UA | RU
22 листопада 2022, 12:50

Лавра і не тільки: СБУ провела обшуки в церквах московського патріархату

Служба безпеки України, в межах протидії підривній діяльності російських спецслужб в Україні, провела спільно з Нацполіцією та Нацгвардією обшуки в Лаврі та в інших приміщеннях УПЦ МП. "Безпекові заходи" пройшли у Києві та на Рівненщині
Служба безпеки України, в межах протидії підривній діяльності російських спецслужб в Україні, провела спільно з Нацполіцією та Нацгвардією обшуки в Лаврі та в інших приміщеннях УПЦ МП. "Безпекові заходи" пройшли у Києві та на Рівненщині
Фото: Getty Images

У Києво-Печерській Лаврі, яка досі перебуває в розпорядженні Української православної церкви московського патріархату, силовики провели контррозвідувальні заходи. Вони відбулись, щоб не допустити використання Лаври для осередку "русского міра".

"Враховуючи збройну агресію РФ, зростає ризик вчинення терористичних актів, диверсій, захоплення заручників, особливо в місцях великого скупчення громадян", - пояснили в СБУ.

За інформацією силовиків, вказані заходи проводяться для:

  • недопущення використання Лаври як осередку "русского міра";
  • перевірки даних про використання приміщень УПЦ для переховування диверсійно-розвідувальних груп, іноземних громадян, зберігання зброї тощо;
  • убезпечення населення від провокацій і терористичних актів.

Так, при безпосередній участі представників церкви правоохоронці:

  • проводять огляд території та приміщень Лаври для виявлення заборонених до обігу предметів;
  • здійснюють перевірку осіб на території Лаври щодо їхньої причетності до протиправної діяльності на шкоду державному суверенітету України.

"Усі дії відбуваються в межах чинного законодавства. Наголошуємо, що у своїй діяльності СБУ дотримується принципу неупередженості до діяльності будь-якої релігійної конфесії та поважає право кожного громадянина на свободу світогляду і віросповідання, як це визначено Конституцією України", - додали в СБУ.

Обшуки в храмах УПЦ МП на Рівненщині

Після Києво-Печерської Лаври силовики прийшли з обшуками до Корецького Свято-Троїцького монастиря, жіночого монастиря на честь Волинської ікони Божої Матері та до приміщень Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ МП. Усі вони розташовані в Рівненській області.

"На Рівненщині Служба безпеки України проводить контррозвідувальні (безпекові) заходи на території Корецького Свято-Троїцького монастиря (м. Корець), жіночого монастиря на честь Волинської ікони Божої Матері (с. Серники Зарічненського району) та на території приміщень Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ", - йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що такі заходи відбуваються спільно з Нацполіцією та Нацгвардією в межах системної роботи СБУ з протидії підривній діяльності спецслужб РФ в Україні.

СБУ зазначає, що враховуючи збройну агресію Росії, зростає ризик вчинення терактів, диверсій, захоплення заручників, особливо в місцях великого скупчення громадян.

Тому вказані заходи проводяться для:

  • недопущення використання релігійних громад в якості осередку "русского міра";
  • перевірки даних про використання приміщень монастирів для переховування диверсійно-розвідувальних груп, іноземних громадян, зберігання зброї тощо;
  • убезпечення населення від провокацій і терористичних актів.

За участі представників церкви правоохоронці:

  • проводять огляд території та приміщень з метою виявлення заборонених до обігу предметів;
  • здійснюють перевірку осіб на предмет їхньої причетності до протиправної діяльності на шкоду державному суверенітету нашої країни.

На зображенні може бути: 2 людини та військова форма

Скандал у Києво-Печерській Лаврі: що відомо

12 листопада у мережі з'явилося відео, на якому під час під час богослужіння у Києво-Печерській Лаврі моляться за Росію.

Відео інциденту опублікував у мережі священник Православної церкви України Михайло Омелян. Ролик, за його словами, зняв випускник Київської православної богословської академії, який був у Лаврі у цей момент.

Відео поширилося мережею та спричинило скандал. Тільки через два дні намісник лаври митрополит Павло факту не визнав, але заявив, що отця Захарія, який правив літургію, відсторонили від богослужінь.

"Виклали в інтернет, нібито в Лаврі ми молимося за Росію і тому подібне. Це є факт неправдивий. Під час літургії ми молимося до Бога за нашу державу, за наше військо… Пісня, що лунала на відео, є не богослужбовим піснеспівом, а світською піснею. Вона лунала за ініціативою мирян, втім буде строга заборона отця Захарія служити літургії, а також звершувати ці молебні", - сказав він.

СБУ відкрила справу

Керівник СБУ Василь Малюк заявив, що ця ситуація не залишиться без реакції. Правоохоронці розпочали розслідування у справі щодо співів у київському храмі.

"Служба безпеки відкрила кримінальне провадження за фактом інциденту, що стався 12 листопада 2022 року. Тоді під час богослужіння у храмі звучали тези пропагандистського характеру, що вихваляють "русскій мір”. Наразі усі матеріали скеровані для проведення відповідних експертиз", - заявили у службі.

Слідство розпочали за статтею 436-2 Кримінального кодексу України, а саме - за першою її частиною: виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України та глорифікація (прославлення) тих, хто вчиняє цю агресію. Тобто під санкції статті підпадає як прославлення російських військових чи політиків, так і держави-агресорки в цілому.

За порушення цієї норми передбачені три види покарання:

  • виправні роботи - до двох років;
  • арешт - до шести місяців;
  • позбавленням волі - до трьох років.

"Ті, хто в умовах повномасштабної війни, яку розв’язала Росія проти України, чекає на "пробудження матушкі-русі”, мають розуміти, що це шкодить безпеці та інтересам України та наших громадян. І ми не допустимо таких проявів", - заявив керівник СБУ Василь Малюк.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що Служба безпеки продовжує викривати нові факти підривної діяльності керуючого однією з єпархій УПЦ МП у Вінницькій області.




18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
29 лютого 2024
"Дія" для військових: яким буде новий додаток "Армія+" та чи надсилатимуть там електронні повістки
У Міністерстві оборони анонсували запуск окремого додатку для військовослужбовців – "Армія+". Новинка буде дещо схожою на "Дію", але спочатку користуватися нею зможуть лише чинні військовослужбовці. R...
Росіяни пустили в дію розвідувальні дрони на Одещині: ВМС ЗСУ знищили дві цілі
19 березня 2024, 10:19
У Києві рятувальники знайшли тіло людини в будинку
19 березня 2024, 10:01
На Луганщині окупанти намагалися піти в штурм біля Тернів, — ОВА
19 березня 2024, 09:41
Пошкоджено підприємство, котельню та будинки: в Харківській ОВА розповіли про наслідки ворожих ударів
19 березня 2024, 09:24
Окупанти зранку обстріляли населені пункти Сумської області
19 березня 2024, 09:02
Ворожі війська ударили ракетами С-300 по Селидовому Донецької області
19 березня 2024, 08:43
Біля запорізької школи вилучили 10 бойових гранат: відео
19 березня 2024, 08:21
Ситуація на фронті та втрати росіян: актуальна інформація від Генштабу
19 березня 2024, 08:04
Міноборони запроваджує нову систему отримання офіцерського звання та навчання для медиків
19 березня 2024, 05:41
В Україні зростає кількість пацієнтів зі ПТСР. Що треба знати про посттравматичний стресовий розлад
19 березня 2024, 04:27