UA | RU
07 липня 2023, 20:47

Омбудсмен повідомив, скільки цивільних українців перебувають у російському полоні

Фото: delo.ua

Понад 25 тисяч громадян України вважаються цивільними заручниками Російської Федерації

Про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив під час Всеукраїнського правозахисного форуму "Легіон права", передає кореспондент RegioNews.

"Учора (6 липня, – ред.) відбулося чергове повернення полонених. Станом на сьогодні, нам вдалося повернути 2 576 громадян України, з яких 144 - цивільні заручники. Зараз тільки цивільних заручників у російському полоні перебуває більше 25 тисяч. Скільки треба часу Україні, щоб повернути всіх своїх громадян? Якщо не буде запущено дієвий механізм, на це підуть роки, десятиріччя. Щодня Російська Федерація піддає тортурам наших громадян. Ми це фіксуємо", – сказав Лубінець.

Омбудсмен розповів, що в окремих випадках обміни відбуваються завдяки співпраці з громадянським суспільством. Він не розкрив деталей, але подякував усім, хто долучається до цього процесу.

Уповноважений ВР з прав людини вкотре звернувся до міжнародної спільноти з проханнями допомогти Україні повернути всіх своїх громадян.

Нагадаємо, на Вінниччині правоохоронці припинили діяльність групи ув’язнених, які під виглядом працівників банку ошукали десятки людей з усієї України.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності