UA | RU
10 лютого 2023, 16:10

Масована атака на енергосистему України: які наслідки та ситуація у регіонах

Росіяни влаштували чотирнадцяту масовану ракетну атаку на енергосистему України. Вибухи чули у Києві, Харкові, Кривому Розі, Хмельницькому, Вінниці, Івано-Франківську, а також у Львівській, Одеській, Дніпропетровській, Запорізькій та Полтавській областях. Є влучання в енергооб'єкти у трьох регіонах, через що спостерігаються перебої зі світлом
Росіяни влаштували чотирнадцяту масовану ракетну атаку на енергосистему України. Вибухи чули у Києві, Харкові, Кривому Розі, Хмельницькому, Вінниці, Івано-Франківську, а також у Львівській, Одеській, Дніпропетровській, Запорізькій та Полтавській областях. Є влучання в енергооб'єкти у трьох регіонах, через що спостерігаються перебої зі світлом
Фото: із відкритих джерел

Про наслідки терористичної ракетної атаки росіян - у матеріалі RegioNews.

Зранку 10 лютого по всій Україні оголосили масштабну повітряну тривогу, вона тривала більше ніж три години.

Скільки ППО збила ракет

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що російські окупанти випустили 71 крилату ракету під час масованої атаки по України. Сили ППО знищили 61 з них.

"З 21:50 9 лютого до 12:00 10 лютого здійснено 71 пуск крилатих ракет (Х-101/Х-555 - 43, "Калібр" - 28), а також до 35 ракет комплексу С-300. Крім цього, ворог застосував 7 ударних БПЛА типу "Shahed"", - написав він.

Сил оборони знищили 61 ворожу крилату ракету та 5 безпілотників.

Залужний повідомив, що росіяни здійснювали авіаційні та ракетні атаки із застосуванням літаків стратегічної авіації (ТУ-95) з акваторії Каспійського моря і Волгодонська та носіїв крилатих ракет в акваторії Чорного моря.

До того ж удари ракетами комплексу С-300 завдавалися з районів Бєлгородської області та тимчасово окупованої території Запорізької області в районі Токмаку.

Як пояснив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, "противник почав атакувати "Shahed", промацуючи слабкі місця ППО. Крім "Shahed", також було випущено крилаті ракети Калібр".

Далі почалися атаки по всій Україні із літаків стратегічної авіації, із кораблів у Чорному морі. Були запущені крилаті ракети повітряного та морського базування.

"Три кораблі було залучено: ракетний катер, фрегат та підводний човен. Також залучили 8 літаків стратегічної авіації Ту-95. Волгодонськ та район Каспія – традиційні місця запуску крилатих ракет", - додав він.

Яка ситуація в Києві та області

Сили протиповітряної оборони України збили 10 російських ракет над Києвом під час масованої атаки. В КМВА повідомили, що у Голосіївському районі було пошкоджено два автомобілі, будинок та електромережі.

"В повітряному просторі Києва силами ППО було знищено 10 ворожих ракет. Уламками ракети у Голосіївському районі пошкоджено два автомобілі, будинок та електромережі", - повідомив начальник КМВА Сергій Попко.

Енергетики вже працюють над відновленням електромереж.

Через ракетну атаку в Києві та Київській області застосовуються екстрені відключення світла.

"Це вимушений превентивний крок, який дозволить уникнути значних пошкоджень енергетичної інфраструктури, якщо ворожі ракети досягнуть цілі", - йдеться в повідомленні ДТЕК.

Львівська область

Українські захисники збили 9 російських ракет над Львівською областю під час масованої атаки 10 лютого. При цьому внаслідок атаки в області є влучання.

"Воїни ПвК "Захід", які стережуть небо на заході нашої держави, збили 12 ракет. Із них 9 - над Львівщиною. На жаль, є влучання. У нашій області також", - повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

За його словами, росіяни поцілили в об‘єкт критичної енергетичної інфраструктури, там виникла пожежа. На місці вже працюють всі служби. Фахівці вивчають масштаби ушкоджень. У зв'язку з цим у Львівській області можливі перебої з електропостачанням.

Окрім того, ворожа ракета впала за 4 метри від автобусної зупинки у Золочівському районі. Вона не вибухнула, тож надзвичайники працюють над її знешкодженням. Козицький попросив водіїв оминати цю ділянку.

Ще одна російська ракета впала неподалік від санаторію у Львівському районі. Вибухова хвиля пошкодила вікна будівлі.

За попередніми даними, загиблих чи постраждалих внаслідок обстрілу немає.

Хмельницька область

Під час масованої атаки по території України у Хмельницькому пролунав вибух. Є влучання в об'єкт критичної інфраструктури Хмельницької громади.

"Є влучання в об'єкт критичної інфраструктури. Пожежа ліквідована, постраждалих нема. Матеріальні збитки підраховуються", - написав голова Хмельницької ОВА Сергій Гамалій.

За даними "Хмельницькобленерго", частина Хмельницької області знеструмлена.

"Знеструмлено більшу частину міста Хмельницького та Хмельницьку, Старокостянтинівську, Красилівську територіальні громади. Енергетики прикладають максимум зусиль для здійснення перемикань та відновлення розподілу електричної енергії!" - йдеться в повідомленні обленерго.

Дніпропетровська область

Російські війська обстріляли енергетичний об’єкт у Криворізькому районі Дніпропетровської області. Внаслідок ворожої атаки двоє працівників підприємства отримали поранення.

"В ніч на 10 лютого 2023 року військовослужбовці РФ, нехтуючи нормами міжнародного гуманітарного права, здійснили ракетний обстріл одного з енергетичних об’єктів Криворізького району", - йдеться у повідомленні Офісу генерального прокурора.

Через ракетну атаку в області застосовуються екстрені відключення світла.

Івано-Франківська область

На Франківщині ракета влучила в енергетичний об'єкт. Про це повідомила голова Івано-Франківської ОДА Світлана Онищук.

"Під час повітряної тривоги, яка тривала більше трьох годин, окупанти знову завдали ракетних ударів по енергетичному об'єкту в нашій області. На щастя, за попередньою інформацією, постраждалих і загиблих немає", - повідомила вона.

Вона зазначила, що агресор не полишає спроб знищити інфраструктуру.

"Ворог здійснив ракетні удари по об'єктах критичної інфраструктури й в інших областях. Найскладніша ситуація в Хмельницькій, Запорізькій та Харківській областях", - зазначила вона.

Реакція Зеленського на масований ракетний удар

Президент Володимир Зеленський заявив, що сьогоднішній обстріл України, під час якого російські ракети пройшли повітряним простором Молдови та Румунії, є викликом НАТО.

"Кілька російських ракет пройшли повітряним простором Молдови та Румунії. Ці ракети - виклик НАТО, колективній безпеці. Це терор, який можна і треба зупинити. Світ повинен зупинити", - сказав він.

Водночас Зеленський зазначив, що під час сьогоднішньої атаки Росія випустила понад 70 ракет. Він додав, що цілями ворога були цивільна інфраструктура та звичайні українці.

За його словами, внаслідок ракетних ударів є жерти. Він висловив співчуття родинам загиблих.

У Повітряних сил ЗСУ пояснили, чому рф запускає ракети поблизу кордону інших країн

Речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат розповів, що окупанти спеціально запускають свої ракети поблизу до кордону суміжних країн, щоб провокувати Україну до їхнього збиття. Внаслідок чого уламки можуть падати на території інших держав.

"Зрозуміло, що, запускаючи через територію Білорусі чи Молдови, вони намагаються якомога ближче до кордону пускати ракети, щоб відпрацьовувала наша система ППО", - сказав він.

Ігнат підкреслив, що Україна безумовно буде захищати себе та своїх громадян, об'єкти критичної інфраструктури та буде вражати ворожі ракети.

При цьому, за його словами, уламки ракет можуть летіти ще 10 км, а то й більше, падаючи на територію суміжних держав.

"Вони це прекрасно розуміють і спеціально провокують на такі дії. Тому це ще один образ цинічного російського керівництва, яке робить такі провокації", - додав Ігнат.

Раніше повідомлялось, що російські ракети, що летіли з акваторії Чорного моря до України, перетнули кордони Молдови та Румунії, яка є членом НАТО.

Нагадаємо, 10 лютого російська армія знову завдала масованого ракетного удару по Україні. Ворог атакував більшість міст, включаючи Київ, Львів та Харків. У деяких регіонах після обстрілу спостерігаються проблеми з енергопостачанням.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
У Житомирі викрили трьох викладачів ліцею, які поширювали кремлівську пропаганду
03 травня 2024, 23:43
На Запоріжжі HIMARS спалив російський ЗРК "Тор"
03 травня 2024, 22:30
У Запоріжжі наркоторговець пропонував поліцейському 10 тисяч доларів за вільний продаж метадону
03 травня 2024, 21:52
На Куп’янському напрямку тривають активні бої, ворог змінює тактику – ОВА
03 травня 2024, 21:13
Ракетна небезпека: по всій території України оголошена повітряна тривога
03 травня 2024, 20:42
Україна завершує будівництво фортифікацій на пʼяти напрямках — Міноборони
03 травня 2024, 20:33
На Харківщині ППО знищила російський дрон
03 травня 2024, 20:07
Маніпуляція РФ: дії ТЦК загрожують зупинці роботи онкоцентру у Львові
03 травня 2024, 19:52
РФ атакує на Авдіївському, Бахмутському та Новопавлівському напрямках – дані Генштабу за добу
03 травня 2024, 19:27
Росія атакувала бомбами приватний сектор Харкова: 1 людина загинула, 2 отримали травми
03 травня 2024, 19:05