UA | RU
Ольга Ярхо Психолог, медіатор info@regionews.ua
07 червня 2024, 17:07

Феномен "резерву когнітивних ресурсів": чому мозок іноді працює краще, коли ми втомлені

Здавалося б, це суперечить здоровому глузду: як наш мозок може функціонувати ефективніше, коли ми виснажені і на межі? Хіба втома - це не ворог ясного мислення та продуктивності? Виявляється, не завжди. Дивовижний феномен "резерву когнітивних ресурсів" показує, що іноді саме в моменти найбільшого виснаження ми здатні на неочікувані інтелектуальні подвиги. Як це працює? І головне - як використати цей парадокс собі на користь, не доводячи себе до хронічного стресу? Давайте розбиратися разом, озброївшись останніми дослідженнями в галузі нейронаук та когнітивної психології
Здавалося б, це суперечить здоровому глузду: як наш мозок може функціонувати ефективніше, коли ми виснажені і на межі? Хіба втома - це не ворог ясного мислення та продуктивності? Виявляється, не завжди. Дивовижний феномен "резерву когнітивних ресурсів" показує, що іноді саме в моменти найбільшого виснаження ми здатні на неочікувані інтелектуальні подвиги. Як це працює? І головне - як використати цей парадокс собі на користь, не доводячи себе до хронічного стресу? Давайте розбиратися разом, озброївшись останніми дослідженнями в галузі нейронаук та когнітивної психології
фото: pixabay.com

Напевно, кожен з нас переживав дивні моменти натхнення та прозріння, які траплялися в, здавалося б, найнесприятливіших умовах. Студент, який цілу ніч готувався до іспиту, і на ранок ледве міг зв'язати два слова - раптом блискуче відповідає на всі питання. Підприємець, який тижнями не вилазив з нескінченних переговорів та форс-мажорів - несподівано для себе вигадує геніальне рішення, що рятує бізнес. Спортсмен, який на фініші марафону ледве тримається на ногах - робить фантастичний ривок і встановлює особистий рекорд.

Що відбувається в цих та подібних ситуаціях? Чому наш мозок раптом починає працювати на повну, коли, здавалося б, усі його ресурси вже вичерпані? Психологи та нейробіологи називають це явище "резервом когнітивних ресурсів" або "ефектом надзусиль". Виявляється, у нашій психіці є прихований запас енергії та потенціалу, який активується саме тоді, коли ми на межі можливостей.

Але як це працює? Уявіть собі мозок як складну систему з безліччю модулів та підсистем. У звичайному стані, коли ми почуваємося бадьорими та спокійними, всі ці модулі працюють узгоджено та економно. Вони обмінюються сигналами, синхронізують активність, оптимально розподіляють ресурси між поточними завданнями. Це стан когнітивного гомеостазу, збалансованої рівноваги.

Але що стається, коли рівень стресу та втоми зростає, а когнітивне навантаження не зменшується, а то й збільшується? Наш мозок не може дозволити собі розкіш підтримувати гомеостаз. Йому потрібно мобілізувати всі сили, щоб впоратися з викликом, навіть якщо це загрожує тимчасовим розбалансуванням системи. І тут в гру вступають "сплячі" резерви - ділянки та зв'язки мозку, які зазвичай неактивні або слабко задіяні.

Під впливом стресових гормонів, таких як адреналін та кортизол, ці "резервні війська" прокидаються та вступають у бій. Додаткові нейронні ланцюги залучаються до обробки інформації, посилюються зв'язки між віддаленими ділянками мозку. Це дозволяє нам тимчасово працювати в режимі "турбо", залучаючи когнітивні ресурси, про існування яких ми навіть не здогадувалися.

Звісно, такий форсований режим роботи не може тривати довго. Зрештою, наш мозок - не машина, і йому потрібен відпочинок та відновлення. Якщо надто часто експлуатувати "резерв когнітивних ресурсів", можна швидко вигоріти та втратити продуктивність надовго. Саме тому хронічний стрес та перевтома - це завжди погано для здоров'я та ефективності.

Але в розумних межах, коли мобілізація резервів - це тимчасова реакція на виклик, а не спосіб життя - цей феномен може стати нашим потужним союзником. Він дозволяє нам переступати власні обмеження, знаходити нестандартні рішення, творити дива продуктивності та креативності.

Цікаво, що "ефект надзусиль" найяскравіше проявляється саме в ситуаціях, які мають для нас особливе значення - іспит, від якого залежить подальша кар'єра, спортивне змагання, до якого ми довго готувалися, доленосні переговори тощо. Тобто, коли на кону щось по-справжньому важливе, наш мозок готовий викластися на всі 100% і навіть більше.

Ще один фактор, який сприяє активізації когнітивних резервів - це позитивні емоції, азарт, захопленість процесом. Коли ми щиро закохані в те, що робимо, коли відчуваємо не лише стрес, а й задоволення від долання труднощів - наш мозок охочіше йде в "турборежим". Тому, якщо вам потрібно здійснити інтелектуальний подвиг, спробуйте знайти в завданні щось цікаве та надихаюче особисто для вас.

Звісно, все сказане не означає, що виснаження - це обов'язкова умова продуктивності, і що не варто піклуватися про збереження ментальної енергії. Навпаки, в ідеалі когнітивні резерви мають бути саме резервами, а не основним паливом для нашої діяльності. Регулярний відпочинок, здоровий сон, практики управління стресом - все це необхідно, щоб наш мозок міг ефективно працювати в звичайному режимі і мав запас міцності для екстрених ривків.

Але якщо вже так сталося, що ви змушені працювати "на межі" - не впадайте у відчай. Пам'ятайте про свої приховані ресурси, про те дивовижне "друге дихання", яке відкривається саме в моменти найбільшого навантаження. Налаштуйтеся на те, що труднощі - це не вирок, а виклик, який можна і потрібно подолати. Шукайте в роботі щось захопливе, цікаве, надихаюче - це допоможе мобілізувати сили тіла та духу.

І обов'язково давайте собі час на відновлення після періодів інтенсивної роботи. Ваш мозок - це найцінніший ресурс, який у вас є. Його потрібно не лише експлуатувати, а й дбайливо доглядати - так само як ви доглядаєте за улюбленим гаджетом чи транспортним засобом.

Практикуйте техніки релаксації, медитації, усвідомленості. Регулярно "вимикайте" розум, щоб він міг перезавантажитися та набратися сил. Балуйте себе інтелектуальними та творчими "ласощами" - цікавими книгами, фільмами, іграми, хобі. Все це допоможе вашому мозку залишатися гнучким, адаптивним, готовим як до рутинної роботи, так і до несподіваних викликів.

Зрештою, феномен "резерву когнітивних ресурсів" - це не заклик жити на межі можливостей. Це радше нагадування про те, що наш потенціал значно більший, ніж нам здається в моменти втоми та зневіри. Це обіцянка, що в найтемнішу годину завжди є надія на світанок, що за найвищою стіною завжди ховається найширший горизонт.

І якщо ми навчимося мудро управляти цим балансом - працювати на повну, коли це потрібно, і відновлюватися так само на повну - ми зможемо досягти неймовірних висот в улюбленій справі. Бо, зрештою, межі нашої продуктивності та креативності - це значною мірою межі нашої віри в себе та свої можливості.

Тож вірте в резерви свого розуму - як вірите в резерви свого тіла, коли здається, що більше не можете зробити жодного кроку. Прислухайтеся до свого мозку - він мудрий, він знає, коли час штурмувати вершини, а коли - відпочивати в затишній долині. І, головне, не забувайте дякувати йому - за кожну вирішену задачу, за кожне втілене рішення, за кожне маленьке диво осяяння.

Бо це справді диво - те, як наш мозок невтомно творить реальність довкола нас. Як він вчиться, адаптується, долає обмеження, відкриває нові обрії. Як навіть у найпохмуріші, найвиснажливіші дні він готовий дивувати нас спалахами непересічного, блискучого мислення.

Може, саме в цьому і полягає секрет інтелектуальної невичерпності людини? В тому, що ми ніколи до кінця не знаємо, на що здатні. В тому, що наш потенціал - як всесвіт, який розширюється з кожним новим викликом, з кожним стрибком "за межу можливого".

Тож нехай феномен "резерву когнітивних ресурсів" буде для нас не виправданням перепрацювання, а радше натхненням. Нагадуванням, що в моменти найбільших сумнівів і труднощів варто просто довіритися своєму мозку - і зробити наступний крок. А потім ще один. І ще.

А коли здається, що сил більше немає - спробувати подивитися на це як на унікальний шанс. Шанс здивувати себе. Перевершити себе колишніх. Зазирнути за горизонт власних обмежень - і, можливо, знайти там щось неймовірне, чудове, неможливе.

І потім, коли екстремальний ривок буде позаду, а нейрони вимагатимуть перепочинку - подякувати їм за цю магію. І дати їм те, чого вони потребують і заслуговують - час на відновлення, час на спокій, час на підготовку до нових звершень.

А вони обов'язково будуть - і звершення, і потреба в "резервних підкріпленнях". Бо такий вже цей шлях пізнання - нескінченне чергування марафонів і перепочинків, злетів і відступів, розширення меж і входження в берега.

Головне - крокувати цим шляхом з вірою. З вірою в невичерпність людського розуму. З вірою в силу людської волі. З вірою в те, що межі існують лише для того, щоб їх долати - знову, і знову, і знову.

 
Підписуйтесь на RegioNews
17 червня 2024
Відпочинок влітку: скільки коштує поїхати на море та помилуватися горами на заході України
Незважаючи на війну, туристичний сезон в Україні у розпалі, адже більшість комплексів відпочинку, скажімо, на заході України, заброньовані ледь не до кінця літа. Звісно, через мобілізаційні заходи в к...
13 червня 2024
Життя зі світлом: скільки потрібно викласти за генератор, павербанк та зарядну станцію
Відключення електроенергії знову внесло корективи у життя українців. Звісно, усе це підштовхнуло населення до пошуку варіантів, як покращити побутові умови під час відсутності світла. Хтось купує гене...
07 червня 2024
Як привести росію до тями і чому присутність Байдена необов'язкова. Політолог Ігор Рейтерович – про Саміт миру в Швейцарії
Напередодні першого Саміту миру в Швейцарії (15-16 червня) політолог Ігор Рейтерович розповів в інтерв’ю RegioNews, чого очікувати Україні від цього міжнародного заходу, коли на нього зможуть запросит...
31 травня 2024
Чи варто бігти до обмінників: що відбувається з курсом долара і чи впаде він назад
Останні два тижні виявилися досить турбулентними для української гривні. Якщо в середині травня долар можна було придбати менш ніж за 40 грн, то зараз він коштує мінімум 41 грн і є ще тенденція до под...
Росіяни накрив вогнем 15 населених пунктів Херсонщини: є загиблий та поранений
21 червня 2024, 09:01
Російська армія за добу понад 300 разів обстріляла Запорізьку область
21 червня 2024, 08:46
Росіяни атакували Нікопольщину дронами-камікадзе й обстрілювали з важкої артилерії
21 червня 2024, 08:33
ППО вночі збила всі 4 керовані ракети, які росіяни запустили по Україні
21 червня 2024, 08:24
ЗСУ за добу ліквідували ще понад 1000 окупантів, – Генштаб
21 червня 2024, 08:06
Робота ДІАМ зекономила державі щонайменше 6 млрд гривень, — Шуляк
21 червня 2024, 08:01
Директора Нацпарку "Цуманська пуща" судитимуть за незаконну вирубку дубів на 16,5 млн грн
21 червня 2024, 06:11
На Київщині чиновник сільради "забув" перерахувати у бюджет 93 млн грн військового податку
21 червня 2024, 05:36
Партизани злили координати бази російських військ в окупованому Луганську
21 червня 2024, 04:46
На Київщині 20-річний хлопець зґвалтував 15-річну дівчину
21 червня 2024, 04:00