UA | RU
Сергій Ясюкевич журналіст Херсон info@regionews.ua
21 квітня 2020, 12:00

Херсонщина: скандальний Великдень Мангера

У Херсонській області на Великдень проводились служби у 341 культовій споруді, заходи відвідали 5710 вірян. І це в умовах, коли через коронавірус закрили на святкові дні на карантин міста Олешки, Генічеськ та села Малі Копані і Ліві Солонці
У Херсонській області на Великдень проводились служби у 341 культовій споруді, заходи відвідали 5710 вірян. І це в умовах, коли через коронавірус закрили на святкові дні на карантин міста Олешки, Генічеськ та села Малі Копані і Ліві Солонці

Серед тих, хто прийшов на службу у Свято-Духовський кафедральний собор УПЦ (МП) – голова Херсонської облради Владислав Мангер. Це відразу привернуло увагу ЗМІ, адже, по - перше, він публічна особа, один з керівників області, а по - друге Мангер є фігурантом у справі про вбивство Катерини Гандзюк, і за кожним його кроком пильно стежать ЗМІ та однодумці загиблої херсонки.

Якщо зайти на офіційний сайт облради – там немає традиційного вітання з нагоди Великодня. Лише інформація про те, де можна переглянути онлайн-трансляцію Великодніх служб з картинкою "залишайся вдома". Таким чином, ні депутатський корпус, ні голова облради публічно зі сторінки офіційного сайту облради до мешканців області не звернулися з приводу відзначення Великодня в умовах карантину (на відміну від голови ОДА Юрія Гусєва). Є коротке привітання голови облради з його власної сторінки у Facebook, датоване 19 квітня і виставлене о 04.30.

Там ні слова про те, що варто залишилися вдома через карантин. Зате є побажання дива і справдження бажань, та слова про те, що справедливість сама собою не переможе. І не дивно.

Адже у ЗМІ з’явилась інформація, що голова обласної ради Владислав Мангер особисто побував на Великодній службі у Свято-Духовському кафедральному соборі. Також повідомляли про те, що там відбувся хресний хід і що спостерігалось скупчення людей. Пізніше поліція підтвердила, що під час хресної ходи правоохоронці помітили, що віряни починають скупчуватися. Поліцейські провели розмову з прихожанами та священнослужителями, після чого заходи продовжилися з дотриманням необхідної дистанції. Ця інформація зареєстрована в Корабельному відділенні поліції в журнал Єдиного обліку.

Чи перебував під час хресного ходу у храмі Мангер - інформації немає. Проте на сайті Першого регіонального з’явилося повідомлення про те, що Мангер звернувся до вірян саме зі Свято-Духівського кафедрального собору, де отримав благословення від Митрополита Херсонського і Таврійського Іонна, вмився Благодатним Вогнем та освятив великодній кошик. На відео голова облради (без маски) вітає зі святом з храму і звертається, треба зазначити, російською мовою.

Владислав Мангер у храмі, фото: firstregion.com.ua

Як пояснили у пресслужбі облради Укрінформу, голова облради справді був на службі на Великдень, бо відвідання храму він вважав для себе надважливим.

Треба зазначити, що у стінах облради від боротьби з коронавірусом публічно влада не відмовлялась. Навпаки - 8 квітня на позачерговій сесії прийняли програму протидії поширенню COVID-19 і акцентували увагу на її важливості.

При цьому навіть пішли на те, щоб під час сесії п’ять депутатів обласної ради голосували дистанційно у режимі онлайн, бо, як пояснив Мангер на сесії, прийняття програми є дуже важливою справою і не можна, щоб не вистачило голосів. Як виявилось пізніше, механізм такого голосування полягав у тому (про це написав депутат Юрій Ромаскевич), що у залі відбулося голосування чужими картками. І це також викликало багато запитань, бо, по-перше, не всім відсутнім на сесії такий варіант запропонували, а, по-друге, настільки це законно (навіть за умови прийнятих змін до регламенту роботи в умовах карантину, які передбачали можливість проведення голосування шляхом підняття рук, перекличкою або іншим способом, що забезпечує фіксацію волевиявлення кожного депутата).

Отже, публічно Владислав Мангер - "за" виділення коштів на боротьбу з коронавірусом. І в той самий час він проігнорував заклики МОЗ провести Великдень вдома і особисто відвідав службу у храмі.

Чи мав він на це право як посадова особа?

Дементій Білий, політолог

Так, це сумнівний з точки зору відповідальності крок – з огляду на ситуацію з карантином і те, що Мангер -високопосадовець, який має поводитися відповідно до того, що декларує на сесіях, які рішення приймає депутатський корпус.

Що стосується того, що це храм УПЦ (МП), то Мангер завжди ходив в ту церкву, наскільки я пам'ятаю. Зрозуміло, що будь-які публічні дії політика й ним самим, і його виборцями у демократичному суспільстві розглядаються крізь призму виборів. Проте я не вважаю, що це якісь спеціальний піар під місцеві вибори, у яких, ймовірно, голова облради може взяти участь. Наприклад, вступивши у боротьбу за крісло мера Херсона.

Але все ж це, як на мене, публічна декларація. Я вважаю, що в даному випадку це яскравий публічний жест "я не боюся". Особливо, мабуть, важливий для Мангера з огляду на розслідування справи Гандзюк.

Володимир Молчанов, політолог

З боку голови облради це таке демонстративне ігнорування і заперечення розумних протиепідемічних заходів, поганий приклад для всіх. Як на мене, це недостойна поведінка. Мало того, що він пішов на службу, кажуть, що був там ще й без маски. Що стосується належності храму УПЦ (МП), то він справді є парафіянином саме цієї церкви і, за моєю інформацією, схвально ставиться до так званого "політичного православ’я".

Також можна припустити, що оскільки у нього не склалося з "Батьківщиною", він програв остаточно політичну боротьбу Юрію Одарченку (екснардеп, ексголова Херсонської ОДА Юрій Одарченко, який очолює обласну організацію "Батьківщини" – авт.), то Мангер шукає собі новий політичний проєкт і такий піар серед певної цільової аудиторію йому потрібен. Не виключаю, що це може бути, наприклад, партія Шарія, яка за останніми опитуваннями, має співмірний з "Батьківщиною" рейтинг у Херсоні.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
Скандальний полтавський священник Дедюхін розізлив українців "жартом" про обстріл Харкова
23 квітня 2024, 15:34
Росія обстріляла приватний сектор Харкова: є пошкодження
23 квітня 2024, 15:18
У Полтаві пролунали вибухи – ворог запустив ракети
23 квітня 2024, 15:08
Ракетний удар по Дніпропетровщині: після атаки почалися пожежі, є поранені
23 квітня 2024, 14:47
У Харкові чоловік влаштував стрілянину на вулиці та поранив трьох людей
23 квітня 2024, 14:47
У Миколаєві у дворі багатоповерхівки вибухнула граната: є поранений
23 квітня 2024, 14:20
Російські війська атакують Харків: у місті чутно вибухи
23 квітня 2024, 14:13
Чоловік, який помер дорогою в навчальний центр на Закарпатті, був визнаний придатним до служби
23 квітня 2024, 14:08
Війська РФ вдарили по Костянтинівці авіабомбою, є поранені
23 квітня 2024, 13:49
Оновлення даних за 60 днів: аналітики спрогнозували, чи встигнуть ТЦК
23 квітня 2024, 13:33