UA | RU
25 березня 2023, 17:13

На Чернігівщині затримали двох російських агітаторів

фото: СБУ

У Чернігівській області кіберфахівці СБУ викрили ворожих агітаторів, які у соціальних мережах поширювали російську пропаганду

Про це повідомляє RegioNews із посиланням на Управління СБ України в Чернігівській області.

За попередніми даними слідства, 55-річний мешканець Ніжинського району на своїй сторінці, створеній в соціальній мережі "Одноклассники", розміщував матеріали з російських пропагандистських інтернет-ресурсів.

У своїх публікаціях ворожий поплічник прославляв політичне керівництво РФ, схвалював дії російських загарбників та виправдовував вторгнення військ РФ на територію України. Крім того, чоловік публікував відеоматеріали із закликами до саботажу мобілізаційних заходів в Україні.

За результатами лінгвістичної експертизи, матеріали, які розміщував пропагандист, містять визнання правомірною агресії РФ проти України та виправдовування тимчасової окупації частини території нашої держави.

Під час проведення обшуку за місцем проживання фігуранта провадження правоохоронці вилучили мобільний телефон із доказами здійснення злочинної діяльності.

Аналогічний злочин скоїла й жителька Прилуцького району. На персональній сторінці у забороненій в Україні соцмережі вона поширювала інформацію, де вихваляла злочинні дії військовослужбовців РФ та підтримувала агресію ворога проти нашої держави.

Жінка вже була засуджена за розповсюдження ворожої пропаганди (за ч. 2 ст. 109 ККУ), але, не зробивши належних висновків, вона продовжила протиправну діяльність.

Крім того, пропагандистка підтримувала контакти з російською журналісткою-блогером. Під час листування вона скаржилась на українську спецслужбу та висловлювала сподівання на скорішу перемогу РФ, щоб мати змогу помститися усім, хто її начебто кривдив.

Слідчі СБУ повідомили зловмисникам про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, раніше правоохоронці затримали двох поплічників рф, які закликали підтримувати окупантів. Одним із ворожих агітаторів виявився колишній мер районного центру у Чернігівській області

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності