UA | RU
30 червня 2023, 19:00

"Вагнерівці" у Білорусі: чи є загроза нового вторгнення з півночі

Після невдалої спроби державного перевороту у Росії ватажок російської приватної військової компанії "Вагнера" Євген Пригожин виїхав до Білорусі. Це викликало занепокоєння серед українців – є побоювання, що Пригожин разом зі своїми бойовиками може піти на нове вторгнення в Україну з боку Білорусі
Після невдалої спроби державного перевороту у Росії ватажок російської приватної військової компанії "Вагнера" Євген Пригожин виїхав до Білорусі. Це викликало занепокоєння серед українців – є побоювання, що Пригожин разом зі своїми бойовиками може піти на нове вторгнення в Україну з боку Білорусі
фото: російські ЗМІ

Українська влада, своєю чергою, вирішила подбати про посилення безпеки на північному кордоні, а військові командири запевняють, що наразі нової загрози з боку Білорусі не спостерігається, передає RegioNews.

Розпорядження президента

Президент України Володимир Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якому доручив підсилити північний напрямок.

На засіданні доповідали головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, командувач Сухопутний військ Олександр Сирський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський та командувач Об'єднаних сил Сергій Наєв. Йшлося про ситуацію на полі бою та рух уперед, а також посилення наших операцій додатковими артилерійськими системами та снарядами.

Учасники окремо заслухали доповідь Головного управління розвідки, Служби зовнішньої розвідки, Служби безпеки України та Державної прикордонної служби по ситуації у Білорусі. ЇЇ тримають на постійному контролі.

На Ставці Залужному та Наєву було доручено виконати комплекс заходів із підсилення північного напрямку.

Чи є загроза з боку Білорусі

Командувач Об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв заявив, що українські військові поки що не фіксують загрозу наступу російських окупантів з північного напрямку на тлі переміщення в Білорусь "вагнерівців".

"Наразі у смузі відповідальності Північного угруповання військ безпосередньої загрози наступальних дій наземних сил для України з боку Білорусі та Росії немає. Однак, у разі зростання рівня загроз передбачено нарощування сил та засобів, а також інші практичні заходи щодо підвищення оборонних здібностей угруповання" , - наголосив генерал-лейтенант.

Наєв зазначив, що українська розвідка не припиняє своєї роботи з отримання інформації. При цьому відстежувати дії ворога допомагають іноземні партнери.

За його словами, командування поступово збільшує оборонні можливості на північному напрямку та займається підвищенням навичок особового складу.

"Особовий склад злагоджений, а командири знають, як правильно управляти підлеглими і як чинити у разі необхідного посилення", - уточнив Наєв.

Вагнерівці у Білорусі

Після провальної спроби державного перевороту у Росії, яку минулого тижня здійснив засновник ПВК "Вагнера" Євген Пригожин, у ЗМІ почала з'являтися інформація, що Кремль дозволив Пригожину та його бойовикам виїхати до Білорусі.

При цьому в ЗМІ почала з'являтись інформація про обладнання таборів для "вагнерівців" у Білорусі. Однак підтвердження цієї інформації наразі немає.

Колишній голова Генерального штабу Великої Британії генерал Річард Даннатт раніше висловив думку, що ПВК "Вагнер" можуть готувати напад на Київ з території Білорусі.

"Той факт, що Пригожин поїхав у Білорусь, викликає певне занепокоєння", – сказав він.

Даннатт наголосив, що лідери України повинні захиститися від можливої атаки на чолі з Пригожиним на Київ з Білорусі, адже якщо Пригожин залишив навколо себе ефективну бойову силу, то він знову становить загрозу для українського флангу, найближчого до Києва.

За його словами, цілком можливо, що Росія може використати групу "Вагнера", щоб спробувати знову захопити Київ, однак спроба заколоту у РФ не стала ні для кого безпосередньою перемогою.

"Не було безпосередніх переможців від вчорашнього фіаско. Путін значно ослаб. У російських військових… очевидно, певний безлад", – сказав генерал

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
У двох містах Росії спалили тепловози: що відомо
29 квітня 2024, 04:40
Росіяни продаватимуть квартири і будинки українців, які виїхали з ТОТ, – Федоров
29 квітня 2024, 03:20
Штурмують на мотоциклах: під Бахмутом Сили оборони знищили російську техніку
29 квітня 2024, 02:25
Модернізовані F-16 дадуть змогу знищувати російські Су-35, — експерт про перелом у війні
28 квітня 2024, 19:00
За тиждень РФ втратила понад 6500 солдат та майже 850 одиниць техніки
28 квітня 2024, 18:00
У ДТЕК повідомили, скільки разів РФ атакувала українські ТЕС
28 квітня 2024, 17:30
Українські розвідники знищили нову російську антидронову РЛС вартістю 100 тисяч доларів
28 квітня 2024, 16:52
У Запоріжжі росіяни атакували промисловий обʼєкт – ОВА
28 квітня 2024, 16:09
Ситуація загострилась: Сирський пояснив, що відбувається фронті
28 квітня 2024, 15:52
У Запорізькому цирку з висоти зірвалися неповнолітні гімнасти – поліція
28 квітня 2024, 15:29