UA | RU
Юрій Гаврилечко Експерт ГО "Фонд суспільної безпеки" [email protected]
18 листопада 2020, 21:22

Мінрегіон "закатує в асфальт" президентське "Велике будівництво"?

Проект "Велике будівництво" став фактично візитною карткою видимої творчої діяльності Президента України Володимира Зеленського. При цьому, найбільш часто помітною частиною цього самого "великого будівництва" є дорожнє будівництво.
Проект "Велике будівництво" став фактично візитною карткою видимої творчої діяльності Президента України Володимира Зеленського. При цьому, найбільш часто помітною частиною цього самого "великого будівництва" є дорожнє будівництво.
Фото: Офіс президента

І дійсно, важко не помітити активізацію дорожніх робіт як в Києві, так і в областях. Особливо активно будівельні роботи йшли в період до місцевих виборів (до 25 жовтня), коли на завершених об'єктах намагалися попіаритися всі, кому не лінь: від голів ОДА до мерів і кандидатів в депутати місцевих рад ... від різних партій (!), а не тільки від президентської "Слуги народу".

Одна біда, вибори закінчилися, а будівництва так і не завершилися, дороги - не доробили і ... ще й друга хвиля "коронакризи" приспіла якраз вчасно.

Втім, після того, як екс-заммінстра фінансів і екс-радник голови Офісу Президента Ігор Уманський оприлюднив вельми цікаві дані використання "коронавірусних грошей" у "Великому будівництві", а також пояснив причини саме такого їх розподілу, з'явилося багато питань. Як зі сфери чисто економічної, так і з сфери політичної.

За словами Уманського, "розпил" грошей платників податків на "Великому будівництві" воістину вражає. До 40% освоєних коштів "розпилюються", а тендери виграють в переважній більшості випадків шість компаній, які називаються "дорожнім картелем", які потім перепродують виграні підряди з чималим дисконтом. Під "розпил" потрапили і 35 млрд грн з "Ковідного фонду", виділені на будівництво доріг.

І хоча Уманський будь-які прізвища називати відмовляється, владна вертикаль, яка контролює "Велике будівництво", у всіх на виду. У червні поточного року було створено Координаційну раду "Великого будівництва", яку очолив заступник голови ОП Кирило Тимошенко. У неї, крім інших, увійшли: Міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов, Міністр інфраструктури Владислав Криклій, помічник Тимошенко Юрій Голик, а також радник голови ОП Андрія Єрмака Михайло Подоляк.

При цьому неофіційними кураторами "Великого будівництва" стали Тимошенко і Подоляк, безпосередньо підлеглий Єрмаку. Очевидно, це загострило, ну скажімо так, "взаємну нелюбов" Єрмака/Подоляка і Тимошенко.

Така ситуація очевидно пішла на користь Чернишову, який де-факто став основним спікером проекту "Велике будівництво" і одним з основних його бенефіціарів. Чернишов відповідає за соціальні об'єкти (школи, садочки, лікарні), завдяки чому має вплив на регіональні еліти. І це при тому, що ситуація з проектом для нього близька до провальною.

Мінрегіон рапортує про 89% готовності об'єктів "Великого будівництва", але ЗМІ проаналізували дані офіційного сайту програми і пишуть, що загальна готовність складає всього 64%. Складається враження, що керівництво Мінрегіону вводить в оману не тільки суспільство, але і особисто президента Володимира Зеленського, адже різниця між 64% і 89% - складає вагомі 25% від загального обсягу робіт.

При цьому Чернишов, який орієнтується безпосередньо на Єрмака, хоче свій провал з "Великим будівництвом" обернути в отримання доступу до ще більшої кількості потоків. Адже скандал, що розкрився - це війна всередині вертикалі, де Єрмак, Подоляк, Чернишов і компанія намагаються зменшити вплив Тимошенко, Голика і Кубракова. Останнього, до речі, Тимошенко хоче посадити в крісло міністра інфраструктури замість людини Єрмака - Владислава Криклія. Втім, той же Голик, який є помічником Тимошенко, вже здобув пристойні зв'язки і з Чернишовим. Так що, Голик точно без роботи не залишиться.

Всі ці війни за схеми і розпил потоків між групами впливу в найближчому оточенні президента не тільки "закочують в асфальт" проект "Велике будівництво" і гроші з "Ковідного фонду", але вводять в оману Президента і обвалюють його рейтинг. Цікаво, які висновки зробить президент? Особливо якщо врахувати, що Чернишов вже досить ефективно заблокував ще одну президентську ініціативу, а саме - містобудівну реформу ... Чекаємо якнайшвидшого голосування в Раді закону про інтерпеляцію?




 
Підписуйтесь на RegioNews
18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
29 лютого 2024
"Дія" для військових: яким буде новий додаток "Армія+" та чи надсилатимуть там електронні повістки
У Міністерстві оборони анонсували запуск окремого додатку для військовослужбовців – "Армія+". Новинка буде дещо схожою на "Дію", але спочатку користуватися нею зможуть лише чинні військовослужбовці. R...
Біля запорізької школи вилучили 10 бойових гранат: відео
19 березня 2024, 08:21
Ситуація на фронті та втрати росіян: актуальна інформація від Генштабу
19 березня 2024, 08:04
Міноборони запроваджує нову систему отримання офіцерського звання та навчання для медиків
19 березня 2024, 05:41
В Україні зростає кількість пацієнтів зі ПТСР. Що треба знати про посттравматичний стресовий розлад
19 березня 2024, 04:27
Піротехніки показали, як розміновують Херсонщину
19 березня 2024, 03:12
У Полтаві поліція розслідує замах на вбивство 34-річного місцевого чоловіка
19 березня 2024, 02:04
Немовля померло у лікарні на Хмельниччині: акушер-гінекологу повідомили про підозру
19 березня 2024, 01:56
Одружись за $10 тис для виїзду за кордон: мешканка Львівської області організувала "весільний" бізнес
19 березня 2024, 00:29
У селі на Бериславщині загинули три особи, які розбирали FPV-дрон
18 березня 2024, 22:17
П'ять схем для ухилянтів: СБУ викрила нових організаторів "втечі" від мобілізації
18 березня 2024, 21:56