UA | RU
05 жовтня 2024, 12:47

Групове зґвалтування 14-річної дівчинки на Закарпатті: захист обвинувачених вимагає закриття справи

фото: pixabay.com

Адвокати підлітків, звинувачених у груповому насильстві над 14-річною дівчиною, зірвали судові дебати та завершення розгляду справи, які мали відбутися 4 жовтня

Про це пише "Українська правда. Життя”, передає RegioNews.

Адвокати подали клопотання про припинення кримінального провадження, пояснюючи це тим, що потерпіла не відвідує засідання, а отже начебто не підтримує обвинувачення.

Представники потерпілої та адвокати юридичної компанії "Міллер” Наталія Баранова та Ілля Воробйов розповіли, що суд дозволив дівчині не бути присутньою на кожному засіданні, щоб уникнути повторної травматизації. Адвокати вважають, що поведінка захисників обвинувачених є проявом крайнього цинізму.

Юристи наголошують, що в справах про сексуальне насильство така практика є доцільною і правильною, оскільки присутність на засіданні змушує потерпілу знову переживати ті жахливі події. На їхню думку, клопотання про закриття провадження не має вагомих підстав і його слід було відхилити відразу. Вони висловили сподівання, що суд ухвалить справедливе рішення і не підіграватиме тактикам затягування справи.

4 жовтня мали відбутися судові дебати – прикінцевий етап процесу, де кожна зі сторін виступає зі своєю позицією щодо обвинувачень і можливих покарань. Однак засідання відклали, оскільки суд відправився до нарадчої кімнати для розгляду клопотання про закриття справи, рішення за яким очікується в понеділок, 7 жовтня, о 10-й годині.

Сторона потерпілої і прокурори наполягатимуть на реальному позбавленні волі для обвинувачених. Адвокати потерпілої проситимуть суд визнати підсудних винними за частиною 3 статті 152 Кримінального кодексу України, яка передбачає відповідальність за зґвалтування неповнолітньої групою осіб. Вони також додали, що не бачать підстав для умовного терміну, оскільки обвинувачені не визнають свою провину і не проявляють щирого каяття.

Нагадаємо, у серпні 2021 року в Мукачівському районі на Закарпатті троє підлітків зґвалтували 14-річну дівчину. Хлопці зняли це на відео та розповсюдили учням школи.

Суд призначив їм іспитовий термін на два роки. Підліткам не інкримінували статті 152 Кримінального кодексу (зґвалтування), яка передбачає суворіше покарання. Суд аргументував таке рішення пом’якшувальними обставинами: відсутністю судимості, хорошими характеристиками та частковим відшкодуванням потерпілій.

Після скандалу уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець прокоментував резонансний скандал на Закарпатті, де зґвалтували 14-річну школярку.

Прокуратура оскаржила судовий вирок щодо сексуального насильства над неповнолітньою дівчиною у Закарпатті

04 жовтня 2024
Щоденні атаки "шахедів": нова тактика росіян чи економія ракет?
Протягом вересня росіяни щодоби запускали в бік України свої бойові дрони. Це своєрідний антирекорд для нашої країни, адже досі таких щоденних масштабних атак не було жодного місяця з початку повномас...
03 жовтня 2024
Як зміниться життя українців у жовтні: "листи щастя" від ТЦК, знижений тариф за світло та кешбек за вітчизняні товари
Жовтень принесе доволі багато змін у життя українців. Чому не слід забути подати документи на отримання субсидії для тих, хто її потребує, а також, хто може розраховувати на сплату за електроенергію м...
27 вересня 2024
Ринок вакансій в Україні: що потрібно вміти для зарплатні 20-30 тис. грн і де платять по 60 тис. грн
Днями Мінфін опублікував дані про розмір заробітних плат серед чиновників різноманітних державних відомств. Наприклад, середня зарплата працівників Нацкомісії з держрегулювання сфери енергетики і кому...
20 вересня 2024
План перемоги від Зеленського: чи принесе він мир у 2025 році?
Президент Володимир Зеленський заявив, що в нього вже є готовий план перемоги у війні з Росією. Наступного тижня він його представить Президенту США Джозефу Байдену, Конгресу, а також двом кандидатам ...