UA | RU
13 березня 2023, 14:34

Фонд держмайна з другої спроби продав Білгород-Дністровський порт

фото з відкритих джерел

13 березня Фонд держмайна України провів аукціон із продажу ДП «Білгород-Дністровський морський торговельний порт». Стартова ціна, яка була встановлена Фондом держмайна України – 93 787 119.54 гривень.

Про це повідомляє керівник Регіонального відділення ФДМ в Одеській та Миколаївській областях Олександр Славський, передає RegioNews.

"220 млн 100 грн — найвища пропозиція за єдиний майновий комплекс ДП "Білгород-Дністровський морський торговельний порт" + ПДВ + погашення боргів.

Це другий онлайн-аукціон з приватизації портів в Україні. Перший з такого аукціону продано порт "Усть-Дунайськ" за 201 млн грн + 40 млн грн ПДВ. До цього держава мала досвід лише концесії та різних форматів оренди у портах", — зазначив Олександр Славський.

Що відомо про Білгород-Дністровський порт

Порт має три локації:

  • основні потужності у самому місті Білгород-Дністровський на березі лиману,
  • портопункт з виходом до моря у Затоці (за відомим мостом)
  • базу відпочинку також у Затоці.

Нині підприємство працює лише як "сухий порт". За 9 місяців 2022 тут перевантажено 272 тис. тонн вантажів (що на 270 тонн більше за попередній рік).

Водночас порт залишається збитковим. Станом на 30.09 борги підприємства становили 104 млн грн, які має погасити покупець.

Порт потребує дуже великих інвестицій для свого повноцінного розвитку: модернізації техніки, будівництва сучасних логістичних потужностей і звісно, днопоглиблення.

За словами Олександра Славського, лише приватний власник зможе розпочати модернізацію, створити нові робочі місця з конкурентними зарплатами, що дасть поштовх для розвитку і міста, і бізнесу в Бессарабії та загалом в Україні.

Нагадаємо, аукціон із приватизації майнового комплексу Білгород-Дністровського порту в Одеській області не відбувся 3 березня через відсутність заявок

09 травня 2024
Тариф на світло: на скільки та коли може зрости
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також оф...
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...