UA | RU
26 січня 2024, 05:19

Як влада Львівщини намагається приховати співпрацю з родиною Гринкевичів — розслідування

Ігор Гринкевич у Львівській ОВА. Фото: facebook.com/maks.kozytskyy

Львівська обласна державна адміністрація активно ховає сліди, які б вказували на тісну співпрацю зі скандальною родиною Гринкевичів. З компаніями Гринкевичів почали розривати договори навіть без пояснення причин

Про це йдеться у розслідуванні видання "Главком", передає RegioNews.

Одна з історій тягнеться з 27 жовтня 2023 року, коли управління капітального будівництва Львівської обласної державної адміністрації оголосило тендер на реконструкцію з добудовою 12 класних приміщень і реконструкція блоку сільської школи, де навчається трохи більш як 400 учнів. Очікувану вартість робіт замовник оцінив у 115,27 млн грн.

Вже наступного дня після оголошення тендеру на сайті ProZorro з’явився негативний відгук від громадянки Катерини Бритавської. Жінка звернулася до Держаудитслужби з проханням скасувати тендер "на школу в селі, де навіть немає 1 тис. населення".

"За ці кошти можна було б три-чотири нові школи побудувати. А під час війни, коли щодня гинуть захисники і захисниці від недостачі автомобілів, дронів, засобів захисту, тактичної медицини – це повна неповага до їхньої праці і життя", – наголосила небайдужа громадянка.

Натомість замовник без проведення конкурентного аукціону уклав напряму договір із ТОВ "Будівельний Альянс Монтажпроект" Гринкевича.

Фірма сина Ігоря Гринкевича – Романа – вчинила "благородно", взяла і дала "знижку" на суму 287 тис. грн порівняно з очікуваною вартості закупівлі. Таким чином, остаточна ціна склала 114,9 млн грн. Договір підписав власник і директор компанії-переможця Роман Гринкевич.

12 грудня сторони підписали додаткову угоду до договору. У ній вони конкретизували, що вже у 2023 році ТОВ "Будівельний Альянс Монтажпроект" має отримати з бюджету 3,79 млн грн за виконані роботи.

Серед поданих документів був графік виконання робіт у вказаній сільській школі. Так-от у 2024 році планувалося одержати решту коштів – 111,19 млн грн. Під цим документом стояв підпис Романа Гринкевича, підкріплений "мокрою" печаткою.

За відомостями Єдиного вебпорталу використання публічних коштів, 27 грудня 2023 року на рахунок ТОВ "Будівельний Альянс Монтажпроект" надійшло 3,79 млн грн. Гроші перерахувало управління капітального будівництва Львівської ОДА.

Проте на другий день нового року замовник сповістив Гринкевича-молодшого про те, що відмовляється від його послуг. Без жодних пояснень. 12 січня керівник управління капбудівництва ОДА Роман Дуля "показав дулю" Роману Гринкевичу – одноосібно розірвав договір про підряд на 115 млн грн.

Аналогічно вчинив чиновник Дуля і в іншій закупівлі, яку виграло ТОВ "Будівельний Альянс Монтажпроект". Ідеться про нове будівництво Центру безпеки громадян Східницької селищної територіальної громади на Львівщині вартістю 33,3 млн грн. На цьому об’єкті фірма Гринкевича вже встигла освоїти 11,36 млн грн.

12 січня 2024 року Роман Гринкевич одержав чергову сумну звістку від Львівської ОДА: з його фірмою розірвали будь-які відносини у питанні будівництва Центру безпеки.

Та попри невдачі, що спіткали бізнес-династію Гринкевичів, 2023 рік усе ж видався врожайним для них, зокрема для компанії Романа Гринкевича, якого також тепер запроторили до СІЗО. Згідно з системою казначейських проплат spending.gov.ua, лише ТОВ "Будівельний Альянс Монтажпроект" заробило 80 млн грн на бюджетних закупівлях.

Видання також звертає увагу на транзакцію у розмірі 31,5 млн грн. У середині липня 2023 року гроші на рахунок ТОВ "Будівельний Альянс Монтажпроект" перерахувало ТОВ "Перспектива "Місто буд" – ще одна фірма з орбіти сім’ї Гринкевичів. Кошти пішли за будівельні матеріали, які призначалися для реконструкції будівлі військового містечка у Києві.

Нагадаємо, львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича затримали на спробі підкупу одного з керівників слідчого управління ДБР. Бізнесмен пропонував 500 тис. доларів за зняття арешту з майна підконтрольних йому компаній, накладеного в рамках кримінального провадження. Компанії Гринкевича є одним із найбільших постачальників Міноборони, розслідування щодо зловживань на закупівлях триває. За попередніми даними, сума збитків складає понад 1 млрд грн.

Гринкевичу, його сину Роману та ще трьом керівникам підконтрольних їм компаній, оголосили підозри. 18 січня Державне бюро розслідувань оголосило в розшук Романа Гринкевича.

22 січня Романа Гринкевича затримали в Одесі при спробі виїхати з України. Державне бюро розслідувань оприлюднило кадри затримання Романа Гринкевича.

Читайте також: Крах топ-постачальника Міноборони: хто такий Ігор Гринкевич і чому до його фірм у силовиків є претензії

25 липня 2024
Київський тролей-убивця: як його власники розвинули цілу мережу атракціонів та неодноразово потрапляли у скандали
Після того, як 21 липня у Києві, над Дніпром, обірвався трос канатної переправи, що призвело до загибелі людини, правоохоронці провели вже низку слідчих дій. Власники атракціону обіцяють співпрацювати...
15 липня 2024
На ВЛК медичний огляд не проводять – уся інформація про хвороби має бути у "HELSI". Юрист Катерина Аніщенко – про те, як відбувається ВЛК
16 липня спливають 60 днів, що були відведені, згідно із законом про посилення мобілізації, на оновлення військово-облікових даних усім військовозобов'язаним українцям. RegioNews поцікавився у юриста ...
12 липня 2024
Чому влада звільнить прем'єр-міністра Дениса Шмигаля
В Офісі президента всерйоз думають про звільнення прем'єр-міністра. Хто його може замінити, наскільки реальною є трансформація Кабміну та яких призначень в уряді ще чекати найближчим часом
04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
У Запоріжжі правоохоронець вкрав у померлого чоловіка майже 800 тисяч гривень
27 липня 2024, 01:35
На Вінниччині 17-річний юнак вбив молоду жінку
27 липня 2024, 00:12
Відпочивав разом із друзями: на Закарпатті чоловік втопився в озері
26 липня 2024, 23:23
Росіяни атакували дроном житлові будинки в Запорізькому районі: поранені 3 цивільних
26 липня 2024, 22:06
У застосунку Резерв+ став доступним статус бронювання від мобілізації, — Міноборони
26 липня 2024, 21:44
За тиждень Сили оборони знищили майже 8000 ворожих БпЛА
26 липня 2024, 21:15
Злочинних наказів не виявили: у 59 ОМПБр завершили службову перевірку
26 липня 2024, 20:45
Я нічого не робив: підозрюваний у вбивстві Фаріон заперечив свою причетність
26 липня 2024, 20:15
Гауляйтер Пасічник отримав підозру за організацію примусової "мобілізації" на Луганщині
26 липня 2024, 19:42
Війська Росії вдарили по Нікопольщині: серйозні поранення отримав чоловік
26 липня 2024, 19:00