UA | RU
31 липня 2023, 16:25

Трагедія у Кривому Розі: що відомо про наслідки ракетної атаки рф

Трагічна подія сталася 31 липня в місті Кривий Ріг, російські війська запустили дві балістичні ракети, одна з яких потрапила у житловий будинок, а інша - у навчальний заклад. Наслідки цих ракетних ударів страшні: десятки людей постраждали, є жертви, а під завалами ще перебувають люди
Трагічна подія сталася 31 липня в місті Кривий Ріг, російські війська запустили дві балістичні ракети, одна з яких потрапила у житловий будинок, а інша - у навчальний заклад. Наслідки цих ракетних ударів страшні: десятки людей постраждали, є жертви, а під завалами ще перебувають люди
Фото: facebook.com

Правоохоронні органи отримали 165 повідомлень про пошкодження майна в результаті цього ракетного удару. Влада, правоохоронні органи та рятувальники активно діють на місці події, намагаючись надати допомогу тим, хто опинився у складній ситуації.

RegioNews зібрав все, що відомо про удар рф по Кривому Рогу.

Росіяни били двома ракетами

Сьогодні зранку жителі Кривого Рогу почули потужні вибухи, після чого в регіоні було оголошено повітряну тривогу. Повітряні сили ЗСУ попередили про загрозу застосування ворогом "балістики".

Згодом міністр внутрішніх справ Ігор Клименко повідомив, що росіяни поцілили по місту двома ракетами.

Одна ракета влучила в чотириповерхову будівлю навчального закладу (економічний технікум). Інша - зруйнувала секцію з 4 по 9 поверхи житлового будинку у першому під'їзді. Там виникла пожежа. Після чого надзвичайники почали гасити вогонь та розбирати завали.

Як сказав речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, за попередньою інформацією, Росія сьогодні атакувала Кривий Ріг, використавши балістичне озброєння.

"Скоріш за все це була балістика, за попередніми даними. Ви знаєте наскільки балістичне озброєння небезпечне, як швидко може прилітати, і наскільки є руйнівним. Треба дочекатися коли на місці знайдуть рештки ракет і тоді остаточно можна сказати що це було", - сказав Ігнат в ефірі телемарафону.

Станом на 10:15, за даними МВС, внаслідок цієї атаки одна людина загинула, а за медичною допомогою звернулося 10 мешканців. Але число постраждалих стрімко продовжує зростати. А саме:

  • За інформацією ДСНС загинула 1 особа та постраждало 15 осіб (врятовано дитину 2013 року народження).
  • У МВС тим часом стверджують, що на цю мить 20 осіб отримали поранення. Двоє вже загинули. Близько 5-7 осіб знаходяться під завалами.
  • Офіс генпрокурора також повідомляє про 2 загиблих, але додає, що вже 25 поранених.
  • Інформацією поділився очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак. За його словами, двоє людей загинули, 31 особа постраждала (серед них 4 дитини).
  • Голова Ради оборони м. Кривий Ріг Олександр Вілкул повідомив в ефірі телемарафону, що кількість постраждалих збільшилася до 34. Під завалами може бути до 8 людей.
  • Рятувальники та ОВА звітують, що в Кривому Розі вже четверо загиблих (з них 10-річна дитина) та 43 постраждалих. Підрозділами ДСНС врятовано 3 особи, з них дитина 2013 р.н., евакуйовано 30 осіб.
  • В ЗМІ тим часом повідомляють про 5 жертв.
  • Вілкул в ефірі телемарафону заявив, що вже 53 постраждалих. Загиблих як і раніше 4 (серед них два чоловіки, жінка та її 10-річна дитина).

Варто додати, що за даними МВС, серед постраждалих дуже багато пересічних громадян, які перебували біля технікуму (де був один із прильотів).

"Зранку технікум фактично пустував. Але на першому поверсі є кафе, куди вже заходили цивільні. Поруч знаходиться підрозділ Нацполіції, який також постраждав внаслідок цього удару. Тому ми фактично говоримо про об'єкти цивільної інфраструктури, цивільних людей", - повідомив глава МВС Ігор Клименко.

Згодом стало відомо про 4 жертви та 53 постраждалих, з них 3 дитини.

За даними місцевих ЗМІ, зокрема, загинула 10-річна дівчинка. Вона разом з матір’ю жила на 8 поверсі будинку, куди вранці прилетів ворожий снаряд. Загинули обоє.

"Загалом самотужки з понівеченої багатоповерхівки вибралося майже 150 мешканців. Ще тридцятьом допомогли вийти на вулицю рятувальники. Вдумайтеся, скільки людей!!! І по них запустили ракету!" - написав Лисак.

Рятувальники розбирають завали

Речник Державної служби України з надзвичайних ситуацій Олександр Хорунжий повідомив, що площа пожежі в житловому будинку становить 70 метрів квадратних і вона локалізована. Зараз рятувальники працюють над тим, аби припинити горіння.

Одночасно з гасінням пожежі розбирають завали.

Загалом до пошуково-рятувальних робіт залучено 230 осіб та 57 одиниць техніки, з них від ДСНС 85 осіб (зокрема, 2 психологи) та 22 одиниці техніки.

Як згодом зазначили в МВС, це кадри рятувальної операції у Кривому Розі, які потрапили в об’єктив камери знімальної групи "Вікна" На щастя, люди були на безпечній відстані, а рятувальники встигли відскочити від будинку, коли частина конструкції впала.

Правоохоронці закликали триматися подалі від місця, де проводяться рятувальні роботи, адже окрім можливого повторного обстрілу, може трапитись обвал споруди чи вибух.

Під час розбору завалів постраждав рятувальник.

"Надзвичайникам вдалося врятувати 3 особи, з них дитину 2013 року народження. Під час виконання робіт отримав травму наш рятувальник. Наразі його життю нічого не загрожує", - повідомив голова ДСНС Сергій Крук.

Пошуково-рятувальні роботи тривають.

Зокрема, на місці події поліцейські прийняли 60 письмових звернень, ще 105 повідомлень надійшло на лінію 102.

Зеленський відреагував на ракетний удар

Президент України Володимир Зеленський відреагував на ворожі обстріли Херсона та Кривого Рогу. Він також оприлюднив відео наслідків чергового російського терору

"Ранок понеділка. Регіони України під обстрілами окупантів, які продовжують тероризувати мирні міста і людей. Кривий Ріг, Херсон. Влучання в житлові будинки, навчальний корпус університету, перехрестя. На жаль, є загиблі й поранені. Під завалами можуть бути люди. Мої співчуття всім, хто втратив рідних і близьких через російський терор", - написав Зеленський.

Омбудсмен: кількість жертв удару збільшилась

Кількість загиблих внаслідок ракетного удару російських військ по Кривому Рогу зросла до п'яти, ще 53 людини постраждали, під завалами могуть бути люди, повідомив Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець.

"Через російський теракт у Кривому Розі вже відомо про 5 загиблих, серед яких десятирічна дівчинка. Вона разом із мамою жили на восьмому поверсі, куди вранці прилетіла ракета", - написав Лубінець.

Також відомо про 53 поранених, серед них 5 дітей. За словами омбудсмена, троє з постраждалих у тяжкому стані.

Як зазначив Лубінець, під уламками бетону можуть бути ще люди. Роботи продовжуються.

Пошуково-рятувальна операція завершена

Пошуково-рятувальна операція у Кривому Розі завершена. До роботи стали комунальники, про це повідомили у ДСНС.

Внаслідок російського ракетного удару по Кривому Рогу загинуло шестеро людей, 75 дістали поранення.

"Пошуково-рятувальна операція у Кривому Розі завершена. Внаслідок російського обстрілу 6 людей загинуло та 75 поранено. Врятовано 3-х осіб, з яких 10-річна дитина", - йдеться у повідомленні.

До поліції надійшло 177 заяв від потерпілих. Психологи ДСНС на місцях влучань надали допомогу близько 100 містянам.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Переплатив 5,5 млн гривень за сіль: чиновнику київського КП повідомили про підозру
03 травня 2024, 01:22
На Житомирщині знайшли застреленими 7-річну дівчинку та її батьків
02 травня 2024, 23:46
У Львові жінка посеред міста намагалася порізати собі вени
02 травня 2024, 22:08
Росіяни накрили "Градами" село на Донеччині, загинула 12-річна дитина
02 травня 2024, 21:06
У 115 бригаді відповіли на звинувачення у провалі оборони у Очеретиному
02 травня 2024, 20:46
За добу на фронті відбулося понад 100 бойових зіткнень: найгарячіше на Авдіївському напрямку
02 травня 2024, 20:08
Росіяни обстріляли Нову Балку на Херсонщині, поранений місцевий житель
02 травня 2024, 19:39
Росія вдарила бомбами по Дергачах: під час атаки постраждали 8 дітей та чоловік
02 травня 2024, 19:25
Обстріли Дніпропетровщини – пошкоджено житлові будинки, автомобілі та гімназію
02 травня 2024, 19:18
РФ била по Харківщині ракетами та дронами: 2 цивільних отримали поранення, є руйнування
02 травня 2024, 18:56