UA | RU
20 лютого 2023, 16:10

Історичний візит Байдена до Києва: яке озброєння та допомогу пообіцяв американський лідер

Президент США Джо Байден 20 лютого уперше з початку повномасштабного російського вторгнення відвідав Україну. Американський лідер прогулявся столицею під звуки сирен, зустрівся з президентом Зеленським і зробив низку важливих заяв про підтримку України
Президент США Джо Байден 20 лютого уперше з початку повномасштабного російського вторгнення відвідав Україну. Американський лідер прогулявся столицею під звуки сирен, зустрівся з президентом Зеленським і зробив низку важливих заяв про підтримку України
Фото:president.gov.ua

Президенти США та України під час зустрічі в Києві переговорили як у форматі тет-а-тет, так і в розширеному форматі, пише RegioNews.

У понеділок, 20 лютого, Джо Байден прибув до Києва з неоголошеним візитом. Американський президент скористався потягом, щоб добратися з Польщі до України. Поїздка президента США до Києва відбувалася таємно з міркувань безпеки.

Зранку 20 лютого Зеленський та Байден вшановували пам'ять Героїв Небесної Сотні у столиці України, а потім вирушили до Маріїнського палацу. Саме в цей час по всій території України було оголошено повітряну тривогу.

Потім Байден привітав першу леді Олену Зеленську, а також зустрівся з низкою українських міністрів, зокрема, прем'єр-міністром Денисом Шмигалем, міністром оборони Олексієм Резніковим та міністром закордонних справ Дмитром Кулебою.

Після представлення членів української та американської делегацій президенти України та США поспілкувалися у форматі віч-на-віч.

Володимир Зеленський зазначив, що візит Джозефа Байдена є надзвичайно важливим сигналом підтримки для України та українців.

"Дуже вам дякую, пане президенте. Це значущий момент підтримки для України", – сказав він.

Президент України зазначив, що говоритиме з президентом США про ситуацію на фронті, а також про український народ, який переживає сьогодні надзвичайно важкі часи.

"Що ми маємо зробити, щоб зупинити війну, щоб мати успіх у цій війні, зробити Україну ще сильнішою, та як перемогти цього року", – розповів він.

Зі свого боку Байден відзначив важливість своєї присутності сьогодні в Україні, яка демонструє підтримку з боку США незалежності, суверенітету й територіальної цілісності Української держави.

"Я думаю, що було б критично важливим не залишити жодного сумніву в тому, що США підтримують Україну в її війні проти жорстокої агресії", – зазначив лідер Сполучених Штатів.

Президент США розповів про намір обговорити, як Сполучені Штати та союзники можуть найефективніше допомогти Україні в боротьбі за свободу та незалежність.

Головні заяви Байдена

Байден оголосив про новий пакет військової допомоги на 500 млн доларів. Він включатиме боєприпаси та засоби для захисту неба. Україна отримає понад 700 танків та броньованих машин, тисячі артилерійських систем та понад 2 мільйони артснарядів.

Також Джо Байден повідомив про те, що вони мають понад 50 ракетних систем і засоби ППО, які вже незабаром можуть отримати ЗСУ від західних партнерів.

Крім того, цього тижня буде введено нові санкції проти російських еліт та компаній.

За словами Джо Байдена, російський диктатор Путін, розв'язавши війну, вважав, що Україна слабка, а Захід поділений, проте помилився.

"За останній рік Сполучені Штати створили коаліцію країн від Атлантики до Тихого океану, щоб допомогти захистити Україну за допомогою безпрецедентної військової, економічної та гуманітарної підтримки, і ця підтримка триватиме", - заявив глава Білого дому.

Президент США зазначив, що на Україну ще чекають важкі дні, тижні та роки, а мета Путіна - "стерти Україну з карти". Проте військова кампанія Путіна провалюється, а економіка РФ ізольована та падає.

Зеленський про візит Байдена

Президент України Володимир Зеленський заявив, що приїзд лідера США є найважливішим за всю історію відносин між двома країнами. Він назвав переговори плідними та "дуже вирішальними". Результат цього візиту стане відчутним на полі бою у боротьбі з російським агресором.

"Ми сподіваємося, що цей 2023 рік стане роком перемоги", - заявив Зеленський.

За словами президента, Україну чекає дуже важкий період, але вона досягне "історичних досягнень" за допомогою США та решти країн-партнерів.

"Сьогоднішні переговори були дуже плідними, дуже важливими і дуже вирішальними...результати обов’язково вплинуть на поле бою", - зазначив Зеленський.

Зеленський розповів, що під час переговорів із головою Білого дому обговорили "питання далекобійної зброї та зброї, яка ще може поставлятися в Україну". При цьому президент України наголосив, що "російські спроби реваншу не матимуть шансу".

Байдену присвятили табличку на Алеї сміливості

На Алеї сміливості біля Верховної ради відкрили табличку, присвячену президенту США Джозефу Байдену.

"Сьогодні на Алеї сміливості ми відкриваємо табличку, присвячену президенту Байдену. Перший дзвінок уночі 24 лютого минулого року, наші переговори, постійна та незмінна увага до нашої боротьби. Увага до захисту української демократії та особливий внесок президента Байдена у зміцнення позицій свободи у світі", - заявив Зеленський.

Нагадаємо, 20 лютого президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден прибув із візитом у Київ. Біля Михайлівського собору президент США вшанував пам'ять загиблих захисників України.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
На Черкащині чоловіка затримали за розбещення 13-річної дівчинки
04 травня 2024, 04:51
Жителька Львівщини намагалась нелегально провезти з Польщі 200 мобільних телефонів
04 травня 2024, 03:46
Скільки в Україні досі залишається церков Московського патріархату: статистика по областях
04 травня 2024, 02:25
На Полтавщині у водоймі знайшли труп жінки
04 травня 2024, 00:48
У Житомирі викрили трьох викладачів ліцею, які поширювали кремлівську пропаганду
03 травня 2024, 23:43
На Запоріжжі HIMARS спалив російський ЗРК "Тор"
03 травня 2024, 22:30
У Запоріжжі наркоторговець пропонував поліцейському 10 тисяч доларів за вільний продаж метадону
03 травня 2024, 21:52
На Куп’янському напрямку тривають активні бої, ворог змінює тактику – ОВА
03 травня 2024, 21:13
Ракетна небезпека: по всій території України оголошена повітряна тривога
03 травня 2024, 20:42
Україна завершує будівництво фортифікацій на пʼяти напрямках — Міноборони
03 травня 2024, 20:33