UA | RU
15 лютого 2024, 15:09

В Україні аферисти "продали" дронів для ЗСУ на 45 мільйонів гривень

Фото: Facebook

Правоохоронці ліквідували злочинне угруповання, яке ошукало українців більш ніж 45 млн грн під приводом продажу дронів для ЗСУ

Як пише RegioNews, про це повідомила пресслужба Нацполіції України.

Громадяни були впевнені, що перераховують кошти на безпілотники для відправлення знайомим військовим у зону бойових дій. БПЛА пропонувалися за привабливою ціною (на 20-25% нижча ринкової), і 92 людини перерахувало шахраям понад 45 мільйонів гривень.

Шахраї справді виконали кілька перших замовлень, щоб ввести людей в оману, а переважна більшість замовників не отримала ні дронів, ні грошей. Йдеться про понад 600 різних БПЛА, які так і не потрапили до ЗСУ.

Зазначається, що організували злочинну схему дві жінки, які й раніше використовували надзвичайні ситуації в країні для ошукування громадян. Наприклад під час блекаутів вони отримали гроші за 40 старлінків, але так і не відправили їх замовникам, а в період бензинової кризи продавали недійсні паливні талони.

За даними провадженням у 2023 році слідчі Нацполіції вже оголосили їм про підозри і скерували обвинувальні акти в суд для розгляду справи по суті.

Під час обшуків у Києві, Одеській та Волинській областях правоохоронці вилучили банківські картки, мобільні телефони, компʼютерну техніку, реєстраційні номери та документи фінансово-господарської діяльності, які використовували шахраї.

Майно підозрюваних вартістю понад 4,5 мільйони гривень та 28,6 мільйонів гривень на банківських рахунках залучених до схеми підприємств заарештовані.

Основна організаторка тривалий час переховується за кордоном, однак наразі поліцейські вживають заходів, щоби оголосити її в міжнародний розшук. Двох інших фігурантів затримано і обрано їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Їм загрожує до дванадцяти років позбавлення волі.

Нагадаємо, на Дніпропетровщині підприємець ошукав батька загиблого військового на понад 2,5 мільйона гривень. Підприємець переконував чоловіка, що його начебто розшукує поліція за скоєння тяжкого злочину, який насправді той не вчиняв і пообіцяв за грошову винагороду у сумі 2,5 млн грн "вирішити питання".

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Вночі Повітряні сили знищили всі "Шахеди", якими РФ атакувала Україну
28 квітня 2024, 10:31
На Запоріжжі Сили оборони спалили російський бронетранспортер
28 квітня 2024, 10:00
Росіяни активно наступають на Донеччині та Харківщині – Генштаб ЗСУ
28 квітня 2024, 09:45
На Херсонщині росіяни вбили молодого чоловіка
28 квітня 2024, 05:10
Конфлікт через дівчину: на Житомирщині вчитель вбив колишнього 17-річного учня
28 квітня 2024, 03:22
У зоні бойових дій дедалі більше з'являється танків-ангарів
28 квітня 2024, 01:30
На Миколаївщині двоє молодиків підірвалися на касеті від "Урагану"
28 квітня 2024, 00:46
На Прикарпатті засудили жінку за спробу вбивства 12-річної дівчинки та викрадення двох дітей
27 квітня 2024, 23:17
ДТП у Броварах: президент ухвалив кадрове рішення
27 квітня 2024, 21:16
В СБУ розповіли, скільки російської техніки знищили за два тижні та показали відео
27 квітня 2024, 20:12