UA | RU
06 вересня 2023, 17:45

Повістки та мобілізація: Як працюють ВЛК і з якими хворобами визнають непридатним до служби

В останні дні до роботи Військово-лікарських комісій та Територіальних центрів комплектування прикута особливо велика увага. Виявлені правоохоронцями чисельні факти порушень з боку ВЛК та ТЦК при визначені придатності до служби та отримання хабарів від ухилянтів, масові перевірки роботи ТЦК, звільнення та притягнення до відповідальності їх очільників поєднуються з заявами представників влади про перевірку усіх, визнаних непридатними та про можливість екстрадиції тих, хто скористався непридатністю, щоб виїхати за кордон.
В останні дні до роботи Військово-лікарських комісій та Територіальних центрів комплектування прикута особливо велика увага. Виявлені правоохоронцями чисельні факти порушень з боку ВЛК та ТЦК при визначені придатності до служби та отримання хабарів від ухилянтів, масові перевірки роботи ТЦК, звільнення та притягнення до відповідальності їх очільників поєднуються з заявами представників влади про перевірку усіх, визнаних непридатними та про можливість екстрадиції тих, хто скористався непридатністю, щоб виїхати за кордон.
Фото: armyinform

До того ж, днями Міністерство оборони внесло зміни в Розклад хвороб, яким розширила перелік захворювань, за наявності яких людина визнається повністю придатною до військової служби.

RеgioNews розбирався, як відбувається проходження військово-лікарських комісії і з якими діагнозами військовозобов'язаних визнають непридатними до служби.

Правки до "спірних" статей

Широкого розголосу в останні дні набув Наказ Міноборони №490 від 18 серпня 2023 року, який, окрім іншого, розширює перелік хвороб за наявності яких людина вважається повністю придатною до військової служби. Цей наказ багато хто одразу почав трактувати як спробу мобілізувати на війну геть усіх, незалежно від стану здоров'я. Втім внесені зміни не особливо значні та впливають не стільки на те, можна буде призвати людину чи ні, скільки на те, чи буде військовозобов'язаний призваний як повністю придатний або обмежено придатний.

Зміни стосуються 9 статей розкладу хвороб, за якими в більшості випадків у ВЛК була можливість на свій розсуд визначати придатна людина чи обмежено придатна в індивідуальному порядку. Йдеться про такі захворювання: клінічно вилікуваний туберкульоз, вірусні гепатити з незначним порушенням функцій, безсимптомне носійство ВІЛ, з імунною компенсацією, анемії, які повільно прогресують та непрогресуючі з незначними порушеннями функцій та рідкими загостреннями, легкі короткочасні хворобливі прояви психічних розладів тощо.

Тепер, згідно нового Розкладу хвороб ВЛК під час обстеження військовозобов’язаних з такими діагнозами будуть визнавати їх виключно придатними до військової служби.

Нагадаємо, що по закону держава має право мобілізувати як повністю придатного так і обмежено придатного. Втім, мобілізовані обмежено придатні не повинні служити у певних родах військ та на певних посадах.

Як проходять ВЛК після отримання повістки

Під час воєнного стану та загальної мобілізації усім військовозобов’язаним у віці від 18 до 60 років можуть вручити повістку з якою потрібно з’явитися до Територіального центру комплектування (колишні військомати). Після того, як стосовно військовозобов’язаного будуть уточнені усі дані, його зазвичай направляють на військово-лікарську комісію.

Усі нюанси проходження ВЛК прописані у наказі Міноборони "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України".

По-перше, кандидата на залучення до сил оборони держави мають оглянути усі базові медичні фахівці: хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, окуліст, отоларинголог, стоматолог, дерматолог, але якщо будуть показання, то можуть призначити огляд у лікарів інших спеціальностей.

Головним завданням ВЛК є визначити чи здатен військовозобов’язаний виконувати бойові завдання і загалом служити в армії. І після проходження військово-лікарської комісії може бути чотири варіанти вердикту медиків: придатний до військової служби; тимчасово не придатний до військової служби; обмежено придатний до військової служби; непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку.

Стосовно першого пункту усе зрозуміло: військовозобов’язаного визнають придатним і відправляють захищати країну. При цьому жодних обмежень за станом здоров'я немає. Якщо ж ВЛК виносить рішення, що громадянин непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку, то такий громадянин не може бути мобілізований та й взагалі виключається з військового обліку, що надає йому право виїжджати за кордон.

Визнані тимчасово непридатними до військової служби не мобілізуються. Але повинні знову пройти ВЛК через 6 або 12 місяців. Таке рішення ВЛК ухвалює в разі загострення тієї чи іншої хвороби, яка загалом не є приводом до зняття з військового обліку. За виділений йому час чоловік має вилікувати хворобу, а вже після цього, в разі позитивного висновку ВЛК, його мобілізують до лав ЗСУ.

Дуже цікавим є поняття "обмежено придатний до військової служби". Тут йдеться про те, що військовозобов’язаний все ж має можливість проходити військову службу, але з певними обмеженнями у виконанні тих чи інших завдань в армії. Наприклад, таких чоловіків можуть відправити служити до так частин забезпечення, або при ТЦК.

Фото: armyinform

З якими хворобами не мобілізують

Загалом під час дії воєнного стану загальна логіка роботи ВЛК наступна. Усі статті, присвячені тим чи іншим хворобам (загалом їх 86), мають "підстатті". В більшості випадків їх три - "а", "б" і "в". Статті, позначені літерою "а" зазвичай передбачають тяжкий прогресуючий перебіг хвороби, значні наслідки і функціональні обмеження організму, до яких хвороба призвела. Таких хворих мають визнавати "непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку". Статті з літерою "б" і "в" визначають помірні або слабкі порушення та перебіг хвороби. І такі люди визнаються обмежено придатними.

Втім, є певні статті, за якими у ВЛК була можливість в індивідуальному порядку визначати придатність або обмежену придатність, чи обмежену придатність чи непридатність. Але наказ Міноборони в переважній більшості випадків у воєнний час зобов'язує ВЛК у таких "спірних" випадках виносити рішення про придатність.

Проте це не означає, що людський фактор при визначенні придатності як такий відсутній чи відсутні можливості для зловживань з боку ВЛК. Абсолютних критерії визначення значних чи помірних наслідків не існує, тому ВЛК, приміром, цілком може за гроші "потяжчити" стан військовозобов'язаного, або "полегшити", якщо треба виконувать "план з мобілізації".

Зрештою, аналіз Розкладу хвороб показує, що для визнання непридатним до мобілізації у військовий час потрібно мати дуже серйозне захворювання та мати вкрай слабке здоров'я. Більшість хронічних хвороб, з якими в мирний час визнають непридатним до служби, у воєнний час є лише підставою бути обмежено придатним.

Так, визнають непридатним тих, у кого був інфаркт головного мозку або інсульт, що призвели до значних порушень функцій. А от інсульт з помірним порушенням функцій – це обмежена придатність. Також мобілізувати не можуть чоловіків, що мають важкі форми атеросклерозів, тромбозів та варикозів, що значно порушують кровообіг. Помірне порушення кровообігу, знову ж таки, робить людину обмежено придатною.

Важкі інфекційні хвороби теж дають привід до виключення з військового обліку. Йдеться про важкі форми вірусних гепатитів, а також про ВІЛ, що супроводжується різноманітними паразитарними хворобами та злоякісними пухлинами. Крім цього, сюди ж відносять активно прогресуючий туберкульоз.

Не беруть до війська і з важкими хворобами нервової системи. Це стосується насамперед людей з епілепсією за наявності частих епілептичних нападів або виражених психічних розладів. Сюди ж відносяться прогресуючі, зі значними порушеннями функцій системні атрофії, церебральний параліч, хвороба Паркінсона, розсіяний склероз, всі види дистоній, але крім вегетосудинної.

Як не дивно, але не усі новоутворення в організмі військовозобов’язаного дають йому право бути виключеним з військового обліку. Це стосується лише тих в кого виявлені первинні або ж вторинні новоутворення за наявності віддалених метастазів та неможливості радикального хірургічного лікування.

Більше того, навіть ампутація однієї кінцівки не є підставою для визнання військовозобов'язаного непридатним. Так, стаття 63-б передбачає, що люди з ампутованою однією рукою або однією ногою нижче рівня верхньої третини гомілки є обмежено придатними у воєнний час. Гарантована непридатність – ампутація двох кінцівок. Втім, на практиці фактів мобілізації людей без руки чи ноги поки що наче не було.

Чи будуть повторно перевіряти тих, хто вже знятий з військового обліку

Зараз точиться багато розмов стосовно того, що ледь не усі вердикти ВЛК, що стосуються непридатності до служби, будуть ретельно перевірені. Мовляв, є велика ймовірність, що у ВЛК видавали так званий "білий квиток" за хабарі. І на такі думки також наштовхують ті факти, що правоохоронці ледь не щотижня видають усе нові і нові порції відомостей про те, що обласні начальники ТЦК за період повномасштабної війни нажили собі купу нерухомості та різноманітних автомобілів преміум-класу.

Втім, наразі поки невідомо, як може відбуватися уся ця перевірка висновків ВЛК щодо непридатних до служби громадян. І чи буде взагалі це відбуватися. По-перше, немає чіткого юридичного механізму повторної перевірки визнаних непридатними. До того ж слід розуміти, що дуже багато чоловіків, які, припустімо, за хабар вирішили питання "відкосу" від мобілізації, подейкували, що це коштувало 3-7 тисяч доларів, то вони вже давно виїхали за кордон. Звісно, повертатися на повторну військово-лікарську комісію ніхто з них не збиратиметься. І звідси випливає наступний міф, який породжують представники влади – екстрадиція чоловіків-ухилянтів від мобілізації.

Усе почалося з того, що голова фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія заявив, що усіх чоловіків, які виїхали за кордон за допомогою підроблених довідок про непридатність до військової служби, можуть екстрадувати назад в Україну.

Втім екстрадувати будь-кого з-за кордону, а тим більше ухилянтів дуже складно. Як зазначає міністр юстиції Денис Малюська, іноземні країни зазвичай відмовляють в екстрадиції українців додому, адже закордонні правоохоронні органи одразу зважають на безпекову ситуацію в Україні.

До того ж представник президента у Верховній Раді та член комітету парламенту з національної безпеки та оборони Федір Веніславський взагалі заявив, що немає юридичних процедур для масової екстрадиції українських ухилянтів.

За його словами, кримінальна відповідальність стосується персонально окремого громадянина і якщо, наприклад, буде доведено, що особа переховується від досудового слідства чи суду за кордоном, то лише після цього готуються документи до іноземної держави з проханням екстрадувати того чи іншого громадянина України. Проте, сам Веніславський визнав, що українець, якого наша держава захоче екстрадувати, може подати до суду європейських країн і не факт, що цей суд підтримає позицію держави Україна.

Одним словом, наразі повернути ухилянтів на Батьківщину вкрай складно і українським правоохоронним органам потрібно, без перебільшення, задіяти титанічні зусилля, щоб екстрадувати навіть одного ухилянта. А якщо уявити, що таких чоловіків назбирається кілька десятків тисяч, то правоохоронці вимушені будуть займатися виключно питаннями екстрадиції.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності