UA | RU
14 березня 2023, 19:24

Чи продовжать ЗСУ утримувати Бахмут: рішення Ставки із Зеленським

Ситуація у Бахмуті залишається дуже складною. Ворог скерував туди багато сил та не полишає спроб захопити місто. Утім, українські військові не здаються й тримаються до кінця. А на Ставці Верховного Головнокомандувача у вівторок, 14 березня, ухвалили рішення утримувати та захищати Бахмут
Ситуація у Бахмуті залишається дуже складною. Ворог скерував туди багато сил та не полишає спроб захопити місто. Утім, українські військові не здаються й тримаються до кінця. А на Ставці Верховного Головнокомандувача у вівторок, 14 березня, ухвалили рішення утримувати та захищати Бахмут
Фото: GettyImages

Ставка: рішення утримувати Бахмут

Під час чергового засідання Ставки Верховного Головнокомандувача заслухали доповіді головнокомандувача ЗСУ та командувачів оперативно-стратегічних угруповань військ про актуальну ситуацію на фронті, інформує RegioNews.

Розглянувши перебіг оборонної операції на Бахмутському напрямку, усі члени Ставки висловили спільну позицію щодо подальшого утримання й захисту міста Бахмута, — йдеться у повідомленні.

Крім цього, на засіданні також проаналізували забезпечення озброєнням і боєприпасами підрозділів сил оборони на передовій. Обговорили темпи та обсяги надходження техніки й озброєння від партнерів України та їх розподіл по угрупованнях військ.

Яка ситуація у Бахмуті

На Сході точаться найзапекліші бої. Ворог не полишає спроб захопити Бахмут і скеровує туди багато живої сили та техніки.

Керівник пресслужби 10-ої окремої гірської-штурмової бригади Едельвейс Микита Шандиба розповів про ситуацію в Бахмуті, бої з вагнерівцями та російські штурми без бронетехніки.

За словами Шандиби, ворог продовжує штурмувати українські позиції, але йому це не вдається, він зазнає значних втрат у живій силі. Військовий каже, що окупанти намагаються брати українські позиції великою кількістю людей, використовуючи їх як гарматне м’ясо.

"Переважно росіяни не використовують техніку для штурмів наших позицій, але такі випадки є. За останні кілька місяців були зафіксовані штурми українських позицій із застосуванням легкої броньованої техніки. Загалом, окупанти штурмують піхотою", - розповідає Шандиба.

За його словами, відчувається, що в окупантів стає менше артилерійських снарядів, проте все ж вони ще є. Окупанти обстрілюють наших військових, хоч і не дуже прицільно. Також наші бійці фіксують спроби здатися в полон зі сторони росіян.

"Треба розуміти: люди, яких вони посилають на штурми, помруть або на підступі до наших позицій, або при відмові у штурмі їх розстріляють свої ж. Це нормальна практика для окупантів", - каже військовий.

За його словами побачити кадрових російських військових можна рідко, переважно це мобілізовані вагнерівці та в’язні, люди, які не мають цінності для Росії.

Крім того, як розповів командир підрозділу ЗСУ Денис Ярославський, у Бахмуті може повторитися ситуація з Дебальцеве, коли були відрізані всі траси, а вихід військ може поставити під удар всю колону.

"Зараз у Бахмуті йдуть бої безпосередньо на вулицях. За кожен провулок йдуть стрілкові бої. Ворогу за півтора тижня вдалося просунутися з Ягідного на 1,5 км вглиб Бахмуту. Тяжко утримувати кожен будинок, кожен приватний сектор. Особлива небезпека в тому, що горловина так званого оперативного котла складає трохи більше 4 км", - зазначив командир підрозділу.

За його словами, наразі прострілюються всі шляхи забезпечення Бахмуту. Ворог намагається відрізати логістику ЗСУ.

"Без логістики немає нічого - ні ротації, ні підвозу БК. Ворог це розуміє і намагається насамперед перерізати логістику. Ми розуміємо, що може бути повторення Дебальцевого. Така ж сама ситуація, коли траси відрізані та цілеспрямований вихід військ може поставити під удар всю колону. Через цю горловину у 4 км - це дуже небезпечно. Наша різниця від росіян, коли ми брали в оперативне оточення деякі місця при контрнаступі, росіяни кидали все та бігли. Ми стоїмо - це наш дух", - пояснив військовий.

Він наголосив, що кожен український воїн готовий стояти. Бійці чекають, коли з Європи на підмогу прибудуть побратими, які зараз проходять навчання.

"Також є час повернення з навчань наших корпусів, які зараз у Європі. Це дуже навчені за 3-4 місяці бригади, які пройшли навчання і повертаються з розумінням школи НАТО. Всі ми чекаємо, що ця група на підтримку прийде і ми зможемо розширити цю горловину оперативного котла. Також зараз під Бахмутом росіяни спалюють ПВК "Вагнер". Це ухвалене рішення їх там поховати", - підсумував Ярославський.

Відомо, що у місті Бахмут і його околицях вже кілька місяців йдуть надважкі бої. Українські воїни продовжують героїчно захищати місто-фортецю.

Сирський: Ворог наступає з кількох напрямків

Командувач Сухопутних військ Олександр Сирський повідомив, що ситуація довкола Бахмута у Донецькій області складна – окупанти не полишають спроб прорвати оборону і просунутися у центр міста, але зазнають великих втрат.

"Ситуація довкола Бахмута залишається складною. Штурмові загони Вагнера наступають з декількох напрямків, намагаючись прорвати оборону наших військ і просунутися до центральних районів міста", - розповів Сирський.

Водночас Сирський додав, що у ході жорстких боїв українські воїни завдають окупантам відчутних втрат.

Він підкреслив, що вогнем артилерії, танків та інших вогневих засобів захисники відбивають усі спроби противника захопити місто і оборона фортеці триває.

Крім того, раніше Сирський заявив, що актуальність утримання Бахмута лише зростає, адже оборона міста дозволяє підготувати резерви. Він додав, що в разі захоплення Бахмута в росіян "будуть розв'язані руки" і вони зможуть розпочати "широкомасштабний наступ із застосуванням армійських і десантних частин на бойовій техніці".

"Кожен день оборони міста дозволяє нам виграти час для підготовки резервів і підготуватися до майбутніх наступальних операцій. Водночас у боях за цю фортецю ворог втрачає найбільш підготовлену і боєздатну частину свого війська - штурмові загони "Вагнера", - пояснив Сирський.

Речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий розповідав, що в районі Бахмута головною штурмовою силою окупантів залишається ПВК "Вагнер". "Вагнерівці" всі ці місяці були "гарматним м’ясом", однак їх підсилюють підрозділами повітряно-десантних і механізованих військ армії рф.

Зеленський: На сході вирішується наше майбутнє

Пояснюючи рішення продовжувати тримати оборону Бахмута, Володимир Зеленський сказав, що у разі його окупації російські війська матимуть "відкритий шлях" для захоплення ключових міст на сході України.

"Для нас це тактика. Ми розуміємо, що після Бахмута вони могли б піти далі: до Краматорська чи до Слов’янська. Це була б відкрита дорога в інші міста України на Донецькому напрямку. Тому наші хлопці стоять", – зауважив Зеленський.

Наголошено, що штурм найманців ПВК "Вагнер", який набрав темпу останніми днями, змусив тисячі жителів залишити місто та знищив його інфраструктуру. Проте українські війська також розгорнули наполегливу оборону цього міста, стримуючи прогрес рф.

Також Зеленський додав, що його мотиви зберегти місто "набагато відрізняються" від цілей рф. "Ми розуміємо, чого хоче досягти росії. Путіну потрібна хоч якась перемога - маленька перемога - навіть зруйнувавши все у Бахмуті, просто вбивши там усіх мирних жителів", - наголосив президент.

Крім того, він сказав, що якщо рф зможе "помістити свій маленький прапор на вершині Бахмута", це допоможе мобілізувати більше людей, щоб створити ідею "могутньої армії РФ".

Хоча Бахмут сам по собі не має значного стратегічного значення, його автомобільне сполучення з Краматорськом і Слов’янськом означає, що ці міста будуть наступними "в прицілі росії". Зазначено, що деякі командири та офіцери нижчого рівня сумніваються в доцільності утримання Бахмута в умовах зростання кількості втрат.

Однак Зеленський відкинув ці побоювання, сказавши, що "ніколи не чув нічого подібного” від своїх командувачів.

"Ми маємо думати в першу чергу про наших людей, і ніхто не повинен потрапити в оточення. Війська допомагають мирним жителям виїжджати з Бахмута. Разом з цим, військові розуміють, що ми повинні продовжувати боротися, незважаючи на те, що Росія зруйнувала все місто", – сказав президент.

Президент Володимир Зеленський відзначив, що на сході України наразі дуже "жорстко і болісно", але там вирішується майбутнє країни.

"Дуже жорстко на сході - дуже болісно. Треба знищити військову потугу ворога - і ми знищимо. Білогорівка і Марʼїнка, Авдіївка і Бахмут, Вугледар і Камʼянка - та всі інші місця, де зараз вирішується, яким буде наше майбутнє. Де виборюється наше майбутнє, всіх українців", - заявив президент.

Зеленський подякував "кожному і кожній, хто зараз у бою", зокрема відзначив бійців 92-ї окремої механізованої бригади - за успішні дії в районі Бахмута.

Нагадаємо, російські окупанти намагаються захопити Бахмут в Донецькій області ще з кінця серпня 2022 року. За місто-фортецю тривають бої. Росіяни зазнають величезні втрати, але не полишають спроб штурмувати Бахмут.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Бахмут і Марʼїнка - це одні з тих міст, де вирішується, яким буде наше майбутнє, і де це майбутнє виборюється.

Військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак вважає, що тривалі бої за Бахмут перетворять його на другу Мар'їнку, від якої вже не залишилося нічого.

Відомо, що у Бахмуті Донецької області поки залишається понад 4 тисяч цивільних, з яких щонайменше 33 - діти.

Раніше повідомлялось, що українські військові продовжують вести бої на Лиманському напрямку у Луганській області. В Бахмуті та навколо міста теж йдуть постійні бої, які вже перетворилися на "справжнє пекло". Українські підрозділи, які перебувають на Бахмутському напрямку, гідно виконують бойові завдання, знищують ворога й тримають визначені позиції.




18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
29 лютого 2024
"Дія" для військових: яким буде новий додаток "Армія+" та чи надсилатимуть там електронні повістки
У Міністерстві оборони анонсували запуск окремого додатку для військовослужбовців – "Армія+". Новинка буде дещо схожою на "Дію", але спочатку користуватися нею зможуть лише чинні військовослужбовці. R...
Міноборони запроваджує нову систему отримання офіцерського звання та навчання для медиків
19 березня 2024, 05:41
В Україні зростає кількість пацієнтів зі ПТСР. Що треба знати про посттравматичний стресовий розлад
19 березня 2024, 04:27
Піротехніки показали, як розміновують Херсонщину
19 березня 2024, 03:12
У Полтаві поліція розслідує замах на вбивство 34-річного місцевого чоловіка
19 березня 2024, 02:04
Немовля померло у лікарні на Хмельниччині: акушер-гінекологу повідомили про підозру
19 березня 2024, 01:56
Одружись за $10 тис для виїзду за кордон: мешканка Львівської області організувала "весільний" бізнес
19 березня 2024, 00:29
У селі на Бериславщині загинули три особи, які розбирали FPV-дрон
18 березня 2024, 22:17
П'ять схем для ухилянтів: СБУ викрила нових організаторів "втечі" від мобілізації
18 березня 2024, 21:56
У Києві лише 25% переходів відповідають стандартам інклюзивності, — дослідження
18 березня 2024, 21:19
Ворог сім разів разом з авіацією атакував ЗСУ на Донеччині та Запоріжжі, — Генштаб
18 березня 2024, 20:43