UA | RU
14 лютого 2023, 20:00

Рамштайн-9: головні заяви учасників та підсумки зустрічі

Дев'ята зустріч у форматі "Рамштайн" відбулася сьогодні, 14 лютого. Учасники коаліції з оборони України цього разу зібралися в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі
Дев'ята зустріч у форматі "Рамштайн" відбулася сьогодні, 14 лютого. Учасники коаліції з оборони України цього разу зібралися в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі
фото: Secretary of Defense Lloyd J. Austin III

Під час переговорів піднімали питання ситуації на фронті в Україні та також можливість постачання бойової авіації для українських захисників, передає RegioNews.

Чи отримає Україна бойову авіацію від партнерів

Як заявив на брифінгу у рамках заходу голова Пентагону Ллойд Остін, у союзників України поки що немає оголошень щодо можливих поставок винищувачів, але робота для забезпечення всіх потреб ЗСУ триває.

"Питання літаків. Сьогодні у мене жодних оголошень немає. Ми далі працюватимемо в цій групі, щоб забезпечити всі потреби України", - підкреслив Остін.

Коли буде контрнаступ ЗСУ

Як заявив Остін, США очікують, що навесні українські військові перейдуть у контрнаступ. У Пентагоні сподіваються, що Україна матиме вікно можливостей, аби перейняти ініціативу на полі бою.

Він зазначив, що Росія посилає велику кількість нових вояків на територію України. При цьому вони погано оснащені і через це зазнають багато втрат.

"Дуже важливо зараз, щоб був створений імпульс для допомоги Україні для того, щоб на полі бою склалися такі умови, які будуть вигідні Україні. І тому ми очікуємо побачити наступ України навесні", - сказав Остін.

Глава Пентагону заявив, що усі партнери наполегливо працюють над тим, щоб Україна мала достатньо оснащення і зброї для того, щоб бути ефективною.

"Ми переконані, що буде вікно можливостей для українців перейняти на себе ініціативу і продовжити створювати правильні умови на полі бою", - додав міністр оборони США.

Скільки країн нададуть Україні танки

Вісім країн нададуть Україні танки Leopard німецького виробництва. Крім того, США та Чехія дадуть додаткові танки до вже отриманих від Польщі Т-72, зазначив Остін.

Він також зауважив, що США, Німеччина та Нідерланди нададуть Україні системи ППО американського виробництва Patriot. Своєю чергою Франція та Італія передадуть системи протиповітряної оборони SAMP/T.

Також Остін зазначив, що до танкової коаліції вже приєдналися десяток країн. За його словами, Німеччина, Польща, Канада, Португалія, Іспанія, Норвегія, Данія та Нідерланди передадуть танки Leopard, а США та Чехія - інше озброєння.

"США та Чехія дадуть танки на додаток до вже отриманих від Польщі Т-72", - заявив він.

Остін додав, що інші країни зголосилися допомогти у постачанні боєприпасів. Глава Пентагону не розкрив деталей та термінів вказаної військової допомоги.

Росія фактично уже програла

Голова об’єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі заявив, що Росія програла війну, яку розпочала на території України. Міллі, виступаючи на спільній прес-конференції з міністром оборони США Ллойдом Остіном, сказав, що президент Володимир Путін вірив, що зможе швидко перемогти Україну, коли майже рік тому наказав своїм військам вторгнутися.

"(Путін - ред.) помилявся. Україна залишається вільною. Вони залишаються незалежними. НАТО та його коаліція ніколи не були сильнішими", - додав генерал США.

За його словами, наразі Росія є глобальним ізгоєм, а світ тим часом залишається надихнутим українською хоробрістю та стійкістю.

"Коротко кажучи, Росія програла - вони програли стратегічно, оперативно і тактично, і вони платять величезну ціну на полі бою", - наголосив американський генерал.

Генерал Міллі про Бахмут

Марк Міллі зазначив, що поблизу Бахмута наразі найгірша ситуація, адже саме туди нині росіяни скеровують більшість своїх сил, проте військові ЗСУ продовжують відбивати ворожі атаки.

За словами Міллі, військові РФ зараз нападають на Донбасі й мають величезні втрати, адже стан підготовки росіян не дуже хороший, проте він наголосив, що в Росії є ще багато військовослужбовців.

"Як ви знаєте, Путін оголосив мобілізацію, і тому прибувають нові військовослужбовці. Військових у них багато, але у них не виходить досягати успіху, хоча війна все одно продовжується. Це війна на виснаження", - пояснив генерал США.

Він заявив, що зараз довкола Бахмуту, а також з Харкова у напрямку до Херсона лінія фронту залишається доволі стабільною.

"Динаміка полягає в тому, що найгірша ситуація поблизу Бахмута. Українці продовжують відбивати атаки росіян, росіяни продовжують атакувати. Росіяни мають величезні втрати, немає якихось вишуканих військових дій. Дуже багато втрат у цій зоні", - підкреслив Міллі.

З приводу того, як довго це буде тривати, генерал зазначив, що важко точно сказати, адже, за його словами, це може тривати кілька тижнів, а може тривати до того часу, поки росіяни виснажаться.

"Я впевнений, що українці не відступлять і тому ми звертаємо увагу саме на цю зону бойових дій і підтримуємо Україну. Я не можу сказати, які дані розвідки у нас є. Єдине, що можу сказати, що найбільше загрози це ракетні атаки, зокрема на Київ. Тому я не буду применшувати російські спроможності атакувати далі протягом наступних тижнів", - додав Міллі.

Підсумки зустрічі від Олексія Резнікова

Голова Міноборони Олексій Резніков підбив підсумки засідання Контактної групи з питань оборони України. Зокрема, він заявив, що "дуже задоволений" його результатами, а також повідомив деякі подробиці. Про це чиновник розповів журналістам у кулуарах НАТО.

За його словами, у Рамштайн-9 брали участь 54 представники країн світу. Це свідчить про те, що "антикремлівська коаліція зростає", зазначає міністр.

"Я хочу сказати, що я почув чітко меседжі від усіх представників: це повна підтримка України до перемоги. І всі вважають, що перемога України – саме на полі бою", – зазначив Резніков.

Він також додав, що учасники засідання відзначали швидкість, своєчасність та стабільність допомоги.

Глава Міноборони також процитував свого американського колегу Ллойда Остіна та генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга.

"Цитата Ллойда Остіна: "Україна має перемогти". Причому англійською мовою це звучало must - не can, а must. Ви розумієте силу цього слова. А далі був дуже важливий меседж, який я почув від Єнса Столтенберга, і його поділяють усі виступаючі: "Коли хтось каже, що є якісь ризики щодо надання чергового траншу або допомоги для України, то ризик залишається лише один – це якраз те, що зло може перемогти. І ризик є для всіх, якщо зло переможе, тому що для решти тоталітарних режимів це буде гарний приклад. Тому заради майбутнього світу та всесвітньої конструкції безпеки ми маємо допомогти Україні перемогти у цій війні", - розповів український чиновник.

Міністр зазначив, що "ключовим словом", яке звучало під час засідання, стала "єдність усіх навколо України заради перемоги України" та цитата Єнса Столтенберга "швидкість рятує життя".

За його словами, на зустрічі йшлося серед інших питань про те, як забезпечити велику підзвітність з обліку зброї, яка надається партнерами для війни проти Росії. Зокрема, країни-партнери було запрошено до України.

Таким чином, представники цих країн отримають можливість, у разі потреби, "приїхати та перевірити, аж до батальйону та підрозділу, де перебуває зброя з їхньої країни".

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
На Черкащині чоловіка затримали за розбещення 13-річної дівчинки
04 травня 2024, 04:51
Жителька Львівщини намагалась нелегально провезти з Польщі 200 мобільних телефонів
04 травня 2024, 03:46
Скільки в Україні досі залишається церков Московського патріархату: статистика по областях
04 травня 2024, 02:25
На Полтавщині у водоймі знайшли труп жінки
04 травня 2024, 00:48
У Житомирі викрили трьох викладачів ліцею, які поширювали кремлівську пропаганду
03 травня 2024, 23:43
На Запоріжжі HIMARS спалив російський ЗРК "Тор"
03 травня 2024, 22:30
У Запоріжжі наркоторговець пропонував поліцейському 10 тисяч доларів за вільний продаж метадону
03 травня 2024, 21:52
На Куп’янському напрямку тривають активні бої, ворог змінює тактику – ОВА
03 травня 2024, 21:13
Ракетна небезпека: по всій території України оголошена повітряна тривога
03 травня 2024, 20:42
Україна завершує будівництво фортифікацій на пʼяти напрямках — Міноборони
03 травня 2024, 20:33