UA | RU
10 жовтня 2022, 14:35

Масований ракетний удар по Україні

Вранці 10 жовтня російські окупанти завдали масованого ракетного удару по містах України
Вранці 10 жовтня російські окупанти завдали масованого ракетного удару по містах України
Фото: з відкритих джерел

Київ

Близько 07:00 ранку в столиці пролунала повітряна тривога, пізніше почали надходити повідомлення про вибухи. Внаслідок обстрілу в Шевченківському районі було відомо про загибель восьми людей, 24 було травмовано, виникла пожежа шести автомобілів та понад 15 авто пошкоджено. Але точні дані про постраждалих будуть відомі пізніше.

За даними міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, внаслідок удару постраждав Національний університет Шевченка, музей Ханенків, парк ім. Т.Г. Шевченка, філармонія.

За даними Укрзалізниці, вибуховою хвилею пошкоджено вікна будівлі центрального вокзалу в Києві, проте вокзал працює.

"Висадка та посадка на потяги здійснюється через західний та східний підземні переходи, які виконують роль укриття", - йдеться у повідомленні.

Київська область

За даними голови Київської ОВА Олексія Кулеби, прильоти зафіксовані в трьох районах Київської області - удари здійснені по критичній та цивільній інфраструктурі.

"Є постраждалі - люди знаходяться під завалами. На місцях працюють рятувальники та необхідні служби, щоб якнайшвидше врятувати людей. В області працює ППО. Кількість збитих ракет уточнюється", - розповів Кулеба.

За його словами, можливі перебої зі зв‘язком, електрикою та водопостачанням. Тому подбайте про заряджені телефони та запасіться водою.

За даними Офісу генпрокурора, в селах Обухівського та Вишгородського районів за попередніми даними постраждали 9 людей.

"Пошкоджено приватні будинки. Крім того, у Броварському районі через ворожий обстріл горять об’єкти цивільної інфраструктури. Також ворог завдав ударів по об’єктах критичної інфраструктури регіону", - йдеться в повідомленні.

Харків

Окупанти завдали ударів і по Харкову та області. Як заявив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов, під ударом опинилися об'єкти критичної інфраструктури області, якийсь час може бути відсутнім світло та водопостачання.

Попередньо по місту було три прильоти, удар припав на критичну інфраструктуру.

У Першотравневому Харківській області після ворожої атаки відключено електроенергію та водопостачання, повідомив міський голова Микола Бакшеєв.

"У зв'язку з потраплянням в об'єкти інфраструктури по області в нашому суспільстві відключено електроенергію, що призвело до припинення водопостачання", - написав він.

Усі екстрені служби зараз працюють над якнайшвидшим відновленням пошкодженої інфраструктури.

Львів

У Львові та Львівській області внаслідок російських ударів пошкоджено об'єкти енергетичної інфраструктури, повідомив керівник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

"Офіційно зафіксували удари по об'єктах енергетичної інфраструктури Львівщини", - написав він.

За даними мера Львова Андрія Садового, через відсутність електроенергії тимчасово призупинено роботу міських ТЕЦ. Частина міста без електроенергії у місті не працює третина світлофорів, проте після завершення тривоги на складних перехрестях працюватимуть регулювальники.

"Тому на разі гаряча вода не подається. Запустили резервні електрогенератори на кількох насосних станціях, щоб відновити водопостачання до міста.Частина міста без електроенергії. Не працює третина світлофорів. Після завершення тривоги на складних перехрестях працюватимуть регулювальники", - написав він.

Житомирська область

Окупанти завдали ударів по об'єктах енергетичної інфраструктури, внаслідок чого виникли проблеми з електрикою. Голова Житомирської ОВ Віталій Бунечко заявив, що частину споживачів уже перевели на резервні джерела.

У Житомирі виникли перебої із водопостачанням, яке також почали відновлювати.

Хмельницька область

Міський голова Хмельницького Олександр Симчишин розповів, що у Хмельницькій громаді пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури.

"В кількох будинках вибито вікна. Травмованих немає", - додав він.

За даними голови Хмельницької ОВА Сергія Гамалія, над Хмельницькою областю було збито три ракети.

У деяких мікрорайонах Хмельницького відновлено електрику.

Дніпро

Масова атака була здійснена і по Дніпру. Голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко повідомив, що в результаті атаки є загиблі та поранені.

Одеса та область

В Одеській області силами протиповітряної оборони збито три ракети та п’ять дронів-камікадзе.

Миколаїв

За словами голови Миколаївської ОВА Віталія Кіма, над областю збито 3 ракети.

Де ще лунали вибухи

Повідомлялося також про вибухи в Івано-Франківську, Кременчузі, Тернополі, Сумах.

Реакція Зеленського

Президент закликав українців перебувати в укриттях під час повітряної тривоги, адже ворог випустив по Україні майже 100 ракет і атакував іранськими дронами

"Ранок важкий. Маємо справу з терористами. Десятки ракет, іранські "Шахіди". У них дві мішені. Енергообʼєкти – по всій країні. Київщина і Хмельниччина, Львів і Дніпро, Вінниця, Франківщина, Запоріжжя, Сумщина, Харківщина, Житормирщина, Кіровоградщина, південь. Вони прагнуть паніки й хаосу, хочуть знищити нашу енергосистему. Вони безнадійні. Друга мішень – люди. Спеціально обрали такий час і такі цілі, щоб завдати якнайбільше шкоди", - підкреслив Зеленський.

Президент закликав українців 10 жовтня перебувати в укриттях і дотримуватися правил безпеки: "Завжди дотримуйтеся правил безпеки. І завжди памʼятайте: Україна була до того, як зʼявився цей ворог, Україна буде й після нього".

Залужний розповів скільки ракет було випущено

Головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний повідомив, що зранку 10 жовтня російський агресор випустив по Україні 75 ракет, 41 збита ППО.

"Країна-терорист російська федерація завдає масованих ракетних та авіаційних ударів по території України, застосовує ударні БПЛА. Зранку агресором випущено вже 75 ракет. 41 з них знешкоджено нашою ППО", - йдеться у повідомленні.

Міноборони: "Ми помстимося"

В Міністерстві оборони України повідомили, що терористичні дії рф спрямовані проти мирного цивільного населення.

"Ворог буде покараний за біль і смерть, які приніс на нашу землю! Ми помстимося", - пообіцяли в Міноборони.

Водночас міністр оборони Олексій Резніков наголосив, що жодні ракетні удари Україну не зламають.

"Нашу мужність ніколи не знищать ракети терористів, навіть коли вони потраплять у серце нашої столиці. Вони також не похитнуть рішучості наших союзників. Єдине, що вони безповоротно руйнують, це майбутнє Росії - майбутнє зневаженої у всьому світі терористичної держави-ізгоя", - наголосив Резніков.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
На Дніпропетровщині чоловік розбещував 8-річну дівчинку
17 квітня 2024, 00:23
Мобілізація автомобілів: як працюватиме нова норма закону
16 квітня 2024, 22:11
У Києві над підтопленою ділянкою метро просів асфальт
16 квітня 2024, 21:22
Протягом доби ворог здійснив понад 40 авіаударів по Україні: зведення Генштабу ЗСУ
16 квітня 2024, 20:53
Зеленський анонсував розгляд на РНБО питання щодо онлайн-казино
16 квітня 2024, 20:32
Невідомі стріляли у лебедя, який живе у парку Полтави
16 квітня 2024, 20:19
Київський прокурор оселився у котеджному містечку, справою якого займається його відомство, - Bihus.Info
16 квітня 2024, 19:51
Волиняни намагалися дроном відправити сигарети до Польщі: відео
16 квітня 2024, 19:36
Після тривоги на станціях київського метро виникла тиснява
16 квітня 2024, 19:24
Розформування 67-ї бригади "Правого сектора": у Сухопутних військах виступили з заявою
16 квітня 2024, 19:16