UA | RU
18 січня 2023, 18:15

Загибель керівництва МВС в авіатрощі у Броварах: Клименко очолив міністерство замість Монастирського

У Броварах 18 січня розбився гвинтокрил ДСНС. Внаслідок авіакатастрофи загинуло керівництво МВС: міністр Денис Монастирський, перший заступник міністра Євген Єнін та державний секретар Юрій Лубкович. Вертоліт впав поряд з дитячим садком
У Броварах 18 січня розбився гвинтокрил ДСНС. Внаслідок авіакатастрофи загинуло керівництво МВС: міністр Денис Монастирський, перший заступник міністра Євген Єнін та державний секретар Юрій Лубкович. Вертоліт впав поряд з дитячим садком
Фото: facebook.com/moden.ua / en.wikipedia.org / mvs.gov.ua

Про це повідомили у Державній службі з надзвичайних ситуацій, пише RegioNews.

Як повідомили рятувальники, 18 січня о 08:20 у м. Бровари Київської області гвинтокрил ДСНС ЕС-225 (бортовий номер 54) впав поряд з дитячим садком на вулиці Петлюри. Внаслідок потужного вибуху виникла пожежа, пошкодження отримали будівля садка та один з багатоквартирних будинків. О 09:06 пожежу в будівлі локалізовано на площі 500 м кв, а о 09:28 - ліквідовано.

Станом на 15:45 у Броварах завершили пошуково-рятувальні роботи.

"Загинуло 14 людей, з них одна дитина, постраждало 25 людей, з них 11 дітей", — повідомили в ДСНС.

Як пояснили у ДСНС, Нацполіція проводила ідентифікацію фрагментів тіл. Саме тому кількість загиблих зменшилася.

Хто був на борту гелікоптера

За даними пресслужби Міністерства внутрішніх справ під час виконання службових обов’язків в авіакатастрофі у Броварах загинули:

  • міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський,
  • перший заступник глави МВС Євгеній Єнін,
  • державний секретар МВС Юрій Лубкович,
  • заступник керівника Патронатної служби МВС Тетяна Шутяк,
  • начальник управління забезпечення захисту Департаменту внутрішньої безпеки НПУ підполковник поліції Михайло Павлушко,
  • провідний інспектор Департаменту комунікації МВС Микола Анацький,
  • командир повітряного судна - інструктор авіаційної ескадрильї спеціального призначення на вертольотах Олександр Василенко,
  • пілот авіаційної ескадрильї спеціального призначення на вертольотах Костянтин Коваленко,
  • бортовий механік авіаційної ескадрильї спеціального призначення на вертольотах прапорщик служби цивільного захисту Іван Касьянов.

Куди летіло керівництво МВС

Начальник Головного управління Національної поліції в Харківській області Володимира Тимошка розповів, що голова МВС України Денис Монастирський, який загинув сьогодні під час катастрофи вертольота в Броварах, мав відвідати Харків

"Сьогодні я мав зустріти, мав потиснути руки, мав… побачити не тільки керівників, ні, - друзів, яких поважав, яких чекав", - розповів він.

За словами Тимошка, він вчора та сьогодні розмовляв з тими, хто був на борту гвинтокрила.

"Розмовляв вчора, сьогодні, зі всіма, хто був на борту, поговорив і виїхав зустрічати, зустрічав. Неможливо передати словами, неможливо просто повірити! Непопровима втрата! Є люди, після уходу яких залишається пустота! Рідні, близькі, тримайтесь! Вони точно цього б хотіли!" - додав він.

Реакція Зеленського

Президент України Володимир Зеленський доручив СБУ у взаємодії з Нацполіцією та іншими уповноваженими органами зʼясувати всі обставини того, що сталося.

"Мої співчуття всім рідним і близьким загиблих! Денис, Євген, Юрій, команда МВС... справжні патріоти України. Світла памʼять! Світла памʼять усім, чиї життя забрав цей чорний ранок", - написав він.

Розслідуватиме авіакатастрофу спецгрупа

Кабінет Міністрів доручив утворити спеціальну робочу групу, що візьме на контроль розслідування падіння гелікоптера.

Уряд доручив у рамках Державної комісії ТЕБ і НС утворити спеціальну робочу групу, яка візьме на контроль розслідування трагедії в Броварах. До складу групи увійдуть в. о. міністра внутрішніх справ, керівник ДСНС, представники інших міністерств.

СБУ розглядає три версії

Генеральний прокурор Андрій Костін повідомив, що розглядаються всі можливі версії.

"Зараз на місці трагедії працюють слідчі та експерти. Проводяться невідкладні слідчі дії. Наразі ми розглядаємо всі можливі версії аварії вертольота. Досудове розслідування доручено слідчим СБУ", - зазначив він.

Слідчі Служби безпеки України розпочали досудове розслідування за фактом падіння гелікоптера у Броварах Київської області

Наразі розглядаються декілька версій трагедії, серед яких:

  • порушення правил польоту;
  • технічна несправність гелікоптера;
  • умисні дії щодо знищення транспортного засобу.

Хто очолив МВС замість Монастирського

Кабінет міністрів України 18 січня призначив Ігоря Клименка заступником міністра внутрішніх справ - головою Національної поліції України. Він тимчасово виконуватиме обов'язки міністра внутрішніх справ.

"Уряд призначив Ігоря Клименка заступником міністра внутрішніх справ - головою Національної поліції України. І поклав на нього виконання обов’язків міністра внутрішніх справ", - повідомив прем'єр Денис Шмигаль.

Прем'єр додав, що після обговорення з Радою буде подання на призначення нового керівника відомства.

"Міністерство внутрішніх справ - одна з ключових ланок безпеки нашої країни, а тому задіяні необхідні протоколи, щоб зберегти керованість усіма процесами", - наголосив Шмигаль.

Згідно з процедурою, тимчасовим виконувачем обов'язків уряд призначає заступника міністра.

У загиблого Дениса Монастирського було п'ять заступників: Богдан Драп'ятий, Мері Акопян, Сергій Гончаров, Катерина Павличенко та Ігор Бондаренко.

Однак уряд ухвалив рішення призначив Ігоря Клименка заступником глави МВС і вже після цього поклав на нього обов'язки глави відомства.

Що відомо про Ігоря Клименка

Ігор Володимирович Клименко - голова Національної поліції України, генерал поліції третього рангу, доктор психологічних наук.

Клименко народився у Києві, закінчив Харківський військовий університет, Одеський університет, магістратуру Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ.

У 1994 році закінчив Харківський військовий університет, а в період з 1994 по 1997 рр. проходив військову службу в ракетній військовій частині. Заочно закінчив Одеський державний університет і здобув кваліфікацію психолога.

Розпочав роботу в МВС у 1998 році з посади психолога в Центрі практичної психології Управління МВС у Харківській області.

У 2002 році протягом чотирьох місяців брав участь у миротворчій операції в Косово.

З 2011 року по 2015 рік обіймав посади начальника управління професійної підготовки та освіти Департаменту кадрового складу МВС України та заступника начальника того ж департаменту.

У 2014 році брав участь в Антитерористичній операції на Донбасі.

З 2015 року по 2017 рік був начальником Департаменту кадрового забезпечення Національної поліції.

У жовтні 2017 року Ігоря Клименка було призначено заступником голови Нацполіції - начальника Департаменту кадрового забезпечення, а у березні 2018 року - заступником голови Нацполіції.

У вересні 2019 році був призначений головою Національної поліції Києва.

Нагадаємо, у Броварах 18 січня розбився гвинтокрил ДСНС. Внаслідок авіакатастрофи загинуло керівництво МВС: міністр Денис Монастирський, перший заступник міністра Євгеній Єнін та державний секретар.

У Броварах на Київщині поблизу дитячого садку впав гвинтокрил, спалахнула пожежа. Під час трагедії у садку перебували діти та співробітники закладу.

24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...