UA | RU
21 березня 2024, 05:42

У МОЗ оприлюднили статистику щодо ПТСР серед українців

фото: pexels.com

Протягом останніх двох років в Україні фіксують значне збільшення кількості пацієнтів зі встановленим діагнозом «посттравматичний стресовий розлад» (ПТСР). І тенденція до збільшення кількості випадків зберігається

Про це повідомляє Міністерство охорони здоровʼя, передає RegioNews.

Як свідчать дані, оприлюднені МОЗ, кількість пацієнтів з ПТСР, зафіксована у 2023 році, майже в чотири рази більша, ніж це було у 2021 році. Водночас уже за перші два місяці 2024 року діагноз ПТСР встановили більшій кількості пацієнтів, ніж за весь 2021 рік.

Скільки в Україні пацієнтів з діагнозом ПТСР

  • 2021 рік — 3167;
  • 2022 рік — 7051;
  • 2023 рік — 12 494;
  • 2024 рік — 3292 (станом на 6 березня).

У МОЗ наголошують, що передумовою виникнення ПТСР може бути не лише війна. Це може бути будь-яка подія, яка несе для людини загрозу смерті або цілісності.

Також зазначається, що досвід переживання воєнних дій не обовʼязково призводить до цього діагнозу. Це залежить від багатьох факторів, зокрема від стійкості людини, обставин, у яких ця людина опинилася, підтримки з боку оточення тощо. Однак повномасштабна війна все ж значною мірою вплинула на життя і психічний стан українців, визнають у МОЗ.

За різними оцінками, ПТСР може розвиватися у 12-20% людей, які пережили травматичну подію або були її свідками. Також у відомстві зазначають, що 20% людей, які отримали діагноз, можуть достатньо швидко відновитися, зокрема завдяки гарній реабілітації.

"Не треба думати, що всім буде потрібне лікування, що у всіх буде ПТСР — це міф, який ми постійно розвінчуємо. Він буде у невеликої кількості людей", — пояснила директорка Центру психічного здоровʼя та реабілітації ветеранів "Лісова поляна" МОЗ Ксенія Возніцина.

Симптоми розладу можуть виникати на короткий або тривалий період після травматичної події ― як правило, протягом перших трьох місяців.Вони можуть з'являтися незалежно від статі і віку. Симптоми розладу можуть проявлятися через гіперзбудженість, перепроживання травматичних подій, проблеми із памʼяттю та емоційною сферою, порушення сну, надмірну втому, дратівливість, головні болі, намагання уникнути всього, що нагадує про травмуючу подію, тощо.

У відомстві наголошують, що ПТСР є здебільшого виліковним і успішно минає у більшості пацієнтів.

У МОЗ радять у разі появи перших симптомів якомога швидше звернутися до свого сімейного лікаря в тому медичному закладі, який має договір з НСЗУ за пакетом "Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги".

У разі потреби сімейний лікар перенаправить до вузького спеціаліста ― психолога, психотерапевта або психіатра.

Послуга, як наголошують у МОЗ, безоплатна, оскільки вона надається у рамках Програми медичних гарантій. Знайти контакти закладів первинної медичної допомоги, які мають відповідний контракт з НСЗУ можна на інтерактивній мапі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українці під час хвороби можуть звернутися до лікаря для експертизи тимчасової непрацездатності дистанційно. Лікарі пояснили, як отримати лікарняний дистанційно.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності