UA | RU
27 лютого 2020, 13:20

Суд визнав невинними київських митників у "справі Курченко"

Кагарлицький районний суд Київської області виправдав двох колишніх співробітників Київської митниці у справі про причетність до махінацій з нафтопродуктами, відомими як "схеми Курченко"
Кагарлицький районний суд Київської області виправдав двох колишніх співробітників Київської митниці у справі про причетність до махінацій з нафтопродуктами, відомими як "схеми Курченко"
Фото: zik.ua

Вирок суду опублікований в Єдиному реєстрі судових рішень, пише RegioNews.

Митників підозрювали у зловживанні службовим становищем. За версією слідства, інспектори митного пункту Святошин Київської митниці в 2014 році не вжили заходів після виявлення порушення митного законодавства і оформляли декларації про вивезення палива на Південну митницю при його фактичній відсутності.

"Внаслідок злочинних дій вантаж до пункту митного призначення - Південної митниці не прибув, митний режим товарів змінений не був, що спричинило ненадходження до державного бюджету України 25 млн 702 тис 539 грн обов'язкових платежів", - сказано в матеріалах справи.

Під час слухання кримінальної справи у суду виникли сумніви як по звинуваченню в цілому, так і по окремим обставинам звинувачення. Суд не побачив складу злочинів, які інкримінуються обвинуваченим, визнавши їх невинними.

Нагадаємо, "справа Курченко" - незаконна схема продажу нерозмитненого палива на території України з мільярдними збитками державі, яке реалізувала злочинна організація під керівництвом українського бізнесмена Сергія Курченко.

У грудні 2019 року затримано посадову особу податкової міліції, яка з 2012 по 2014 роки сприяла учасникам злочинної схеми уникнути кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків. Так, не маючи законних підстав, міліціонер в митницях 8 областей вилучав оригінали документів на ввезення нафтопродуктів підприємствами, підконтрольними бізнесменові-втікачеві.

Зараз підозрюваний перебуває в СІЗО.

На підставі вилучених у податківця документів правоохоронцям вдалося встановити нові факти угод з нафтопродуктами і фігурантів злочинної схеми.
12 лютого, прокурори повідомили про підозру трьом колишнім працівникам Південної митниці і капітану судна.

Встановлено, що посадові особи митниці підробляли документи про нібито вивезення імпортованого палива за межі території України як транзит, тим самим сприяли ухиленню підконтрольними бізнесменові підприємствами від сплати податків.




28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
Суд зменшив розмір застави для Насірова
28 березня 2024, 15:33
На Херсонщині двоє чоловіків підірвалися на міні: один з них загинув
28 березня 2024, 15:17
Пожежа на Київщині: загинули жінка та дитина, ще дві дитини врятовані
28 березня 2024, 15:07
Знаходиться в розшуку за ухилення від мобілізації: у Хмельницькому ТЦК пояснили, чому заштовхали чоловіка в авто
28 березня 2024, 15:02
Внаслідок атаки Росії пошкоджені усі блоки Бурштинської і Ладижинської ТЕС
28 березня 2024, 14:54
На Кіровоградщині чоловік відібрав у поліцейського зброю і застрелився
28 березня 2024, 14:43
Росіяни обстріляли село на Харківщині: є загибла та поранений
28 березня 2024, 14:37
У Львові 19-річний хлопець створив фішингові сайти та заволодів грошима клієнтів банків
28 березня 2024, 14:32
Біля Львова 21-річний мотоцикліст загинув в ДТП з Audi
28 березня 2024, 14:23
В Тернополі на будівництві Палацу спорту розікрали 25 млн грн
28 березня 2024, 14:13