UA | RU
25 березня 2019, 11:38

Отримувачів субсидій меншає, претендентів - більшає

Кількість родин, яким призначено субсидії у січні-лютому цього року в 1,7 раза перевищує показники тих самих місяців минулого року, - повідомила Державна служба статистики.

Проте загалом у лютому 2019 року субсидії на оплату житлово-комунальних послуг отримували 3 млн 736 тисяч родин, - це чверть від усієї кількості домогосподарств в Україні. У лютому 2018 року субсидії отримували 45% українських домогосподарств.

завантаження_0.png

Середній розмір комунальної субсидії у лютому цього року становив 998,6 грн. За перші два місяці року загальна сума нарахованих субсидій становила майже 12,5 млрд грн. Загальна сума, що виділена у бюджеті цього року на виплату комунальних субсидій, становить 55 млрд грн.

Лютнева субсидія минулого року трохи перевищувала 1000 грн, а за два перші місяці року сума призначених субсидій перевищувала 20 млрд грн.

Здається, це має свідчити, що уряд рухається до того, щоб скорочувати і кількість отримувачів субсидій, і витрати на них.

Проте не все так однозначно. За перші два місці року за субсидіями звернулися 465 тисяч родин. Це на понад 17% більше, ніж за той самий час у 2018 році.

Отримали ж субсидії майже 550 тисяч родин, - їхня кількість є у 1,7 раза більшою проти двох перших місяців минулого року.

З початку березня частина субсидій, що були призначені у 2018 році, виплачується "живими" грошима.

При цьому за той же час суттєво зросли і борги з оплати комуналки. За даними тієї ж Державної служби статистики, у січні українці спожили комунальних послуг на 21 млрд грн, а сплатили лише 15 млрд грн - близько 70%. Рівень розрахунків за опалення і гарячу воду ще гірший - в середньому по Україні лише 61,5%.

При цьому, заборгованість з оплати комуналки (без урахування електрики) лише за січень зросла на 7 млрд грн - до 62 млрд грн, із яких половина - це борги за газ.

На другому місці - близько 20 млрд грн - борги за опалення і гарячу воду, вартість яких також залежить від ціни газу.

Борги населення за газ, тепло і гарячу воду

станом на січень 2019

  • 29,1 млрд грнборги за газ

  • 20 млрд грнборги за опалення та гарячу воду

  • зростання боргів у січні 2019 року7 млрд грн

Source: Державна служба статистики України

У жовтні 2018 року уряд вирішив підняти ціну на газ для населення майже на чверть, що потягло за собою і зростання тарифів на опалення і гарячу воду. Збільшення ціни на газ дозволило домовитися із МВФ про початок нової програми кредитування України.

Встановлення єдиних ринкових цін на газ для усіх споживачів, зокрема, і для населення, є давньою умовою співпраці Києва з МВФ. Проте жовтневе підвищення цін на газ для населення не зрівняло їх із ринковими. Тому між Києвом та МВФ існує домовленість про два наступні підвищення - у травні на грудні цього року.

Можливість уникнення цього підвищення, та навіть зниження цін на газ стала однією з головних під час президентської виборчої кампанії.

Нещодавно "Нафтогаз", а згодом прем'єр та президент заявили, що поточна ситуація на світових ринках, де ціни пішли вниз, дозволяє не підвищувати ціну на газ.

У разі, як вибори відбуватимуться у два тури, їх завершення співпаде із часом, коли експерти МВФ почнуть перевіряти виконання Києвом обіцянок, які він взяв на себе наприкінці минулого року, отримавши перший транш за новою програмою stand-by. Тож на узгодження пропозиції про незмінність цін на газ залишається близько місяця.

Разом із тим, поточний та наступний роки є піковими з точки зору боргових виплат. Згідно із календарним планом цих виплат, оприлюдненим Нацбанком, у 2019 році уряд, центральний банк, підприємства і банки повинні виплатити 15,655 млрд доларів. Із них близько 6 млрд доларів за державним боргом мають сплатити уряд та НБУ. У бюджеті на виплату боргів виділено понад 417 млрд грн. Це найбільша видаткова стаття бюджету.

Валютні резерви країни на кінець лютого становили 20,2 млрд доларів.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики