UA | RU
12 июня 2019, 10:10

Пожежа в Одеській психлікарні

У пожежі в Одесі загинули шестеро людей. Правозахисниця, яка відвідувала лікарню каже, що людей там тримали замкненими у палатах, а в дверях навіть не було ручок.

Медчиновники кажуть, що це не так.

Подробиці трагедії з'ясовувала ВВС News Україна.

Пожежа в Одеській обласній психіатричній лікарні № 1 розпочалася приблизно о 10 вечора. Перше, що сказали рятувальники, які приїхали на місце, - викликати треба було раніше.

"Був пізній виклик. Підрозділи прибули через 6 хвилин, але вже приблизно до 300 квадратів було охоплено полум'ям. Полум'я пішло дахом", - сказав перший заступник начальника ГУ ДСНС в Одеській області Володимир Кулюк.

пожежа

Керівник закладу, який був на місці пожежі, розповів, що загорілась будівля не зсередини.

"Працівники побачили, що зовні пішла пожежа. Вогнище розпочалося не у відділенні, а поза ним", - каже головний лікар центру психічного здоров'я Анатолій Волощук.

У 7-му корпусі лікарні багато років проживають та лікуються ветерани Другої світової війни та Афганістану. На момент пожежі там було півсотні пацієнтів і троє людей медичного персоналу.

Майже всі пацієнти похилого віку, які дуже погано пересуваються самостійно.

Проте, за словами начальниці обласного департаменту охорони здоров'я Олени Теряєвої, працівники першими почали евакуювати людей.

"Медичний персонал брав участь в евакуації пацієнтів. Виводив пацієнтів. І розподіляв в інші відділення лікувального закладу", - зазначила пані Теряєва.

пожежа

Журналісти у соцмережах почали припускати, що пацієнти не змогли б вибратися самостійно, бо медичний персонал закриває двері у палатах.

Правозахисниця Тетяна Макарова, яка часто відвідувала цей заклад, говорить, що бачила це на власні очі: "Так. Усі ручки забираються і вийти звідти люди не можуть. Я коли відвідувала 5 відділення, а це поруч з 7, яке згоріло, не могла потрапити сама. Обов'язково йшла медсестра, яка відкривала. А так - жодна людина не може зайти чи вийти. Ці ручки тільки у медсестер. Якщо медсестри немає - то люди заживо згорять всі. Це страшно".

В ОДА заперечують, що людей закривали в палатах.

"Учора ця інформації відпрацьовувалася співробітниками Національної поліції і ця інформація не підтвердилася", - зазначила Олена Теряєва з департаменту охорони здоров'я Одеської ОДА.

Швидкому гасінню пожежі перешкоджає й велика кількість диму. Гасили майже годину. Ліквідувати вдалося о 23:19.

плжежа

Наслідки пожежі - трагічні. Чотири людини загинули на місці, ще двоє - згодом у лікарні.

Спочатку експерти казали, що всі люди отруїлися продуктами горіння. Уже наступного дня з'явилася інформація, що один з хворих помер за годину до пожежі від гнійного перитоніту.

12 червня оголошено Днем жалоби в Одеській області. Родичі хворих отримають компенсацію: по 100 тисяч гривень сім'ям загиблих, по 50 тисяч - постраждалих.

У день після пожежі чиновники звітують, що у закладі, якому майже 50 років, проводили усі перевірки протипожежного стану. Остання - у березні цього року. Недоліки знайшлися.

"Більшість недоліків усунули. Зокрема, розпочався монтаж протипожежної сигналізації, яка в тому корпусі, де виникла пожежа, була змонтована та спрацювала. Приведено до ладу електрообладнання будівлі, персонал пройшов відповідні навчання, а на об'єкті була створена добровільна пожежна дружина", - доповів заступник директора Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям Руслан Буханець.

У прокуратурі області кажуть, що будуть розбиратися, як спрацювала пожежна сигналізація.

"Чи був виклик на пульт до ДСНС? Ми всі розуміємо, що якщо проводилась перевірка і була виявлена відсутність протипожежної безпеки, цей заклад працювати не міг", - каже прокурор Одеської області Олег Жученко.

пожежа

У поліції повідомили, що розглядають версію підпалу відділенні медичного центру та офіційно називають попередню причину загоряння - "занесення вогню ззовні".

Правозахисниця Тетяна Макарова пригадує, що це не перша пожежа у лікарні: "До цього були підпали ще двох відділень - 5-го та 6-го. Я говорила з співробітниками, вони вважають, що це спеціально підпалюють, щоб забрати землю".

Психіатрична лікарня розташована у Суворовському районі Одеси по вулиці Академіка Воробйова, 9, за 5 км від моря.




28 марта 2024
Деньги или армия: сколько нужно будет заплатить, чтобы иметь "экономическую бронь" от мобилизации
"Бронь" за налоги. Бизнес поддерживает, военные эксперты видят серьезные риски
18 марта 2024
Парламент вошел в зону турбулентности. Угрожает ли Верховной Раде политический кризис?
Верховная Рада, похоже, очутилась на пороге парламентского кризиса. За последние три недели нардепы смогли принять только одно решение в то время, когда в воздухе зависли важные для Офиса президента в...
09 марта 2024
Назначение Залужного послом в Великобритании: добровольно-принудительная ссылка или взвешенный шаг?
Бывший главнокомандующий ВСУ в ближайшее время может уехать работать в Лондон – президент готов назначить его послом Украины в Великобритании. Сможет ли Валерий Залужный после такой дипломатической до...
05 марта 2024
Конец "гуманитарке" на бумаге: какие изменения ожидают волонтеров с 1 апреля
В скором времени в Украине изменятся правила завоза гуманитарной помощи из-за границы. RegioNews разбирался, что изменится для волонтеров и с какими проблемами они могут столкнуться
На Сумщине обезвредили авиационную ракету Х-59, которую нашли в лесу
29 марта 2024, 17:02
Последствия обстрела дачного кооператива на Днепропетровщине: часть домов разрушены полностью
29 марта 2024, 16:47
В Одессе выросло количество пострадавших из-за ракетной атаки, двое из них – дети
29 марта 2024, 16:37
Враг атаковал ракетами Днестровскую ГЭС — подробности от Черновицкой ОВА и фото
29 марта 2024, 16:25
Оккупанты атаковали объекты критической инфраструктуры на Буковине
29 марта 2024, 16:10
Скандальная бывшая глава Славянска Неля Штепа сменила фамилию
29 марта 2024, 16:04
Россияне атаковали Одессу двумя ракетами: пострадал ребенок
29 марта 2024, 15:57
В Одесской области пограничники задержали водителя и трех "путешественников"
29 марта 2024, 15:34
В Днепре мужчина хранил в квартире более 100 кг взрывчатки
29 марта 2024, 15:32
В Херсонской области в результате подрыва на мине погиб тракторист
29 марта 2024, 15:20