UA | RU
26 травня 2023, 15:06

П’яний голова райсуду на смерть збив нацгвардійця на блокпосту: деталі трагедії

В ніч на 26 травня нетверезий голова Макарівського районного суду Київської області Олексій Тандир на Lexus збив на смерть 23-річного нацгвардійця на блокпосту в столиці. У військового залишилось троє дітей, сам він – солдат строкової служби з Черкащини
В ніч на 26 травня нетверезий голова Макарівського районного суду Київської області Олексій Тандир на Lexus збив на смерть 23-річного нацгвардійця на блокпосту в столиці. У військового залишилось троє дітей, сам він – солдат строкової служби з Черкащини
Фото: tsn.ua

ДТП відбулася на Берестейському проспекті. Від отриманих травм молодий військовослужбовець загинув на місці, а винуватець аварії відмовився проходити тест на алкогольне сп’яніння, хоча в його авто знайшли пляшки від алкоголю, інформує RegioNews.

Що кажуть у ДБР

В Державному бюро розслідувань офіційно підтвердили факт ДТП за участю голови одного з райсудів Київської області, яка трапилась на блокпосту.

За даними слідства, 25 травня 2023 року о 23:55, водій автомобіля "Lexus ES350", рухаючись по проспекту Берестейському у м. Києві повз блокпост збив на смерть військовослужбовця Національної гвардії.

"У результаті ДТП нацгвардієць від отриманих травм загинув на місці", - уточнили в ДБР.

Наголошується, що суддю було затримано. Від проведення огляду на стан сп’яніння в закладі охорони здоров’я він відмовився.

"Вживаються процесуальні заходи щодо примусового відібрання біологічних зразків у судді. Призначені необхідні судові експертизи", - зазначили в Бюро.

Розпочато досудове розслідування за фактом порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, якщо вони спричинили смерть потерпілого (ч. 3 ст. 286-1 КК України).

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до десяти років.

Згодом радник з комунікацій Державного бюро розслідувань Тетяна Сап'ян розповіла, що під час огляду автомобіля судді було виявлено пляшку від алкоголю.

"Під час огляду ДТП й автомобіля дійсно було знайдено пляшку від алкоголю", - зазначила Сап'ян.

Вона також пояснила, що суддя не чинив опір при затриманні на місці аварі, однак відмовився пройти перевірку на стан алкогольне або наркотичне сп'яніння. Наразі слідство працює у напрямку примусового відбору зразків. Готується клопотання до суду, щоб примусово відправити чоловіка на огляд за рішенням суду.

Хто був за кермом

За кермом "Lexus ES350" перебував суддя Макарівського райсуду Київської області Олексій Тандир.

Чоловік міг бути у стані алкогольного сп'яніння. Він відмовився від тесту на місці. Правоохоронці готують клопотання, щоби примусово відправити його на медичну експертизу за рішенням суду.

У Макарівському районному суді вже відреагували на інцидент.

У райсуді заявили, що не виправдовують дій голови суду Олексія Тандира, закликали до "повного та неупередженого" розслідування події і пообіцяли сприяти слідству.

"Ми не знаємо усіх подробиць події, що сталась, обставини справи ще з’ясовуються. Жодним чином не виправдовуємо дії голови суду, виступаємо за повне та неупереджене розслідування цієї події. Макарівський районний суд буде сприяти уповноваженим органам у розслідуванні ДТП та у разі підтвердження інформації щодо наявності обтяжувальних обставин звертатися до відповідних органів суддівського врядування задля відповідного реагування", — йдеться у повідомленні пресслужби суду.

У суді також повідомили, що наразі судді нема на робочому місці.

Крім того, на ДТП відреагували у громадській організації аналітичного центру Фундація Dejure. В організації звертають увагу, що серед водіїв, яких не вдалося притягнути до відповідальності за ст. 130 КУпАП (водіння у нетверезому стані), чимало суддів і найчастіше уникнути покарання їм допомагають їх же колеги.

"Суддя Олексій Тандир – яскравий цьому приклад. Раніше, у 2021 році він допоміг судді Києво-Святошинського райсуду Дмитру Усатову уникнути відповідальності за ст. 124 КУпАП (спричинення ДТП). А за ст.130 КУпАП (п'яне водіння) Усатова відмазав суддя Печерського райсуду Олег Білоцерківець, бо закрив справу за строками. Тоді Усатов спричинив пʼяне ДТП, що призвело до тяжких травм хребта водія іншого авто. Хоча Перша Дисциплінарна палата ВРП тимчасово відсторонила суддю Усатова від здійснення правосуддя, у діях судді Тандира порушень не знайшла і той не поніс жодного покарання", - йдеться у повідомленні.

Фундація акцентує, що нині Тандир і сам збив людину на смерть.

Dejure нагадує, що за керування автомобілем у стані сп'яніння, у результаті якого постраждали чи загинули люди, можна отримати від 5 до 10 років в’язниці. Але при цьому наголошує, що низка суддів не понесли покарання за подібні ДТП і пішли у відставку на довічне утримання і досі отримують гроші з бюджету.

"Кейс судді Тандира точно не має повторити долю минулих смертельних ДТП за участі суддів. Фундація Dejure вимагає від органів правопорядку − зокрема Державного бюро розслідувань, Київської міської прокуратури − оперативно і ефективно здійснити досудове розслідування та відправити матеріали справи до суду", − наголосили в організації.

Вони також очікують на "миттєву реакцію Вищої ради правосуддя", коли буде клопотання про дозвіл на арешт чи відсторонення судді Тандира від здійснення правосуддя.

Що відомо про загиблого нацгвардійця

Як інформують ЗМІ, загиблого нацгвардійця звати Вадим Бондаренко і родом він із Черкаської області. Хлопець із початку війни проходив строкову службу.

У 23-річного нацгвардійця залишилось троє дітей, двоє всиновлених та рідна дворічна донечка. Його батько та брат воюють з окупантами на фронті.

Відомо, що Вадим до початку великої війни проходив строкову службу, з початком активних бойових дій нацгвардієць хотів піти на передову, однак його залишили нести службу на блокпостах у столиці.

Про загиблого кажуть, що він був патріотом своєї країни.

Раніше також повідомлялось, що у Києві сталася смертельна ДТП на блокпосту. Водій легковика вʼїхав у позашляховик, який саме перевіряли на блокпосту. Внаслідок зіткнення керманич "ВАЗ" загинув на місці, а пасажира госпіталізували до медичного закладу.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
У Ставропольському краї РФ впав літак Ту-22М3, який атакував Україну
19 квітня 2024, 08:43
На Дніпропетровщині у лікарні померла дитина, постраждала внаслідок ракетної атаки
19 квітня 2024, 08:29
Гуменюк звільнили з посади речниці Сил оборони Півдня
19 квітня 2024, 08:20
У Дніпрі ракета зруйнувала п'ятиповерхівку: є загиблі та поранені
19 квітня 2024, 08:03
Реформа житлової політики: Шуляк розповіла про законопроєкти, над якими ведеться робота
19 квітня 2024, 06:55
На Вінниччині судили за ухилення від мобілізації чоловіка, якого двічі відмовлялися брати на службу
19 квітня 2024, 03:12
Рушниці і тротил: у жителя Чернігівщини вилучили незаконну зброю
19 квітня 2024, 01:38
Прикордонники за допомогою дрону знищили на півдні човен окупантів
19 квітня 2024, 00:22
На Волині сталася серйозна аварія з постраждалими: зіткнулися лісовоз та вантажівка
18 квітня 2024, 23:18
У "Нафтогазі" прокоментували вибух на газопроводі у Харківській області
18 квітня 2024, 22:11