UA | RU
21 березня 2019, 14:28

Туберкульоз у світі можна подолати за 25 років - Telegraph

У четвер, 21 березня, закордонна преса пише про таке:

  • Кінець туберкульозу?
  • Ветеран-автогонщик
  • Іоанн Павло II проти педофілії
  • Уроки релігієзнавства
  • Британія потребує швидшого інтернету

Туберкульозу більше не буде?

Людство цілком може подолати туберкульоз вже за 25 років, й необхідно для цього не так вже й багато, пише британська Telegraph.

Напередодні Дня боротьби із туберкульозом, який припадає на 24 березня, група фахівців зробила таку сенсаційну заяву.

Подолати хворобу назавжди цілком реально. Для цього потрібно провести комплекс діагностичних та профілактичних заходів вартістю 10 мільярдів доларів на рік. Сума не така вже й велика, вважають вони. Збитки від туберкульозу набагато більші.

"Через туберкульоз у світі лише у 2017 році померло 1,6 мільйона людей. Він є основною причиною смертності серед інфекційних хвороб. Однак боротьба із захворюванням суттєво ускладнюється появою резистентності збудника туберкульозу до антибіотиків", - пише видання.

Методи боротьби із туберкульозом відомі: це високоякісна швидка діагностика, виявлення груп ризику, тобто людей, які перебувають у контакті з хворими, та розробка нових ефективних вакцин, пише Telegraph.

Незламний солдат

Військовий у візку

Військовослужбовець Шотландського королівського полку Скот Деві Біррел втратив обидві ноги в Афганістані, але важке поранення не змусило його відмовитися від життєвих радощів, пише британський таблоїд The Mirror.

Ще в госпіталі військовий закохався у медсестру, яка саме за ним доглядала. Врешті-решт вони одружились, а згодом у них народився син.

"Мене не буде на роботі до кінця наступного тижня. Мушу побути разом із Мері та нашим маленьким сином. Він дуже спокійний і плакав тільки один раз", - написав колишній солдат на своїй сторінці у соціальній мережі.

Робочий графік ветерана доволі напружений. Він бере участь в автоперегонах, причому його автомобіль не має жодного спеціального обладнання.

Крім того, Скот Деві Біррел мріє стати першим водієм з обома ампутованими ногами, який візьме участь у 24-годинних перегонах у французькому Ле Мані.

Коли варто порушувати канони

Папа Римський Іоанн Павло II

Папа Римський Іоанн Павло II за свого понтифікату не намагався приховувати факти педофілії серед священиків, пише польська Gazeta Wyborcza.

Після нещодавніх гучних судових процесів, які завдали суттєвої шкоди репутації Католицької церкви, кардинал Дзівіш, колишній особистий секретар Іоанна Павла II, порушив багаторічну мовчанку й оприлюднив раніше невідомі факти.

За його словами, Іоанн Павло II вживав рішучих заходів для розслідування скандалу зі священиками-педофілами у США та Північній Ірландії.

У 1994 році він навіть видав спеціальне розпорядження, яке дозволяло відступати від церковних канонів, коли йшлося про розслідування фактів та покарання винних у церковних злочинах.

Папа Римський розумів, що проблема педофілії стосується не окремих єпископатів, але церкви загалом, пише газета.

І хоча розслідування іноді тривали довго, але процеси, які започаткував Іоанн Павло II, закінчилися покаранням винних вже після смерті понтифіка, пише газета.

Тренінг із теології

Біблія і розп'яття

Британський Home Office (міністерство внутрішніх справ) відмовився надати політичний притулок іранцеві, який свого часу навернувся до християнства, пише британська Independent.

Чоловік подав відповідну заяву ще 2016 року, де вказав, що став християнином, бо це релігія миру, на відміну від ісламу.

Минуло кілька років, він отримав відмову через те, що його твердження про "християнство як релігію миру" начебто суперечать написаному у Біблії.

Чиновник відомства навіть навів кілька цитат із книги Одкровення і зазначив, що вони містять "заклики до помсти, руйнування, смерті та насильства".

Відтак чиновник дійшов висновку, що порівнювати християнство з ісламом, як це зробив заявник, недоречно і відхилив його прохання.

Видання звернулося до міністерства по коментар. Там визнали, що їхній працівник "не дотримався чинних правил" розгляду прохань про політичний притулок.

Відомство пообіцяло краще готувати працівників, які приймають рішення про надання чи відмову у притулку.

Повільний перехід на оптику

Волокно

Британські провайдери обговорюють план масового переходу на оптичні мережі передачі даних, пише британська Financial Times.

Необхідність переходу на оптоволоконні мережі пов'язана з тим, що старі мідні дроти більше не можуть підтримувати інтернет з'єднання на сучасних високих швидкостях.

"Лише 6% британських приватних будинків та бізнес-установ, тобто приблизно 1,8 мільйона абонентів, на кінець 2018 року мали підключення до оптичних ліній зв'язку. За цим показником Британія суттєво відстає від інших країн", - пише видання.

Проект переходу на оптичне волокно коштуватиме приблизно 30 мільярдів фунтів. Така висока вартість і є основною перепоною на шляху реалізації цього амбітного плану.

Інший момент - необхідність прибрати старі мідні дроти, які вже відслужили своє.

Мільйони користувачів будуть змушені переходити на нові мережі, за які доведеться платити більше. Багатьох же цілком влаштовують наявні мережі та їхня швидкість.

Кейті Міліґан із британської компанії Openreach, яка контролює британську телекомунікаційну інфраструктуру, порівняла ситуацію із будівництвом швидкісної автомагістралі.

Виходить, що треба збудувати нову швидкісну трасу і водночас латати ями на старій дорозі, говорить вона.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
З'явилися перші супутникові знімки аеродрому в окупованому Джанкої після ракетного удару
19 квітня 2024, 15:48
Біля Часів Яру Зеленський присвоїв звання Героя України воїну 41-ї ОМБр
19 квітня 2024, 15:33
Під ворожий вогонь потрапила церква: у прокуратурі показали наслідки нового обстрілу Вовчанська
19 квітня 2024, 15:18
В Україні діють обмеження споживання електроенергії: ситуація в регіонах
19 квітня 2024, 14:39
У Дніпрі кількість постраждалих зросла до 24 людей
19 квітня 2024, 14:29
Лікарка зі Львова організувала схему оформлення фіктивної інвалідності військовозобов’язаним, — ДБР
19 квітня 2024, 14:11
В Одесі прогриміли вибухи
19 квітня 2024, 14:02
Вдарили цеглиною по голові: у Києві судитимуть чоловіків, які побили військового
19 квітня 2024, 13:55
На Одещині морські прикордонники збили Shahed
19 квітня 2024, 13:44
Хотіли продати Росії секретні українські розробки: у Харкові затримали інженерів-конструкторів
19 квітня 2024, 13:37