UA | RU
15 грудня 2023, 17:37

Корупція, держзрада та "п’яні" ДТП: за що затримували топполітиків, мерів та суддів у 2023 році

2023 рік був дуже резонансним на затримання народних депутатів та суддів, а також мерів українських місті. Багатьох з них було відправлено до СІЗО на час слідства, але деякі повиходили під заставу.
2023 рік був дуже резонансним на затримання народних депутатів та суддів, а також мерів українських місті. Багатьох з них було відправлено до СІЗО на час слідства, але деякі повиходили під заставу.

RegioNews зробив добірку найбільш гучних затримань у році, що минає.

Суддя Князєв і величезний хабар

Всеволод Князев

15 травня в НАБУ і САП заявили про масштабні факти корупції у Верховному суді України. В рамках цієї справи навіть був затриманий голова Верховного суду Всеволод Князєв. Його підозрюють в отриманні хабаря у розмірі майже 3 млн доларів.

У НАБУ розповіли, що отримали інформацію про корупцію у суддівській гілці влади. Тому детективи вирішили перевірити цю інформацію, і вже під час оперативного проникнення і спецзавдання детективи під прикриттям справді виявили порушення закону. Наприклад, був зафіксований контакт власника групи "Фінанси та кредит" Костянтина Жеваго з адвокатським об’єднанням, через яке Жеваго просив передати керівництву Верховного суду хабаря задля ухвалення потрібного рішення.

Правоохоронці зафіксували, що 3 травня передали першу частину хабаря, а 15 травня — другу частину. Також члени угруповання намагалися повпливати на обрання членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Вже пізніше у ЗМІ писали, що Велика Палата Верховного суду розглядала справу стосовно права власності 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату Ferrexpo. Своїм рішенням 19 квітня орган залишив зазначені акції пов'язаним із Жеваго компаніям.

Самому ж Князєву було оголошено про підозру, а на засіданні Пленуму Верховного суду його члени висловили недовіру голові ВС України, що призвело до дострокового припинення повноважень Князєва.

18 травня Вищий антикорупційний суд обрав Всеволоду Князєву запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, але з можливістю внесення застави у розмірі 107 млн грн. Адвокати ексголови Верховного суду навіть подавали апеляцію на це рішення, але суд її відхилив. Пізніше йому зменшили суму застави до 75 млн грн, але в той же час продовжили тримання під вартою. Загалом ВАКС вже кілька разів продовжував цей запобіжний захід Князєву.

На початку листопада 2023 року стало відомо, Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду відмовила у задоволенні скарги сторони захисту на продовження арешту Князєва ще на два місяці з можливістю застави у розмірі 35 млн гривень.

Відсторонення мера Рівного

Фото: Александр Третьяк/Facebook

Влітку 2023 року суд відсторонив міського голову Рівного Олександра Третяка від займаної посади строком на один рік. Очільником міста Третяк став у 2020 році, а під час балотування на цю посаду він був ректором Рівненської духовної семінарії та академії. Перемогу на виборах здобув, представляючи партію "Європейська солідарність".

Влітку цього року Третяк отримав від НАЗК одразу три протоколи, що стосувалися конфлікту інтересів, але головним з цих трьох, який і призвів до відсторонення міського голови, стосувався призначення премій та різноманітних надбавок керуючій справами виконкому Рівненської міської ради Марії Корнійчук.

Слідство з’ясувало, що в той час, коли Третяк балотувався на посаду мера, громадянка Марія Корнійчук внесла до його виборчого фонду 45 тис грн. А вже після того як Третяк був обраний мером Рівного, за версією слідства, він ініціював у міськраді призначення Корнійчук керуючою справами виконкому. Вже після цього призначення Третяк виписував різноманітні премії та максимальні кошти на оздоровлення і надбавки за роботу Корнійчук. Тому правоохоронці вважають це конфліктом інтересів. Тому суд вирішив відсторонити Олександра Третяка на один рік від займаної посади мера Рівного, а також наклав на нього штраф у розмірі 6800 грн.

Мер Сум і "сміттєва справа"

фото: Олександр Лисенко/Facebook

Ще одна гучна справа року, що минає, стосується мера Сум Олександра Лисенка, який керує містом вже десятий рік. На почату жовтня 2023 року СБУ затримала Лисенка в момент отримання хабаря. В затриманні також допомагали НАБУ та САП. У свою чергу разом з Лисенком був директор Департаменту інфраструктури Сумської міськради Олександр Журба. За версією слідства, мер міста та його підлеглий Журба "обкладали даниною" компанію, що займається вивозом сміття у місті. Йдеться про хабар у розмірі понад 2 млн грн.

Пізніше чиновникам повідомили про підозру. Крім цього, суд обрав їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Щоправда було також і призначено право на внесення застави у розмірі 3 млн грн. Вже невдовзі за мера Сум була внесена ця сума, а сам Лисенко стверджував, що допомогли друзі. У свою чергу Вищий антикорупційний суд прийняв рішення про відсторонення Лисенка від посади міського голови Сум строком на два місяці. Нещодавно суд продовжив відсторонення Лисенка аж до 8 лютого.

Дубінський і держзрада

Фото: СБУ

13 листопада 2023 року СБУ навідалась з обшуками до народного депутата Олександра Дубінського. Пізніше його було затримано. За матеріалами слідства, Дубінський входив до злочинної організації, яку створило головне управління генштабу збройних сил росії. Сам Дубінський в цій організації мав позивний "Буратіно". В його обов’язки входило розхитування суспільно-політичної ситуації в Україні, а також дискредитація нашої держави на міжнародній арені. У межах досудового розслідування задокументовано, що фігурант поширював фейки про вище військово-політичне керівництво України. Один з прикладів дезінформаційної роботи – розповсюдження фейків про нібито втручання українських високопосадовців у президентські вибори в США у 2019 році.

До цієї злочинної організації, окрім Дубінського, також входив колишній народний депутат Андрій Деркач, який перед повномасштабним вторгненням росії втік ймовірно до рф. Також до неї входив колишній прокурор Костянтин Кулик.

Щодо Дубінського, то йому оголошено підозру одразу за двома статтями: "Державна зрада" та "Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній". Наразі Дубінському загрожує до 15 років ув’язнення з конфіскацією майна. За рішенням суду, його відправили до СІЗО на два місяці без права внесення застави. На початку грудня Дубінський заявив, що його побили у СІЗО, але після проведення перевірки поліцією, правоохоронці заяву нардепа спростували.

Суддя Тандир і ДТП

Фото: facebook.com/makarivCourt

Наприкінці травня 2023 року у Києві сталась дорожньо-транспортна пригода, що забрала життя військовослужбовця, який чергував на блокпосту. Тоді за кермом Lexus, який здійснив ДТП, був голова Макарівського районного суду Київської області Олексій Тандир. Одразу після автопригоди на місце події прибув екіпаж поліції. Патрульні запропонували Тандиру пройти тест на вміст у крові алкоголю, але суддя відмовився. До речі, у машині судді поліцейські знайшли пляшки з-під спиртного.

Пізніше Тандиру було оголошено про підозру, а вже наприкінці травня суддю було відправлено до СІЗО без права внесення застави. Вже в липні були оприлюднені результати судово-психологічної експертизи, яка підтвердила, що в момент ДТП Тандир був п’яним. Також було доведено, що суддя вживав усілякі заходи аби приховати сліди алкогольного сп’яніння, адже знав, як це зробити, завдяки своїм професійним навичкам. Крім цього, було доведено, що в момент ДТП автомобіль, яким керував Олексій Тандир, рухався зі швидкістю 100 км/год. Варто зазначити, що ще у червні Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила Тандира від посади голови Макарівського райсуду.

Загалом під час слідства було проведено майже 20 усіляких експертиз, що доводять винуватість Тандира. У серпні досудове розслідування було завершене. Тепер Олексій Тандир очікує на вирок суду в СІЗО.

Справа Одарченка і хабар у криптовалюті

21 листопада стало відомо, що затримано народного депутата від фракції "Слуга народу" Андрія Одарченка. За даними НАБУ і САП, нардеп пропонував хабаря у криптовалюті еквівалентом 50 тис. доларів голові Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафі Найєму. За версією слідства, за хабаря Одарченко просив посприяти йому у виділенні коштів з фонду ліквідації наслідків агресії росії. Ці кошти нардеп хотів направити на ремонт інфраструктурного об’єкта, який він контролює. Після того, як кошти з фонду були виділені, перший транш хабаря в еквіваленті 10 тис. доларів надійшов на криптогаманець голови Держагентства.

До речі, ще з самого початку Найєм звернувся до антикорупційних органів, повідомивши, що йому пропонує хабар народний депутат. Одарченку оголосили підозру за статтею кримінального кодексу "Обіцянка хабаря або надання хабаря службовій особі". Після цього Вищий антикорупційний суд відправив Одарченка до СІЗО з правом застави у 15 млн гривень. Згодом цю суму за нього було внесено і нардеп вийшов зі слідчого ізолятору.

До речі, після цього корупційного скандалу Андрія Одарченка було виключено з партії "Слуга народу".

Нардеп Гунько і земля Нацакадемії аграрних наук

Фото: Facebook

У серпні 2023 року на хабарі було викрито народного депутата від "Слуги народу" Анатолія Гунька. За версією слідства, парламентар за гроші від бізнесмена обіцяв йому посприяти в наданні земель Національної академії аграрних наук України. Самого Гунька було викрито "на гарячому" під час отримання першого траншу хабаря у розмірі 85 тис. доларів. Загальна ж сума хабаря мала становити понад 220 тис. доларів.

На наступний день після затримання Гунька йому оголосили про підозру, а суд відправив нардепа під варту на два місяці з можливістю внесення застави у розмірі 30 млн гривень. 10 серпня Анатолія Гунька було виключено з фракції "Слуга народу" у Верховній Раді.

У жовтні Апеляційна палата ВАКС вирішила залишити нардепа під вартою, але зменшила суму застави з 30 млн гривень до 10 млн. На початку листопада 2023 року Гунько вийшов із СІЗО під заставу і навіть з’явився на засіданні Верховної Ради.

На початку грудня стало відомо, що Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування справи народного депутата Анатолія Гунька про одержання ним 85 тисяч доларів хабаря за земельні угоди.

Нардеп Лабазюк і хабар топчиновникам

Фото: Facebook

21 листопада 2023 року стало відомо, що народному депутату від фракції "За майбутнє" Сергію Лабазюку оголошено про підозру у наданні хабаря віцепрем'єр-міністру з відновлення України та голові Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури. За версією слідства, народний депутат хотів підкупити топчиновників задля того, щоб його компанії віддали право на відбудову інфраструктури на один мільярд гривень. Сам же Лабазюк, як стверджує слідство, обіцяв чиновникам 3-5% від кожного підряду на відбудову.

Вже після того, як фірма Лабазюка отримали перші 50 млн гривень за підряд, який мав на меті відновлення зруйнованого мосту в одній з областей країни, нардеп залучив довірену особу, яка передала топчиновнику від парламентаря 150 тис. доларів.

Згодом після затримання Вищий антикорупційний суд відправив Сергія Лабазюка під варту з можливістю внесення застави у розмірі понад 40 млн гривень. Майже одразу нардеп скористався правом застави і вийшов із СІЗО. Втім, йому наділи електронний браслет, а також зобов’язали здати закордонні паспорти.

Тож, як бачимо, рік що минає був дуже рясним на затримання топполітиків за різноманітні корупційні схеми і не тільки. Причому затриманими виявилися навіть деякі народні обранці з провладної фракції у парламенті. Наразі деякі з них під заставу вийшли із СІЗО, а деякі досі там перебувають. Тому наступного року, ймовірно, слід очікувати вироки судів щодо топполітиків, які погоріли на хабарях.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Трьох депутатів Київради судитимуть за ухилення від військової служби
03 травня 2024, 13:18
У Києві чоловік проник в автомобіль та підпалив: легковик згорів вщент
03 травня 2024, 13:05
На Херсонщині збили російський розвідувальний дрон Supercam
03 травня 2024, 12:49
Двох професорів Харківського університету нагородили орденом "Зірка Італії"
03 травня 2024, 12:44
На сайті ОП відмовилися публікувати петицію про надання американської зброї для "Азову"
03 травня 2024, 12:21
У Києві псевдоофіцер СБУ видурював гроші у сімей українських полонених
03 травня 2024, 12:09
Ексначальнику Головного управління внутрішньої безпеки СБУ оголосили нову підозру
03 травня 2024, 12:01
На Львівщині в горах заблукала група туристів з Києва
03 травня 2024, 11:59
На Хмельниччині у квартирі стався вибух: є постраждалий
03 травня 2024, 11:54
Міністр закордонних справ Британії приїхав до Львова та посадив дерево
03 травня 2024, 11:38