UA | RU
11 серпня 2023, 16:11

Втечі за кордон, корупція та кримінал: Найгучніші останні скандали за участі можновладців

Останнім часом майже щодня в Україні спалахує черговий скандал за участі народних депутатів, міських голів та інших високопосадовців. Більшість цих історій вкрай схожі, адже причин для виникнення скандалів зазвичай дві – відпочинок за кордоном, який зараз під забороною, та банальна корупція, яка попри війну нікуди не зникла. Часто обидві ці причини поєднуються – викриті на корупції чиновники правдами чи неправдами примудряються тікати за межі країни.
Останнім часом майже щодня в Україні спалахує черговий скандал за участі народних депутатів, міських голів та інших високопосадовців. Більшість цих історій вкрай схожі, адже причин для виникнення скандалів зазвичай дві – відпочинок за кордоном, який зараз під забороною, та банальна корупція, яка попри війну нікуди не зникла. Часто обидві ці причини поєднуються – викриті на корупції чиновники правдами чи неправдами примудряються тікати за межі країни.

RegioNews зробив підбірку найбільш скандальних подібних історій останнього часу.

Скандальний нардеп Тищенко як зачинатель моди на закордонні вояжі під час війни

Для початку слід згадати з чого усе почалося, адже депутати та чиновники раніше також залишали межі країни. Терпець в українців увірвався після того, як у січні цього року у ЗМІ з’явилися фотографії нардепа Миколи Тищенка з пляжів Таїланду.

Сам Тищенко заявив тоді, що перебував в Азії з робочими візитами для налагодження дружніх відносин з тутешніми країнами. В той самий час голова Верховної Ради Руслан Стефанчук казав, що не підписував ніякого розпорядження про відрядження Миколи Тищенка до країн Азії, а голова фракції "Слуга народу" у парламенті Давид Арахамія зазначив, що Тищенко за власної ініціативи поїхав до Таїланду, щоб зустрітися з українцями, які там проживають.

Фото: facebook.com

Вже 23 січня РНБО заборонило виїзд чиновників та депутатів за межі України без поважних причин. Згодом Кабмін затвердив постанову, згідно якої нардепи, чиновники, представники місцевої влади, прокурори, судді та інші посадові особи можуть перетинати державний кордон лише на підставі службового відрядження.

Проте усі представники влади можуть виїхати за межі України для переговорів, для лікування, або ж для догляду за неповнолітніми дітьми. Але відпочинок за кордоном знаходиться під забороною. Втім, як показав час, кількість високопосадовців, які обходять ці заборони просто зашкалює.

Райський відпочинок на Мальдівах нардепа Арістова

Безумовно, у топі скандалів щодо виїзду народних депутатів за кордон є епопея з тепер вже експарламентарем Юрієм Арістовим. Журналісти провели розслідування, в якому вказувалось, що в середині липня Арістов був на одному з курортів Мальдів, проживаючи у дуже дорогому 5-зірковому готелі. На той час Юрій Арістов був народним депутатом від фракції "Слуга народу" та заступником голови комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки.

Вже за кілька днів після оприлюднення інформації у ЗМІ про відпочинок Арістова, Офіс генерального прокурора розпочав своє розслідування стосовно того, чи мав нардеп законне право виїжджати за кордон. Пізніше він отримав підозру за статтею Кримінального кодексу "Службове підроблення". Слідство з’ясувало, що для виїзду за кордон Арістов вніс неправдиві відомості в офіційні документи.

Фото: rada.gov.ua

Зокрема, спочатку він з робочим візитом виїхав до однієї європейської країни, а вже звідти, 10 липня, дистанційно відкрив лікарняний в одній з приватних клінік Києва. Звісно, медичний огляд дистанційно неможливо провести, а тому, за даними слідства, до електронної системи охорони здоров’я було внесено недостовірні відомості.

Більше того, коли СБУ проводила обшуки у помешканні Арістова, то в нього був знайдений закордонний паспорт, де містилися відмітки про те, що він дійсно був на Мальдівах. Після цього, Юрію Арістову не залишалось нічого окрім, як скласти депутатський мандат, про що він подав відповідну заяву до Верховної Ради. Вже 27 липня парламент підтримав припинення повноважень народного депутата Арістова. За це проголосували 320 нардепів. Слідство щодо екснардепа продовжується.

Олександр Дубінський та його хворий батько

9 серпня позафракційному народному депутату Олександру Дубінському було вручено підозру у службовому підробленні документів для незаконного виїзду за кордон.

Раніше у Державному бюро розслідувань заявили, що спільно з СБУ провели обшуки у Дубінського. Приводом для цього послужив виїзд нардепа за кордон нібито для супроводження батька на лікування. Проте, з’ясувалося, що Олександр Дубінський виїжджав за кордон сам і не супроводжував свого батька, який самотужки виїжджав за межі України і потім так само повернувся назад.

ДБР з’ясовує яким чином Дубінський, перебуваючи за кордоном, міг підписувати офіційні документи, а потім відправляти їх до України, зокрема, і до державних органів влади. У ДБР підозрюють, що це могло відбуватися за допомогою підроблення цих документів.

Фото: facebook.com/alexandrdubinskyi/

10 серпня Печерський районний суд Києва обрав Дубінському запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. Також він має носити електронний браслет до 8 жовтня і не залишати свого місця проживання. Крім цього, Дубінський має здати закордонний паспорт.

Під час судового засідання також стали відомі подробиці справи щодо нардепа. Виявилося, що ще 19 червня він подав до Міністерства охорони здоров’я заяву з проханням надати дозвіл на виїзд до Австрії для супроводу свого хворого батька. Виїхати за кордон Дубінський планував 26 червня, а вже 10 липня мав повернутися. Проте, батько нардепа сам перетинав кордон і сам повернувся до України 11 липня. У свою чергу Дубінський 10 та 11 липня перебував в Австрії, а після цього ще поїхав до Італії, Хорватії та Туреччини. Хоча мав бути лише в Австрії.

Таємниче зникнення нардепа Андрія Холодова

Ще один скандал виплив наприкінці липня, коли журналісти з’ясували, що народний депутат від фракції "Слуга народу" Андрій Холодов ще з січня 2023 року перебуває за кордоном. Тобто, фактично пів року парламентар не відвідував засідання Верховної Ради. Та й до цього, за даними журналістів, Холодов неодноразово виїжджав за межі України.

Фото: facebook.com

Вже за кілька днів після розслідування журналістів Андрій Холодов направив до ВР заяву про складання повноважень народного депутата. Сам нардеп посилався на те, що в нього хворі дружина з дитиною, а тому він має бути з ними і саме через це пропускає засідання парламенту. На початку серпня понад 300 народних депутатів проголосували за дострокове складання повноважень Андрія Холодова.

Зухвала втеча депутата-хабарника Владислава Трубіцина

Історія депутата Київради від "Слуги народу" Владислава Трубіцина – яскравий приклад того, як до незаконного виїзду за кордон чиновника спонукало не бажання відпочити, а перспектива опинитися за гратами.

Владислав Трубіцин став відомим широкій публіці ще до повномасштабного вторгнення Росії, коли 9 лютого 2022 року його було затримано за підозрою в отриманні хабаря на суму 1,26 млн грн. У матеріалах слідства вказувалось, що Трубіцин разом з деякими керівниками комунальних підприємств столиці налагодив схему "лівого" заробітку. За неправомірну вигоду депутат разом із чиновниками організовували для "потрібних" бізнесменів перемогу у тендерах на розміщення пересувної торгівлі.

Після затримання Владислава Трубіцина відправили до СІЗО на 60 діб, але вже за тиждень за нього внесли заставу майже 15 млн гривень і депутат вийшов зі слідчого ізолятору. Лише у жовтні 2022 року справу було скеровано до суду для розгляду по суті. 25 травня 2023 року Трубіцина було виключено з фракції "Слуга народу" у Київраді, хоча він досі є чинним депутатом міської ради.

В той самий час навесні поточного року Владислав Трубіцин кілька разів не з’являвся на судові засідання. Тому вже 29 травня Спеціалізована антикорупційна прокуратура ініціювала оголошення Трубіцина у розшук, а вже 5 червня Вищий антикорупційний суд задовольнив клопотання прокурорів. Пізніше виявилося, що Владислав Трубіцин ще 13 травня виїхав з України, але зробив це без дозволу САП. З’ясувалось, що перетнути кордон йому допоміг дозвільний лист від ГУР, який ця структура видала на прохання Сил спеціальних операцій. Пізніше у ССО визнали, що ще у січні 2023 року звернулися до ГУР з проханням посприяти виїзду Трубіцина та ще чотирьох осіб за кордон, як волонтерів, які мали привезти для ССО якесь спеціальне обладнання. Втім, після виїзду за кордон Трубіцин назад не повернувся. 13 липня 2023 року НАБУ оголосило депутата у розшук. Втім, досі невідомо, де знаходиться біглий депутат Київради. Суд заочно взяв його під варту, а застава, яку за депутата внесли ще у лютому 2022 року, була стягнута до державного бюджету.

"Слуга" Гунько не встиг втекти і тепер за гратами

Нещодавно СБУ спільно з НАБУ викрили "на гарячому" народного депутата, який за хабаря обіцяв одному з підприємців посприяти в наданні в обробіток державних земельних ділянок Національної академії аграрних наук України. Йдеться про народного депутата від "Слуги народу" Анатолія Гунька.

Нардепа було затримано під час отримання одного з траншів неправомірної вигоди у розмірі 85 тисяч доларів. Пізніше Вищий антикорупційний суд обрав йому запобіжний захід. Наступні два місяці він проведе у СІЗО.

Фото: Слуга народу

Проте, він може вийти звідти, якщо за нього внесуть заставу у розмірі 30 мільйонів гривень. Народному депутатові загрожує до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна. У свою чергу Гунька вже виключили зі складу фракції "Слуга народу" у парламенті. І, швидше за все, мандата нардепа він теж позбудеться.

"Безхатній" депутат Торохтій та його елітна нерухомість

У червні журналісти з’ясували, що родина народного депутата від "Слуги народу" Богдана Торохтія під час війни просто пачками скуповує дорогу нерухомість. Йдеться про те, що дружина нардепа ще минулого літа придбала житло на одному з курортів Болгарії, а після цього нею ж була придбана елітна квартира та паркомісце на столичному Печерську.

У свою чергу голова фракції "Слуга народу" у парламенті Давид Арахамія завив, що паралельно з купівлею дорогого житла родиною Торохтія, він продовжував увесь цей час отримувати компенсацію з державного бюджету за оренду квартири. Арахамія навіть казав, що Торохтій має повернути ці кошти, а також продати щось зі свого майна аби допомогти армії. Мовляв, таким чином він хоча б покаже суспільству, що визнав свою помилку. Днями Богдана Торохтія було виключено зі складу фракції "Слуга народу" у Верховній Раді.

Мер Рахова і його відрядження в один кінець

Ще одна скандальна ситуація склалася з мером м. Рахів, що на Закарпатті, Віктором Медведем. Журналісти роздобули копію розпорядження міського голови, згідно якого він сам себе відправив на три дні у відрядження до Румунії. Ще 30 червня Віктор Медвідь виїхав за кордон, але до цього часу не повернувся.

22 липня МВС оголосило очільника Рахова у розшук. Ще раніше правоохоронці запідозрили заступника мера міста у привласненні 2,2 млн гривень з грантів, які міжнародні організації надали для будівництва реабілітаційно-оздоровчого центру у Закарпатській області. Цікаво, що 4 серпня Віктор Медвідь навіть заявив, що достроково складає з себе повноваження міського голови. Проте, за процедурою його відставку мали узгодити депутати Рахівської міської ради, але вони не змогли цього зробити. То ж попри втечу та кримінальне переслідування Медвідь і досі є чинним мером. Додамо, що у 2020 році Віктор Медвідь балотувався на посаду мера міста від партії "Слуга народу".

фото: rakhiv-mr.gov.ua

Депутата з Кропивницького підозрюють у рекеті

9 серпня СБУ затримала депутата Кропивницької міськради Дмитра Терзова. За даними слідства, депутат разом зі спільником із застосуванням насильства вимагали понад 90 тисяч доларів від місцевого підприємця. Їх затримали саме під час отримання цих коштів. В СБУ також додали, що за інформацією слідства, у Кропивницькому діяла ціла банда з кримінальників, які під вигаданими причинами вимагали кошти з місцевих жителів.

В разі відмови платити до них застосовувався психологічний тиск або ж насильство. 10 серпня Печерський районний суд Києва обрав Терзову запобіжний захід — тримання під вартою без права внесення застави. Йому загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Сам Терзов вирішив оскаржувати це рішення Печерського райсуду.

Звісно, наведені історії далеко не повний перелік скандалів, що трапилися з українськими можновладцями за останній час. І це уже не окремі прикрі випадки, а ціла невтішна тенденція.

Також, аж ніяк не можна не звернути увагу на те, що переважна більшість оскандалених можновладців є представниками пропрезидентської політичної сили "Слуга народу", які потрапили на високі посади не стільки завдяки власним заслугам, скільки скориставшися величезним кредитом довіри, якій на виборах мав Володимир Зеленський. І якщо останній, попри увесь скепсис до нього з боку української патріотичної спільноти, з випробовуванням повномасштабною війною справляється, то для багатьох людей з його команди – влада і відповідальність виявилися непосильним тягарем.

Єдиний висновок, який можна зробити з цих історій – українцям варто куди більш прискіпливо підходити до політичного вибору, звісно після перемоги, коли можливо буде провести наступні вибори.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Переплатив 5,5 млн гривень за сіль: чиновнику київського КП повідомили про підозру
03 травня 2024, 01:22
На Житомирщині знайшли застреленими 7-річну дівчинку та її батьків
02 травня 2024, 23:46
У Львові жінка посеред міста намагалася порізати собі вени
02 травня 2024, 22:08
Росіяни накрили "Градами" село на Донеччині, загинула 12-річна дитина
02 травня 2024, 21:06
У 115 бригаді відповіли на звинувачення у провалі оборони у Очеретиному
02 травня 2024, 20:46
За добу на фронті відбулося понад 100 бойових зіткнень: найгарячіше на Авдіївському напрямку
02 травня 2024, 20:08
Росіяни обстріляли Нову Балку на Херсонщині, поранений місцевий житель
02 травня 2024, 19:39
Росія вдарила бомбами по Дергачах: під час атаки постраждали 8 дітей та чоловік
02 травня 2024, 19:25
Обстріли Дніпропетровщини – пошкоджено житлові будинки, автомобілі та гімназію
02 травня 2024, 19:18
РФ била по Харківщині ракетами та дронами: 2 цивільних отримали поранення, є руйнування
02 травня 2024, 18:56