UA | RU
03 листопада 2022, 16:11

Відступ окупантів чи хитрість. Що відбувається у Херсоні

У четвер, 3 листопада, у російських пабліках масово розповсюджують інформацію, що окупанти відходять з правого берега Херсонської області
У четвер, 3 листопада, у російських пабліках масово розповсюджують інформацію, що окупанти відходять з правого берега Херсонської області
Фото з відкритих джерел

Водночас Збройні сили України переконують: це провокація, щоб ввести в оману наших військових. RegioNews розповідає, що відбувається у захопленому загарбниками регіоні.

Відступ чи хитрість?

Речниця пресцентру Сил оборони "Південь" Наталія Гуменюк під час телемарафону заявила, що попри те, що ворог заявляє про залишення населених пунктів у Херсонській області та про тотальну евакуацію, українські військові відстежують ситуацію та усвідомлюють, що це можуть бути певні хитрощі та військові маневри для того, щоб створити для себе правильно побудовану оборону.

"Це певні провокації для того, щоб створити враження, що населені пункти залишені, що в них безпечно, але з огляду на те, що вони готувалися до вуличних боїв, ми усвідомлюємо заплановану тактику дій. атаки", - сказала вона.

За її словами, у Херсоні залишаються регулярні підрозділи, які переодягнуті у цивільні. Вони продовжують заселятися не лише в обласному центрі, а й в інших населених пунктах до будинків людей, які виїхали. Росіяни це роблять для створення картинки, що нібито цивільними відкривається вогонь з боку ЗСУ.

"Так само вони хочуть створити картинку, що ЗСУ, зайшовши до населеного пункту, розпочали розстріл мирного населення. Це для пабліків та пропагандистських каналів. Але ми готові до цих провокацій", - сказала прессекретар.

Крім того, росіяни повністю перекрили рух через річку Дніпро. Це може свідчити, що вони намагаються використовувати переправи виключно з власною метою.

"Продовження бойових дій є. Ми тримаємо вогневий контроль. Зокрема, переправа Антонівського мосту не може бути використана через суттєві ушкодження", - додала вона.

Гуменюк повідомила, що росіяни готуються до оборони Херсонської області: намагаються замінувати підступи, облаштують траншеї та залізобетонні конструкції.

Росіяни вивозять гауляйтерів та колаборантів на Арабатську Стрілку

Водночас, за інформацією розвідки, російські окупанти вивозять гауляйтерів та колабораціоністів із тимчасово окупованого Херсона на Арабатську Стрілку.

Розвідники заявляють, що на Херсонщині триває депортація українців з правого берега Дніпра - щоб "заохотити" людей до "переїзду", їм пропонують отримати "житлові сертифікати" на купівлю житла у РФ.

У межах депортацій місцевих жителів примусово виселяють із квартир та будинків - у порожнє житло заселяються одягнені у цивільний одяг російські військові, також окупанти відбирають у людей автомобілі.

З інтернатів Херсона дітей вивезли до Криму, де їх розмістили в одній із психіатричних лікарень Сімферополя, також на півострів перевезли ув'язнених херсонської колонії.

Росіяни попереджають місцевих жителів, що всі причали мають бути порожніми — у разі виявлення там плавальних засобів їх або знищать, або конфіскують.

Останні кілька тижнів триває переселення колаборантів та представників окупаційної "адміністрації" до пансіонатів на Арабатській Стрілці, власників баз відпочинку змушують розселяти "переселенців".

Противник активно використовує дорогу через Арабатську Стрілку між Кримом та Херсонською областю — після початку великої війни інженери армії РФ відновили ґрунтову дорогу та транспортне сполучення, що зменшило маршрут із Криму в окуповані частини Херсонської та Донецької областей.

У Херсоні зник прапор РФ

В Херсоні 3 листопада помітили зникнення символіки Російської Федерації. Зокрема, прапори країни-агресора почали знімати з адміністративних будівель обласного центру Херсонщини.

Світлину з очищеною від російської символіки будівлі Херсонської обласної адміністрації опублікував на своїй Facebook-сторінці перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський.

Також медіаресурси російських загарбників визнали факт зняття прапора РФ з будівлі Херсонської ОДА.

Секретар РНБО Олексій Данілов зазначив, що так само відбувалося і в Ізюмі, і в інших містах, до яких підходили наші Збройні сили.

"Як тільки наближаються наші Збройні сили, відразу зникають колаборанти зі своїми триколорами. Повірте, розуміємо, що відбувається. Так само відбувалося і в Ізюмі, і в інших містах, до яких підходили наші Збройні сили. Це каже про те, що, мабуть, скоро в Херсоні щось буде цікаве відбуватися. Там же не тільки триколори, там і пам'ятники десь поділися і багато інших речей", — сказав він.

Нагадаємо, днями Генштаб повідомляв, що, боячись контрнаступу ЗСУ, російські загарбники продовжують тікати на лівий берег Дніпра. Вони навіть вже перемістили окупаційну адміністрацію з Херсона у Скадовськ.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності