UA | RU
03 червня 2024, 10:10

У Харкові затримали шпигуна, який вивідував місця базування спецпідрозділу "Кракен"

фото: СБУ

Служба безпеки України викрила та затримала ще одного інформатора РФ, який шпигував за підрозділами ЗСУ, що обороняють Харків

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на пресцентр СБУ.

"Служба безпеки зірвала нову спробу рф отримати актуальні дані про оборону Харкова. У результаті спецоперації в обласному центрі затримано російського інформатора, який шпигував за підрозділами Збройних Сил України", - йдеться у повідомленні.

Як розповіли в СБУ, зловмисником виявився колишній співробітник місцевого підрозділу розформованих внутрішніх військ. У квітні цього року окупанти дистанційно залучили його до співпраці як ідеологічного прихильника рашизму.

"За вказівками представника спецслужб РФ, експосадовець намагався встановити пункти дислокації та маршрути руху мобільних вогневих груп ППО, які обороняють Харків. Також в зоні його особливої уваги були місця можливого базування спецпідрозділу "Кракен" Головного управління розвідки Міністерства оборони України", - йдеться у повідомленні.

Щоб виявити "цілі", зловмисник регулярно обходив місто, де під виглядом прогулянок приховано спостерігав за локаціями Сил оборони.

"Ворожий інформатор використовував спеціально придбаний монокуляр із високою кратністю наближення та мінівідеокамеру. Вдома він переносив отримані відомості на гугл-карти та відбирав відеофайли для "звіту" окупантам", - зазначили у спецслужбі.

Розвідінформація потрібна була рашистам для підготовки нових серій ракетно-бомбових ударів по Харкову, додали в СБУ.

Інформатора затримали у його власному помешканні. Під час обшуку в помешканні затриманого вилучено мобільний телефон, відеокамеру, монокуляр та флеш-носії інформації з доказами його злочинної діяльності.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України. Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 8 років позбавлення волі.

Нагадаємо, раніше військова контррозвідка СБУ затримала ще одного агента фсб на Харківщині. Він готував серію ракетно-бомбових ударів по бойових позиціях Сил оборони, які захищають регіон від нового наступу росіян.

28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...
Херсонщина: протягом доби під вогнем ворога опинилися 24 населені пункти
01 липня 2024, 08:23
На Київщині внаслідок ракетної атаки РФ пошкоджені житлові будинки, є постраждалі
01 липня 2024, 08:08
Росіяни скинули авіабомбу на приватний сектор селища на Донеччині, шестеро постраждалих
01 липня 2024, 07:43
Ракетний удар по Дніпру – з'явилися дані про постраждалих
01 липня 2024, 07:35
Внаслідок нічного ракетного удару у Дніпрі пошкоджено супермаркет
01 липня 2024, 07:14
Окупанти обстріляли 11 населених пунктів Запорізької області
01 липня 2024, 07:09
На Рівненщині шахраї ошукали жінку, яка хотіла купити авто для свого брата-військового
01 липня 2024, 04:21
У Рівному судили підлітка, який зняв порнографічне відео з подругою та показав його друзям
01 липня 2024, 02:09
Внаслідок ракетного удару у Києві пошкоджена багатоповерхівка
30 червня 2024, 19:53
Обстріл Харкова: загиблий чоловік був працівником "Нової пошти"
30 червня 2024, 18:09