UA | RU
31 січня 2023, 17:05

Бої не припиняються: яка ситуація на Бахмутському та Лиманському напрямках

Українські військові продовжують вести бої на Лиманському напрямку у Луганській області. В Бахмуті та навколо міста теж йдуть постійні бої, які вже перетворилися на "справжнє пекло"
Українські військові продовжують вести бої на Лиманському напрямку у Луганській області. В Бахмуті та навколо міста теж йдуть постійні бої, які вже перетворилися на "справжнє пекло"
Фото: Мубаріз Асланов, агентство Report.az і Баку.TV

Про це заявив речник Східного угруповання військ ЗСУ полковник Сергій Череватий в ефірі телемарафону, повідомляє RegioNews.

Російські окупанти продовжують вести наступальні дії на Лиманському та Бахмутському напрямках, зазнаючи великих втрат.

Що відбувається на Лиманському напрямку

Українські бійці виснажують противника ударами по ворожих складах та логістичних вузлах. Як зазначив речник ОК "Схід" Сергій Череватий: "Наші захисники на Лиманському напрямку продовжують знищувати логістику та склади ворога".

Череватий також назвав причину зупинки контрнаступу захисників на цьому напрямку. Так, через нестачу ресурсів та погоду українські сили не можуть здійснювати наступальних дій.

"Ряд факторів впливає, по-перше, ми - не росіяни. Ми не кидаємо наші підрозділи, коли не маємо резервів, достатньої вогневої підтримки. Тому ми діємо так, як приписує адекватна сучасна військова наука. Коли у нас були ці можливості, ми просувалися - погодні умови, резерви", - пояснив він.

Череватий зазначив, що відсутність просування не означає, що бої припинилися. Наші захисники на Лиманському напрямку продовжують знищувати логістику та склади ворога.

"Бойові задачі бувають різні - це не завжди наступальні дії. Це виснаження противника, а є момент, коли ти можеш перейти до більш рішучих дій і прорвати оборону противника, як у Харківській області було", - додав речник.

За словами Череватого, наступ військ залежить не лише від наявних ресурсів, але й від погодних умов. Хоч речник не виключив, що для контрнаступу потрібно зібрати "потужний кулак", маючи на увазі військову допомогу партнерів.

Бахмут залишається гарячою точкою на фронті

Ситуація продовжує бути складною на Бахмутському напрямку. Речник ОК "Схід" Сергій Череватий зазначив, що Бахмут все ще один з головних напрямів удару противника. Тривають інтенсивні й напружені бої.

"Бахмут продовжує бути одним із головних напрямів удару супротивника – там вони 197 разів завдавали ударів ствольно-реактивної артилерії за нашими позиціями, сталося 42 бойові зіткнення. Ворог потужно втратив за цю добу в особовому складі: 277 ворогів убито, 258 отримали поранення різного ступеня", – розповів Череватий.

Намагаючись захопити Бахмут російські окупанти зазнають великих втрат і не рахують своїх людей. Кількість загиблих з боку ворога йде на тисячі.

Речник уточнив, що наразі основні бойові дії відбувалися в районі Спірного, Червоної Гори, Парасковіївки, Бахмута та Кліщіївки.

Череватий запевнив, що росіяни не змогли перерізати трасу, якою йде забезпечення угруповання ЗСУ в Бахмуті. Українські бійці роблять все, аби не дати окупантам перекрити трасу.

"Поки що це їм не вдається. Робиться все, щоб вони якраз не змогли перекрити рух нашим підрозділам. До Бахмута доставляються всі необхідні боєприпаси, спорядження, їжа, амуніція", – сказав він.

Відповідаючи на запитання щодо можливості відходу українських підрозділів з Бахмуту, представник ВСУ зазначив, що такі рішення ухвалюються в контексті загальної обстановки для збереження особового складу та зайняття кращих позицій, і проводяться вони у кілька етапів.

"У командування є різні варіанти дій, командування стежить постійно за ворогом і на кожну його дію ми маємо протидію", - сказав Череватий.

Він підкреслив, що українські підрозділи, які перебувають на Бахмутському напрямку, гідно виконують бойові завдання, знищують ворога й тримають визначені позиції.

Нагадаємо, на підступах до Бахмута прикордонники-мінометники перетворили укриття окупантів на братську могилу.




18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
29 лютого 2024
"Дія" для військових: яким буде новий додаток "Армія+" та чи надсилатимуть там електронні повістки
У Міністерстві оборони анонсували запуск окремого додатку для військовослужбовців – "Армія+". Новинка буде дещо схожою на "Дію", але спочатку користуватися нею зможуть лише чинні військовослужбовці. R...
Росіяни пустили в дію розвідувальні дрони на Одещині: ВМС ЗСУ знищили дві цілі
19 березня 2024, 10:19
У Києві рятувальники знайшли тіло людини в будинку
19 березня 2024, 10:01
На Луганщині окупанти намагалися піти в штурм біля Тернів, — ОВА
19 березня 2024, 09:41
Пошкоджено підприємство, котельню та будинки: в Харківській ОВА розповіли про наслідки ворожих ударів
19 березня 2024, 09:24
Окупанти зранку обстріляли населені пункти Сумської області
19 березня 2024, 09:02
Ворожі війська ударили ракетами С-300 по Селидовому Донецької області
19 березня 2024, 08:43
Біля запорізької школи вилучили 10 бойових гранат: відео
19 березня 2024, 08:21
Ситуація на фронті та втрати росіян: актуальна інформація від Генштабу
19 березня 2024, 08:04
Міноборони запроваджує нову систему отримання офіцерського звання та навчання для медиків
19 березня 2024, 05:41
В Україні зростає кількість пацієнтів зі ПТСР. Що треба знати про посттравматичний стресовий розлад
19 березня 2024, 04:27