UA | RU
01 травня 2023, 11:58

Нова ракетна атака рф: куди влучили ворожі крилаті ракети та які наслідки

Окупанти продовжують ракетний терор України. У ніч на понеділок, 1 травня, в Україні оголосили масштабну повітряну тривогу, сигнал про небезпеку пролунав у всіх областях і тривав понад три години. Ворог здійснив масовану ракетну атаку, а також запустив дрони. Більшість ракет ворога вдалося збити силам ППО
Окупанти продовжують ракетний терор України. У ніч на понеділок, 1 травня, в Україні оголосили масштабну повітряну тривогу, сигнал про небезпеку пролунав у всіх областях і тривав понад три години. Ворог здійснив масовану ракетну атаку, а також запустив дрони. Більшість ракет ворога вдалося збити силам ППО
Фото: Ту-160

Росіяни залучили Ту-160 до нової ракетної атаки, наша ППО збила понад 80% ракет, пише RegioNews.

Як зазначив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, росіяни атакували Україну з літаків стратегічної авіації. Сталося це близько 02:30.

"Близько 02:30 ночі російські окупанти атакували Україну із літаків стратегічної авіації – дев’яти Ту-95 з району Оленєгорськ (Мурманська обл.) і двох Ту-160 із району Каспійського моря", – повідомив він.

За його словами, загалом було випущено 18 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555. Силами і засобами протиповітряної оборони Збройних сил України знищено 15.

Дрони та ракети вдруге за три дні атакували Київ

Окупанти під ранок 1 травня випустили крилаті ракети та дрони-камікадзе у бік Києва. Повітряна тривога у Києві лунала близько трьох годин.

За словами начальника Київської міської військової адміністрації (КМВА) Сергія Попка, ракети ворог випустив із літаків стратегічної авіації типу Ту-95МС.

"Цієї ночі ворог здійснив чергову масовану повітряну атаку України. Другу поспіль за останні три дні", – наголосив Сергій Попко.

За попередньою інформацією, в повітряному просторі Києва силами української ППО усі ворожі ракети та БПЛА були знищені. Відбої повітряної тривоги оголосили близько 06:40.

Жертв чи поранених серед цивільного населення та руйнувань житлових об’єктів чи інфраструктури не зафіксовано.

Очільник КМВА закликав киян не нехтувати сигналами повітряної тривоги.

Ракетний удар по Дніпропетровській області

Російські військові цієї ночі, 1 травня, випустили по Дніпропетровській області ракети. Ворог двічі за ніч атакували Павлоград та Павлоградський район.

"Нашим захисникам вдалося збити 7 ракет. Подяка всьому особовому складу за те, що захищають Дніпропетровщину", - заявив голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук.

За його словами, за допомогою медиків звернулося 25 осіб, із них троє – діти. За попередніми даними, двох жінок 1967 та 1978 років народження, а також чоловіка 1995 року народження довелося госпіталізувати.

"У самому Павлограді понівечено промислове підприємство, 19 багатоквартирних та 25 приватних будинків, 3 школи та стільки ж дитсадків, півдесятка магазинів. Також сталися пожежі, рятувальники працюють", - зазначив він.

Повідомляється, що в інших громадах області теж є пошкоджені будівлі: у Вербківській ТГ це близько 40 будинків, ще 2 – у Юріївській ТГ, у Межирицькій ТГ понівечена школа.

Згодом Очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що кількість постраждалих у Павлоградському районі зросла до 34.

"Вже 34 постраждалих через ракетний удар по Павлоградському району. З них п’ятеро дітей. Наймолодшій дівчинці – лише 8 років. У людей забої, переломи, різані та рвані рани, контузії, отруєння продуктами горіння. Дві жінки, 45 та 55 років, в реанімації. Решта лікуються амбулаторно", - повідомив він.

Куди ще поцілили окупанти

Вночі та рано вранці 1 травня війська РФ обстріляли населені пункти у Харківській, Херсонській, Миколаївській, Запорізькій і Сумській областях.

Як повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов у своєму Telegram, під ворожим вогнем у Харківській області опинились Куп’янськ, Вовчанськ, Ветеринарне, Дворічне, Лиман Перший та інші населені пункти.

У Куп’янську внаслідок обстрілу російськими окупантами з РСЗВ Град пошкоджено будівлю медичного закладу, знищено службовий автомобіль медиків. Також пошкоджено щонайменше 14 приватних будинків і житлова п’ятиповерхівка.

Постраждалих унаслідок атак немає.

У Херсонській області минулої доби було зафіксовано 39 ворожих обстрілів, війська РФ випустили по регіону 163 снаряди з важкої артилерії, Градів, а також застосували безпілотники та авіацію.

За словами голови Херсонської ОВА Олександра Прокудіна, Херсон обстрілювали вісім разів, у центрі міста пошкоджено будівлю державної установи.

В області за добу внаслідок атак РФ загинула одна людина, ще троє постраждали, серед них — дитина.

У Миколаївській області в ніч на 1 травня окупанти завдавали артилерійських ударів по акваторії Очаківської громади. Постраждалих немає.

У Запорізькій області під удари армії окупантів потрапили Гуляйполе, Оріхів, Кам’янське та ще десяток селищ.

Голова Запорізької ОВА Юрій Малашко уточнив у Telegram, що по цивільній інфраструктурі терористи 47 разів били з артилерії, завдали трьох авіаударів, тричі атакували з безпілотників.

Є руйнування будинків, комунікацій, але люди не постраждали.

У Сумській області вночі та вранці 1 травня противник обстріляв Юнаківську, Миропільську, Середино-Будську та Зноб-Новгородську громади з мінометів.

Вранці окупанти скинули чотири міни на територію Білопільської громади.

У ЗСУ пояснили мету нових ракетних атак

Як розповіла речниця ОК "Південь" Наталія Гуменюк, з морськими ракетами ситуація досить скрутна. Є деякі запаси Х-555 та Х-101, які ворог застосовує зі стратегічної авіації. Втім, у росіян з'явилася нова мета.

"Вони намагаються вишукувати логістичні маршрути й логістичні центри. Але енергетику вони не залишили. У пропагандистських пабліках знову підійнявся плач про те, що під час атаки в Україні не вимикалося світло", – зауважила речниця ОК "Південь".

Цілком очевидно, що росіяни накопичували ракетний потенціал під розрекламований контрнаступ. Вони намагаються продемонструвати свою силу та потужність на тлі того, що не мають успіхів на полі бою. Ця тактика у них незмінна, її використовували від початку повномасштабного вторгнення.

"Різниця лише в кількості застосованих ракет. Те, що вони використовують не 40 – 90, як при попередніх атаках, а вже 10 – 20 ракет, свідчить про те, що потенціал вже не такий потужний, але він ще є", – стверджує Гуменюк.

Під час останніх обстрілів за уламками було встановлено, що це досить свіжовиготовлені ракети, тож виробництво в Росії триває. Воно уповільнене, але не зупинене.

Повітряні сили про новий обстріл

Речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат в ефірі телемарафону повідомив деталі нічної ракетної атаки на Україну.

"Атаковано з Каспійського моря. Звідти - двома літаками Ту-160. Також з Мурманської області - дев’ять літаків Ту-95. Загалом було випущено 18 ракет", - зазначив він.

Він зауважив, що ці літаки здатні випускати значно більше ракет.

"Навіть один Ту-95 може вісім випустити крилатих ракет, а то і більше, якщо там додаткові будуть навантаження на нього", - пояснив речник.

Ігнат нагадав, що 15 із 18 випущених ракет були знищені. Йдеться про ракети Х-101 та Х-555.

На запитання щодо нинішнього ракетного потенціалу Росії, він зауважив, що окупанти застосували б більшу кількість ракет, якби могли собі це дозволити.

"Тому що підіймати таку кількість літаків, - ви розумієте, потенційно який міг бути залп з усієї тієї авіації, яка злетіла?.. Ту-160 вдвічі більше ракет може нести, приблизно, ніж Ту-95. Таким чином, противник відпрацював тією кількістю, яку йому було не шкода викинути по наших об'єктах", - сказав Ігнат.

Пошкодження енергетичної інфраструктури

Станом на 1 травня через обстріли окупантів є значні пошкодження мережевої інфраструктури у Дніпропетровській та Херсонській областях. Повне усунення пошкоджень триватиме кілька діб.

"Увечері 30 квітня та в ніч на 1 травня ворог завдав чергового масованого удару по Україні. Пошкоджень об’єктів, що генерують електроенергію, не зафіксовано. Однак є суттєві пошкодження розподільних мереж. Як наслідок, знеструмлено частину споживачів м. Дніпра та області. Також ускладнилась ситуація з електропостачанням на Херсонщині - через обстріл знеструмлено понад 11 тисяч абонентів у місті Херсон та 7, 1 тисячі - в області", - йдеться в повідомленні Міністерства енергетики України.

У Міненерго зазначили, що повне усунення пошкоджень триватиме кілька діб.

Нагадаємо, що це вже другий терористичний масований ракетний обстріл протягом останніх днів – минулого разу окупанти 28 квітня випустили 23 крилаті ракети типу Х-101/Х-555 з бомбардувальників Ту-95МС, з яких 21 (понад 90%) була збита нашою протиповітряною обороною.

Причому найбільше російських ракет, а саме 11 (а також ще два безпілотні літальні апарати) були збиті в небі над Київською областю.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Серйозна ДТП із постраждалими: біля Львова легковик влетів у вантажівку
28 квітня 2024, 14:35
У Запоріжжі прогриміли кілька вибухів: видно стовп диму
28 квітня 2024, 13:49
Хотіли переплисти Тису: на Закарпатті потонули двоє чоловіків
28 квітня 2024, 13:35
РФ завдала більше 300 ударів по Запорізькій області, зруйновані житлові будинки
28 квітня 2024, 12:54
На Дніпропетровщині ППО збила два російські дрони-розвідники
28 квітня 2024, 12:32
Вранці окупанти вдарили по Миколаєву: є руйнування в історичній частині міста
28 квітня 2024, 12:10
ЗСУ ліквідували майже 1100 окупантів: втрати РФ за добу
28 квітня 2024, 11:46
Експерт розповів, чому модернізовані КАБи стали серйозною проблемою для ЗСУ
28 квітня 2024, 11:23
У Запоріжжі повітряні гімнасти зірвались з висоти під час вистави: постраждали підлітки
28 квітня 2024, 10:59
Вночі Повітряні сили знищили всі "Шахеди", якими РФ атакувала Україну
28 квітня 2024, 10:31