UA | RU
28 грудня 2023, 13:34

Українська рада бізнесу закликала владу разом із удосконаленням мобілізації реалізувати антикорупційні реформи

фото: envato.elements

Українська рада бізнесу звернулася до уряду із закликом прийняти на початку 2024 року комплексні системні рішення з мінімізації корупції 

Про це повідомляє RegioNews із посиланням на відповідну заяву на сайті Ради бізнесу.

Члени Української ради бізнесу, до складу якої входить 112 бізнес-асоціацій різних галузей економіки, членами яких є 28 тисяч підприємств, проаналізували законопроект №10378 щодо вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби та повʼязаний з ним законопроект №10379 щодо посилення відповідальності за військові правопорушення і зазначили таке:

Безумовно, ефективна оборона держави у цей складний час – найвищий пріоритет, для реалізації цієї мети має бути побудований інклюзивний діалог влади, бізнесу та громадянського суспільства.

На думку Ради, такі суттєві зміни суспільного договору, які передбачаютьcя проєктами №10378 та №10379, мають бути розглянуті лише з одночасним реформуванням державних інституцій з метою додержання балансу інтересів "суспільство-держава-бізнес”.

В той час, як кількість громадян України, які беруть активну участь в захисті своєї Батьківщини на фронті, збільшується, – неприпустимою є подальша робота величезних "корупційних годівничок” для чиновників та функціонування налагоджених механізмів обкрадання держави.

Через неефективну та корупційну роботу тільки трьох органів – Державної митної служби, Державної податкової служби, Бюро економічної безпеки – держава втрачає, ⁠за розрахунками експертів, 180-200 млрд гривень щороку (сірий імпорт, контрабанда, контрафакт, скрутки тощо), яких конче не вистачає армії; сотні мільярдів, які зараз розчиняються на офшорних рахунках чиновників-корупціонерів та їх партнерів.

Україна потребує змін не точкового, а комплексного характеру, особливо щодо державних органів, які характеризуються в суспільстві неефективністю та схильністю до корупційних скандалів.

Український бізнес закликає разом з ухваленням оновленого законодавства про щодо мобілізації, військовий облік та проходження військової служби, прийняти у першому кварталі 2024 року всі основні антикорупційні та інституційні зміни, які мінімізують корупцію у нашій державі: повне перезавантаження Державної митної служби (проєкт №6490д), Державної податкової служби (проєкт №9243), Бюро економічної безпеки (проєкт 10088-1), реформа держслужби із відновленням прозорих конкурсів, завершення судової реформи, реформа СБУ, перезавантаження Національної поліції та реформи Рахункової палати із затвердженням нових конкурсних процедур.

⁠Українці мають захищати державу, функціонуванням якої вони задоволені, а не неефективних чиновників та корупціонерів.

Україна, яка потрібна громадянам, – це держава із суспільством "відкритого доступу”, де панує доброчесна економічна та політична конкуренція, розвиток є стійким та сталим; люди мають широкі можливості реалізувати свої таланти та прагнення; влада, партії, медіа, громадськість є прозорими, публічними і підзвітними. Держава служить народу, усунено можливості для корупції та зловживання владою, забезпечено справедливе правосуддя. Політична система та місцеве самоврядування узгоджують різноманітні суспільні інтереси, а громадяни свідомо впливають на прийняття рішень, що їх стосуються, знають та можуть реалізувати свої права.

"Український бізнес закликає президента, парламент та Кабінет міністрів прийняти комплексні системні рішення з мінімізації корупції на початку 2024 року, зокрема прийнявши як закони зазначені у зверненні проєкти. Водночас, проєкти №10378 щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служб та повʼязаний з ним законопроєкт №10379 щодо посилення відповідальності за військові правопорушення також потребують комплексного доопрацювання та усунення норм, що можуть негативно вплинути на функціонування бізнесу, який наразі перебуває в режимі "виживання” та на загальні показники економіки в державі. Закликаємо представників влади долучити провідні бізнес-асоціації та аналітичні центри до інклюзивного обговорення та доопрацювання цих проєктів для забезпечення балансу інтересів держави-суспільства-бізнесу та досягнення спільної мети – перемоги ворога”, – йдеться у повідомленні Ради бізнесу.

Нагадаємо, Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкт щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний також наголосив, що українській армії потрібні люди, боєприпаси та зброя, щоб продовжувати ведення бойових дій. Причому люди, які здатні виконувати поставлені завдання.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Зеленський провів кадрові перестановки в обласних управліннях СБУ
02 травня 2024, 07:20
Кількість постраждалих від ракетної атаки по Одесі зросла до 14: фото та відео з місця влучання
02 травня 2024, 06:24
Працівника запорізького ТЦК судитимуть за незаконну мобілізацію автомобілів
02 травня 2024, 05:10
7000 доларів за місце другого водія: на Львівщині викрили схему виїзду ухилянтів за кордон
02 травня 2024, 04:30
Зарубав сокирою та хотів спалити: на Житомирщині чоловік жорстоко вбив матір
02 травня 2024, 03:45
На Херсонщині пілоти дронів знищили вантажівки, станцію РЕБ та польовий склад росіян
02 травня 2024, 03:00
Втеча 8 чоловіків за кордон за 2,5 млн грн: на Буковині затримали "бізнесмена"
02 травня 2024, 02:18
На Дніпропетровщині жінка посварилася з цивільним чоловіком і вдарила його ножем
02 травня 2024, 01:53
Через ворожі міни в Україні загинули майже 300 людей
02 травня 2024, 01:27
У Сухопутних військах назвали втрати РФ за квітень
02 травня 2024, 00:45