UA | RU
25 липня 2023, 16:45

Важливий крок: ЗСУ змусили рф відступити в районі Андріївки. Як це допоможе у війні

Успіх українських військ під час штурму біля Андріївки, недалеко від Бахмута, став важливим кроком на шляху до перемоги, адже розташування населеного пункту виявилося ключовим на мапі стратегічних операцій. Вибивши окупантів з їхніх позицій, це дозволило наблизитися до оточення ворога у Бахмуті, де зараз тривають жорстокі бої
Успіх українських військ під час штурму біля Андріївки, недалеко від Бахмута, став важливим кроком на шляху до перемоги, адже розташування населеного пункту виявилося ключовим на мапі стратегічних операцій. Вибивши окупантів з їхніх позицій, це дозволило наблизитися до оточення ворога у Бахмуті, де зараз тривають жорстокі бої
Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий пояснив, що цей населений пункт, разом з іншими в околицях Бахмута, створює сприятливі умови для завершення операції щодо оточення Бахмута та витіснення або взяття ворога в кільце. Перемога захисників в районі Андріївці стала одним із ключових кроків у складному пазлі воєнних дій, пише RegioNews.

Росіяни відступили біля Андріївки

Вранці 25 липня стало відомо, що ЗСУ продовжують наступати на Бахмутському напрямку. У зв'язку з цим російські окупанти відійшли з позицій у районі Андріївки Донецької області.

Крім того, українські військові мали успіх у районі Старомайорського Донецької області, просунувшись на 500 метрів уздовж лінії фронту. Наразі сили оборони закріплюються на досягнутих рубежах.

Як повідомив речник Генерального штабу Збройних Сил України Андрій Ковальов, українські війська ведуть наступальні дії північніше та південніше міста Бахмут.

"У ході ведення Силами оборони наступально-штурмових дій противник вимушено відійшов з позицій в районі Андріївки", — сказав речник.

При цьому росіяни безуспішно наступали в районах північно-західніше Оріхово-Василівки, південніше Іванівського та західніше Кліщіївки, додав він.

Чому важливо вибити росіян з позицій біля Андріївки

Після того, як Сили оборони України змогли вибити окупантів з позицій біля села Андріївка у Донецькій області, вони можуть оточити росіян у Бахмуті. Про це розповів речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

"Вона (Андріївка, - ред.) як і будь-які населені пункти навколо Бахмута дозволяють завершувати операцію по оточенню Бахмута і витіснити або взяти в кільце ворога", - сказав він.

Череватий додав, що у ворога вже зовсім немає зверхності, окупанти дуже добре готуються, заміновують позиції, тому перед штурмовими операціями всі підрозділи проходять потужну підготовку і злагодження.

"В тому числі як проходити мінні поля, протитанкові рови, в тому числі використовуючи надані німецькі Biber (містоукладач, - ред.)", - додав спікер.

Чому наступ ЗСУ на північ від Бахмута повільніший, ніж на півдні

Збройні сили України просуваються на північ від Бахмута на Донеччині повільніше, ніж на півдні через природні перешкоди, у тому числі водні, а також кращу підготовку військових РФ.

Череватий зазначив, що ворог на півночі краще підготовлений. Є певні природні перешкоди, серед яких й водойми. Це дещо сповільнює рух Сил оборони України.

"Робота там теж триває, з часом її буде видно, не дивлячись на те, що ворог робить усе аби сповільнити наш рух", – заявив Череватий.

Речник додав, що на Бахмутському напрямку Сили оборони України утримують ініціативу. Українські війська щодня звільняють сотні метрів. Згодом звільнені території будуть у рази більшими та зможуть достягати десятки кілометрів.

З його слів, наразі відбувається процес максимального ураження ворогу, як у техніці, так й в особовому складі. Українські війська повинні зберегти свій наступальний потенціал.

Що відомо про два дива українського контрнаступу

За час контрнаступу українські оборонці здійснили два військові дива, які увійдуть в підручники. Про це розповіла заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Зокрема, українські військові проводять наступ в умовах, коли у ворога більше і зброї, і людей. При цьому зазвичай наступ вважається можливим, тільки коли ситуація складається навпаки. Разом з тим, наші захисники просуваються.

"І питання треба ставити насамперед не про кількість пройдених кілометрів, а взагалі про факт - рухаємось вперед чи ні. Те, що ми рухаємось в умовах переваги ворога - є ознакою високої майстерності та мужності наших оборонців", - зазначила Маляр.

Окрім того, кількість загиблих в української сторони на напрямках наступу значно менша, ніж у російської.

Так, на Бахмутському у нас гине у 8 разів менше військових, ніж у ворога. На Бердянському і Маріупольському цей показник у 5,3 раза менше.

Заступниця міністр оборони наголосила, що такі показники вражають, адже зазвичай більше втрачає сторона, яка наступає.

Ситуація на фронті

ЗСУ продовжують вести контрнаступальні дії на північ і південь від Бахмута. Зокрема, ЗСУ за минулий тиждень звільнили від окупантів чотири квадратні кілометри на цьому напрямі.

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що станом на 24 липня від початку контрнаступу Сили оборони звільнили понад 192 кв. км на півдні України та близько 35 кв. км — на сході.

За минулий тиждень на південному напрямку Сили оборони деокупували понад 12 кв. км.

ЗСУ продовжують ведення наступальної операції на декількох ділянках у бік Мелітополя та Бердянська.

На Бахмутському напрямку за час наступу українські війська звільнили близько 35 кв. км території. За минулий тиждень на цьому напрямку Сили оборони деокупували близько 4 кв. км.

Ключові бої тривають в районі Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки.

Нагадаємо, протягом минулої доби відбулось 35 бойових зіткнень. Українські військові вразили 9 артилерійських засобів противника.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
На столичній Троєщині врятували бобра, який заблукав серед багатоповерхівок
03 травня 2024, 05:29
Посол України в ООН натякнув, коли знищать Кримський міст
03 травня 2024, 05:00
У Житомирі викрили листоношу, яка привласнювала собі гроші з субсидій та пенсій
03 травня 2024, 04:44
Третій за тиждень: ССО знищили російський ЗРК "Бук" на Сумському напрямку
03 травня 2024, 04:15
Мешканець Запорізької області відкрив "бізнес" із продажу гранатометів та гранат
03 травня 2024, 03:19
1000 доларів за виїзд: на Одещині прикордонник допомагав ухилянтам втекти за кордон
03 травня 2024, 02:17
Переплатив 5,5 млн гривень за сіль: чиновнику київського КП повідомили про підозру
03 травня 2024, 01:22
На Житомирщині знайшли застреленими 7-річну дівчинку та її батьків
02 травня 2024, 23:46
У Львові жінка посеред міста намагалася порізати собі вени
02 травня 2024, 22:08
Росіяни накрили "Градами" село на Донеччині, загинула 12-річна дитина
02 травня 2024, 21:06