так звані "вбивців авіаносців", для знищення житлових будинків українців.

Посилення заходів безпеки

В Україні посилюють заходи безпеки напередодні 24 лютого – річниці повномасштабного вторгнення російських військ на територію нашої держави.

Через ймовірні провокації та обстріли з боку РФ громадян закликають утриматися від відвідування місць масового скупчення, за можливості перейти на дистанційний режим роботи, а також обов’язково реагувати на сигнали повітряної тривоги.

Так, у Херсонській області з 23 по 25 лютого підприємства та комунальні установи, за винятком об’єктів критичної інфраструктури, переходять на дистанційну форму роботи.

В області буде обмежена видача гуманітарної допомоги, грошових виплат у відділеннях Укрпошти. Правоохоронці посилено патрулюватимуть місця можливого скупчення людей.

Водночас у Києві останніми днями суттєво збільшилась кількість блокпостів, що може бути викликане посиленням заходів безпеки напередодні 24 лютого.

Про посилення заходів безпеки повідомили і представники влади інших регіонів.

Міністерство освіти та науки України рекомендувало протягом 22-24 лютого перевести навчання у дистанційний режим. Наразі відомо, що в Київ ухвалили рішення про перехід столичних шкіл на змішаний формат навчання протягом 22-24 лютого, а у Рівному, Черкасах, Івано-Франківську та Тернополі дітей перевели на дистанційку лише на два дні – 23 та 24 лютого. З 22-24 лютого 2023 року на дистанційне навчання також відправились школи та дитсадки Чернівців, Одеси, Ніжина, Волині та Броварів.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
У Житомирі викрили трьох викладачів ліцею, які поширювали кремлівську пропаганду
03 травня 2024, 23:43
На Запоріжжі HIMARS спалив російський ЗРК "Тор"
03 травня 2024, 22:30
У Запоріжжі наркоторговець пропонував поліцейському 10 тисяч доларів за вільний продаж метадону
03 травня 2024, 21:52
На Куп’янському напрямку тривають активні бої, ворог змінює тактику – ОВА
03 травня 2024, 21:13
Ракетна небезпека: по всій території України оголошена повітряна тривога
03 травня 2024, 20:42
Україна завершує будівництво фортифікацій на пʼяти напрямках — Міноборони
03 травня 2024, 20:33
На Харківщині ППО знищила російський дрон
03 травня 2024, 20:07
Маніпуляція РФ: дії ТЦК загрожують зупинці роботи онкоцентру у Львові
03 травня 2024, 19:52
РФ атакує на Авдіївському, Бахмутському та Новопавлівському напрямках – дані Генштабу за добу
03 травня 2024, 19:27
Росія атакувала бомбами приватний сектор Харкова: 1 людина загинула, 2 отримали травми
03 травня 2024, 19:05