UA | RU
13 січня 2023, 13:59

Рада позбавила мандатів Медведчука, Деркача, Козака та Кузьміна

фото з відкритих джерел

Верховна Рада України позбавила депутатських повноважень чотирьох народних обранців від забороненої в Україні партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктора Медведчука, Тараса Козака, Андрія Деркача і Рената Кузьміна

Відповідні рішення було прийнято на засіданні у п'ятницю, 13 січня, передає RegioNews.

Голосування за позбавлення статусу народного депутата через втрату громадянства виглядало так:

  • Позбавлення статусу депутата Віктора Медведчука - 320 за
  • Тараса Козака - 317 за
  • Андрія Деркача - 314 за
  • Ріната Кузьміна - 319 за

Також парламент задовольнив заяву депутата від "ОПЗЖ” Андрія Аксьонова про складення ним повноважень народного депутата та підтримав рішення 294 голосами "за”.

Водночас депутат Ярослав Железняк завив, що голосування не обійшлось без скандалу в парламенті.

"Спочатку 40-к хвилин була дискусія коли ставити у порядок денний питання позбавлення мандатів п'яти депутатів. Пропозиції Коаліції була: розглядати в кінці порядку денного (тому що у них ні на що б голосів не вистачило). Пропозиція інших фракцій та груп: почати день з позбавлення мандатів цих депутатів”, - написав він.

За словами Железняка, консенсусу вдалось досягти після трьох голосувань та блокування трибуни, внаслідок чого питання поставили першими на розгляд.

Хто такі Медведчук, Козак, Деркач та Кузьмін

Віктор Медведчук – політик, кум російського диктатора Володимира Путіна. Він підозрюється у державній зраді та пособництві терористичним організаціям "ЛДНР".

За даними слідства, нардеп міг бути причетний до незаконної схеми постачання вугілля з Донбасу та фінансування бойовиків.

Протягом кількох місяців депутат перебував під домашнім арештом. Після вторгнення РФ в Україну він втік з-під арешту, СБУ затримала його лише 12 квітня. Після п'яти місяців ув'язнення його обміняли на 200 захисників "Азовсталі".

Тарас Козак – політик, народний депутат. Підозрюється у державній зраді, порушенні правил ведення війни та замаху на пограбування національних ресурсів в українському Криму.

2 лютого 2021 року Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо санкцій проти Козака. Також обмеження були введені проти компаній, що належать йому, що володіють телеканалами NewsOne, Zik і 112. Санкції проти Козака введені через постачання вугілля з окупованих Росією територій Донбасу.

Андрій Деркач – політик, народний депутат. Минулого року СБУ викрила агентурну мережу ГРУ РФ, до якої входив Деркач. За даними слідства, він займався створенням ряду приватних охоронних підприємств у різних галузях, щоб використовувати ці структури для швидкого захоплення України.

Ренат Кузьмін – політик, народний депутат, підозрюється у державній зраді. За версією слідства, Кузьмін із березня 2021 року поширював антиукраїнську пропаганду. Сам Кузьмін на момент винесення підозри ховався від слідства.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що президент Володимир Зеленський позбавив громадянства чотирьох народних депутатів України. Зокрема, Віктора Медведчука, Тараса Козака, Андрія Деркача та Рената Кузьміна.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Прокурори показали наслідки російських авіаударів по Харкову
05 травня 2024, 17:22
На Харківщині окупанти обстріляли Купʼянський район: постраждали цивільні
05 травня 2024, 16:55
У Бердянську ліквідували організатора катівні для українських полонених — ГУР
05 травня 2024, 16:30
Пошкоджені будинки та авто: після російської атаки вже 10 мешканцям Харкова надають допомогу
05 травня 2024, 16:00
Удар КАБом по центру Харкова: зросла кількість постраждалих
05 травня 2024, 15:20
У Бердянську підірвали колаборанта, який працював у виправній колонії
05 травня 2024, 14:55
Росіяни вдарили по житловому кварталу Харкова, є поранені
05 травня 2024, 14:40
У Харкові прогриміли вибухи: окупанти б'ють по місту та району
05 травня 2024, 14:24
"Запорозька Січ" відновлює роботу та готується приймати відвідувачів
05 травня 2024, 13:48
У ЗСУ повідомили, яку кількість військових зібрала РФ поблизу Часового Яру
05 травня 2024, 13:05