UA | RU
17 жовтня 2023, 12:38

Правоохоронці затримали афериста, який виманив у матері загиблого військового 7,5 млн грн

фото: поліція

Правоохоронці затримали одного з організаторів шахрайської схеми, за якою аферисти виманили у матері загиблого військовослужбовця 7,5 млн гривень, які вона отримала як грошову допомогу від держави

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на прес-службу Нацполіції.

Оперативники Головного управління Нацполіції в Закарпатській області затримали 35-річного мешканця Києва, який разом зі спільниками ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донецької області на 7,5 млн гривень.

Зазначається, що гроші, якими заволоділи зловмисники, жінка отримала як виплату від держави через смерть сина, який захищав Україну від російського агресора.

Після того як потерпіла отримала грошову допомогу, їй почали телефонувати невідомі. Вони переконували, що не варто тримати гроші у банках, адже найближчим часом вони збанкрутують. Аферисти рекомендували жінці покласти гроші на рахунок у фінансову установу за кордоном і пропонували свою допомогу у цьому.

Жінка погодилася на пропозицію та поклала 5 млн гривень на криптогаманець, який створили зловмисники. Через деякий час вона захотіла зняти частину коштів із "рахунку", проте шахраї повідомили, що кошти арештовані і для того, щоб їх розблокувати, потрібно перерахувати їм на рахунки ще певну суму грошей. В подальшому, кількома переказами, потерпіла перевела шахраям ще 2,5 млн гривень. Після цього зв’язок із шахраями обірвався.

Ошукана жінка звернулася по допомогу до місцевої поліції.

Закарпатські поліцейські проводили масштабні оперативні заходи майже 6 місяців, адже шахраї виводили гроші через численних підставних осіб та десятки спеціально створених рахунків, в тому числі в криптобанкінгу.

Правоохоронці детально відстежили маршрут руху коштів та в результаті вийшли на основних фігурантів цієї схеми.

Станом на зараз у справі провели майже 50 обшуків у різних регіонах України: за місцем проживання організаторів та їх можливих спільників. Правоохоронці вилучили низку важливих доказів, зокрема велику кількість готівки в іноземній та національній валюті, а також дороговартісні автомобілі фігурантів. Одного з організаторів шахрайського кол-центру вже доставили до Закарпаття та помістили в ізолятор тимчасового тримання. Він дає свідчення поліції щодо своїх спільників та співпрацює зі слідством.

Слідчі повідомили затриманому про підозру за ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу. Також суд вже розглянув клопотання щодо запобіжного заходу для нього. Відповідно до ухвали суду останній перебуватиме під вартою з можливістю внесення грошової застави у розмірі 13 млн 285 тисяч гривень.

Наразі оперативники встановлюють місцезнаходження інших осіб, причетних до цього злочину, та коло постраждалих від аферистів осіб. Слідство у справі триває.

Нагадаємо, раніше у Запоріжжі у вдови військового ЗСУ шахраї викрали 4 млн грн матеріальної допомоги.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Територію Запорізької області протягом доби атакували понад сотня ворожих дронів
29 квітня 2024, 08:48
На Миколаївщині ворог завдав удару по промисловому підприємству
29 квітня 2024, 08:24
Telegram заблокував офіційний чат-бот українськї розвідки, — ГУР
29 квітня 2024, 08:04
Генштаб поінформував про ситуацію на фронті: найбільше боїв на Авдіївському напрямку
29 квітня 2024, 07:46
У двох містах Росії спалили тепловози: що відомо
29 квітня 2024, 04:40
Росіяни продаватимуть квартири і будинки українців, які виїхали з ТОТ, – Федоров
29 квітня 2024, 03:20
Штурмують на мотоциклах: під Бахмутом Сили оборони знищили російську техніку
29 квітня 2024, 02:25
Модернізовані F-16 дадуть змогу знищувати російські Су-35, — експерт про перелом у війні
28 квітня 2024, 19:00
За тиждень РФ втратила понад 6500 солдат та майже 850 одиниць техніки
28 квітня 2024, 18:00
У ДТЕК повідомили, скільки разів РФ атакувала українські ТЕС
28 квітня 2024, 17:30