UA | RU
24 квітня 2024, 16:44

Півтисячі жителів села на Закарпатті можуть залишитись без води через глиняний кар’єр "Голден тайлу"

Розробка глиняного кар’єру, яку група "Голден тайл" депутата Харківської обласної ради від партії "Блок Кернеса — Успішний Харків" Валентина Шеветовського намагається погодити з громадою села Чабанівка (Ужгородського р-ну Закарпатської обл.), може залишити мешканців села без води

Про це повідомляє "Голос Карпат".

Громадські слухання відбудуться 15 травня о 10.00.

За даними видання, село Чабанівка не має систем централізованого водопостачання. Забезпечення мешканців села питною водою здійснюється через водозабір питної води з колодязів та свердловин. При цьому найближча розробка глиняного кар’єру до житлової забудови планується на відстані 50 м.

Всього видобуток буде вестись на двох ділянках загальною площею майже 16 га. Планова глибина кар’єрів на цих ділянках складатиме від 16 м до 30 м. Це висота десятиповерхового будинку.

"Враховуючи близькість розташування майбутнього глибокого кар’єру до помешкань, ймовірно, він стане причиною зникнення всієї води з колодязів та свердловин села. А вони є єдиним джерелом питної води", — підкреслюють журналісти.

Крім цього, за даними видання, існує високий ризик того, що розробка родовища призведе й до інших екологічних проблем.

По-перше, видобуток глини може призвести до запилення прилеглих територій біля кар’єру та маршрутів транспортування копалин. Як наслідок значне осідання пилу на сільськогосподарських культурах, що може спричинити погіршення врожайності і складність для подальшого використання. Тут, як наслідок, економічні втрати при вирощуванні агропродукції.

По-друге, для вивозу глини використовуються великовантажні автосамоскиди. Це призведе до руйнування доріг, покриття яких не розраховане на такі навантаження.

По-третє, західні родовища глини знаходяться під дорогою між селами Чабанівка та Ірлява. Тобто при розробці буде зруйновано дорогу між населеними пунктами.

По-четверте, можуть виникнути й техногенні аварії. Адже розробка глин здійснюватиметься в безпосередній близькості до газогону та нафтопроводу високого тиску "Дружба". А саме в охоронних зонах цих об’єктів підвищеної небезпеки.

Також журналісти звертають увагу на ймовірність того, що з часом надрокористувачу через суд анулюють спецдозвіл на видобуток за змову на аукціонах.

"А у такому випадку, якщо компанія до закінчення судових справ все-таки розпочне копати глини на ділянці, у майбутньому у неї не буде зобов’язань проводити рекультивацію земель в кар’єрі та відповідати за інші можливі негативні наслідки бурхливої діяльності", — підкреслюється у статті.

Як повідомлялося, у вересні 2023 році Антимонопольний комітет визнав, що усі п’ять аукціонів Держгеонадр на видобуток глин на Закарпатті, які виграли підприємства групи "Голден тайл" (серед них і ПрАТ "Майдан-Вильський комбінат вогнетривів", який отримав спецдозвіл розробку Чабанівської ділянки), були проведені у змові. Та оштрафував учасників аукціонів.

У 2024 році прокуратура подала судові позови на анулювання ліцензій. Наразі проходять судові засідання. Прокуратура оцінює високою можливість позитивних рішень для держави — відміни спецдозволів на торгах, де виявили змову.

Слід зазначити, що існує багато прикладів безвідповідального ставлення надрокористувачів, які залишали після видобування корисних копалин тяжкі наслідки для навколишнього середовища та жителів населених пунктів.

Раніше на Хустщині в Закарпатській області в 2016 році селяни бунтували проти видобутку цеоліту за допомогою вибухів. Мешканці стикались з тим, що через такі вибухи уламки каміння розліталися на велику відстань, а також пропала джерельна вода.

У 2017 році мешканці села Іспас Чернівецької області скаржились, що підприємець, який займається видобутком гравію, змінив русло річки. У частині села пропала вода в криницях.

На Полтавщині у 2021 році повідомлялось, що постійний видобуток піску на трьох діючих кар’єрах створив неповоротні негативні наслідки для жителів села Терентіївка. Майже у всіх оселях пропала вода в колодязях та свердловинах. Річка Свинківка повністю обміліла.

На сьогодні один з небагатьох важелів впливу на недобросовісний бізнес, який залишився у громад, — це публічне обговорення оцінки впливу на довкілля (ОВД). Тобто до яких екологічних наслідків призведе видобуток на території громади.

Як стало відомо, нещодавно ПрАТ "Майдан-Вильський комбінат вогнетривів" оприлюднив повідомлення про громадські слухання щодо планової діяльності, яка підлягає оцінці впливу на довкілля: "Розробка та рекультивація Чабанівської ділянки Чабанівського родовища глин". Свої наміри про початок видобутку глин підприємство "Голден тайлу" озвучило більш ніж через рік після купівлі спецдозволу.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності