UA | RU
24 січня 2023, 18:19

Кадрові ротації у владі: звільнення глав п'яти ОВА та заступників міністрів погодили у Кабміні

На засіданні 24 січня Кабінет міністрів України прийняли низку кадрових рішень. Уряд підтримав проєкти указів президента Володимира Зеленського про звільнення голів п'яти обласних військових адміністрацій, а також погодив звільнення з посад чотирьох заступників міністрів
На засіданні 24 січня Кабінет міністрів України прийняли низку кадрових рішень. Уряд підтримав проєкти указів президента Володимира Зеленського про звільнення голів п'яти обласних військових адміністрацій, а також погодив звільнення з посад чотирьох заступників міністрів
Фото: із відкритих джерел

Як пише RegioNews, про це повідомив міністр Кабінету міністрів України Олег Немчінов.

Згідно з рішенням уряду, йдеться про очільників таких областей:

  • Дніпропетровської — Валентин Резніченко,
  • Запорізької — Олександр Старух,
  • Київської — Олексій Кулеба,
  • Сумської — Дмитро Живицький,
  • Херсонської — Ярослав Янушевич.

Як відомо, керівник Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко восени 2022 року опинився у скандалі із фінансуванням ремонту доріг. Тоді виявилося, що фірма фітнес-тренерки та супутниці голови ОВА Резніченка освоїла 1,5 млрд грн лише за 2022 рік.

Крім того, Запорізька ОВА також потрапила в скандал, який пов'язують із розкрадання гуманітарної допомоги в серпні 2022 року. СБУ та НАБУ провели обшуки в міськраді, ОВА, на складах та за адресами проживання підозрюваних. Слідство ведеться за трьома статтями Кримінального кодексу України. Заступниця голови Запорізької ОВА Злата Некрасова у розпал війни святкувала Новий рік у Таїланді.

Глава Херсонської ОВА Ярослав Янушевич також неодноразово піддавався критиці. На сайті Офісу президента навіть було опубліковано петицію із закликом усунути його "у зв'язку з повною некомпетентністю та бездіяльністю".

За даними ЗМІ, Олексія Кулебу планують призначити заступником керівника Офісу президента замість звільненого Кирила Тимошенка.

Кого з заступників міністрів звільнили

Згідно з рішенням уряду, з посад заступників міністрів звільнено:

  • Вячеслава Шаповалова – заступника міністра оборони;
  • Івана Лукерю – заступника міністра розвитку громад та територій;
  • В'ячеслава Негоду – заступника міністра розвитку громад та територій;
  • Віталія Музиченка – заступника міністра соціальної політики.

Так, 24 січня у відставку подали заступники очільника Мінрегіону Лукеря та Негода. Раніше Кабмін звільнив в.о міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Василя Лозинського після затримання на отриманні хабаря.

Також уряд звільнив заступника міністра соцполітики Музиченка та призначив Олексія Соболева заступником міністра економіки. Соболев буде займатись питаннями цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації, до цього був директором ДП "Прозорро.Продажі".

З посади заступника генпрокурора також звільнили Олексія Симоненка. В Офісі генпрокурора уточнили, що він звільнився за власним бажанням. Голова відомства Андрій Костін прийняв його відставку.

Симоненко звільнився після того, як журналісти повідомили, він провів 10-денну відпустку в Іспанії на новорічні канікули. Він поїхав у Марбелью попри те, що у грудні президент України Володимир Зеленський заборонив політикам та чиновникам відпочивати за кордоном під час війни.

Уряд призначив Наглядову раду "Нафтогазу"

На посади затвердили шістьох переможців відбору: чотирьох незалежних членів та двох представників держави.

Незалежними членами наглядової ради стали: Анфіннсен Тор Мартін, Ван дер Хейден Людо Альберт, Маріно Ентоні Вільям, Хуквед Річард Марк.

Представниками держави стали Наталія Бойко та Ростислав Шурма.

До цього повноваження наглядової ради "Нафтогазу" виконував Кабінет міністрів.

Зеленський анонсував серйозні кадрові перестановки

Президент України Володимир Зеленський повідомив у відеозверненні, що 23 та 24 січня відбудуться кадрові перестановки, які стосуватимуться "управлінців різного рівня в міністерствах та інших структурах центральної влади, і в регіонах, і в правоохоронній системі".

"Розумію, що привернуло увагу людей. У кожній ситуації ми будемо детально все розбирати. Те, що стосується енергетики та закупівель. Те, що стосується відносин між центральною владою і регіонами. Те, що стосується закупівель для військових. І тому подібне. Суспільство отримає повну інформацію, а держава зробить необхідні потужні кроки", - пообіцяв він.

Нагадаємо, 24 січня президент Володимир Зеленський підписав заяву Кирила Тимошенка та вже видав указ про його звільнення з посади заступника голови Офісу президента.

Раніше повідомлялось, що позаштатний радник Офісу президента Олексій Арестович написав заяву про звільнення з посади.




18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
29 лютого 2024
"Дія" для військових: яким буде новий додаток "Армія+" та чи надсилатимуть там електронні повістки
У Міністерстві оборони анонсували запуск окремого додатку для військовослужбовців – "Армія+". Новинка буде дещо схожою на "Дію", але спочатку користуватися нею зможуть лише чинні військовослужбовці. R...
Росіяни пустили в дію розвідувальні дрони на Одещині: ВМС ЗСУ знищили дві цілі
19 березня 2024, 10:19
У Києві рятувальники знайшли тіло людини в будинку
19 березня 2024, 10:01
На Луганщині окупанти намагалися піти в штурм біля Тернів, — ОВА
19 березня 2024, 09:41
Пошкоджено підприємство, котельню та будинки: в Харківській ОВА розповіли про наслідки ворожих ударів
19 березня 2024, 09:24
Окупанти зранку обстріляли населені пункти Сумської області
19 березня 2024, 09:02
Ворожі війська ударили ракетами С-300 по Селидовому Донецької області
19 березня 2024, 08:43
Біля запорізької школи вилучили 10 бойових гранат: відео
19 березня 2024, 08:21
Ситуація на фронті та втрати росіян: актуальна інформація від Генштабу
19 березня 2024, 08:04
Міноборони запроваджує нову систему отримання офіцерського звання та навчання для медиків
19 березня 2024, 05:41
В Україні зростає кількість пацієнтів зі ПТСР. Що треба знати про посттравматичний стресовий розлад
19 березня 2024, 04:27