UA | RU
19 січня 2024, 14:42

Зберігав хабар в холодильнику: ексглава судової адміністрації Полтавщини вирушив за ґрати

фото: poltava.to

Полтавський апеляційний виніс реальне покарання екскерівнику судової адміністрації Полтавщини Віталію Федьку, який брав «відкати» по 15% з вартості ремонтів приміщень

Про це повідомляє видання "Полтавщина", передає RegioNews.

Федько був призначений на посаду заступника начальника Теруправління Державної судової адміністрації України в Полтавській області ще у листопаді 2008 року. Серед його посадових обов’язків, зокрема, було головування у тендерному комітеті.

Затримали чиновника на початку 2019 року після отримання хабара розміром 100 тис. грн (загалом він мав отримати 250 тис. грн). Кошти, які Віталій Федько сховав у холодильник, якраз були "відкатом" від підрядників, які ремонтували приміщення судів в області.

Суд тривав до вересня 2021 року і завдяки зв'язкам у судовому рішенні хабар перетворився на звичайну позику: начебто підприємець повернув борг посадовцю, а не приніс "відкат". Суддя "повірив" у таку історію і повністю виправдав Федька.

Майже весь час розслідування підозрюваний у збиранні "відкатів" продовжував керувати судовою адміністрацією області та міг спілкуватися із підлеглими, які йшли свідками по його справі. У серпні 2020 року Федько став виконуючим обов’язки начальника ТУ ДСА. В жовтні 2022 року керувати судовою адміністрацією став Олександр Дзюбенко, а Віталій Федько залишився на посаді заступника.

Генеральна прокуратура подала скаргу на рішення Октябрського райсуду до Полтавського апеляційного суду. Від Віталія Федька та його адвокатів була велика кількість самовідводів суддів.

Зрештою нова колегія суддів в історію про "борг" підприємця не повірила і визнала Віталія Федька винним у корупції.

Судовий чиновник отримав 6 років позбавлення волі. Його взяли під варту прямо у залі суду.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що СБУ викрила на "відкатах" заступника міського голови – начальника управління житлово-комунального господарства однієї з місцевих громад на Одещині.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності