UA | RU
12 січня 2023, 18:20

Безуспішний наступ росіян на сході: що відбувається у боях під Соледаром та Бахмутом

Схід України залишається основним напрямом бойових дій на початку 2023 року у російсько-українській війні. Російське військове командування кинуло на штурм Соледару та Бахмуту свої найбільш боєздатні частини, однак, не зважаючи на чисельні втрати, окупантам не вдається зломити захист українських міст
Схід України залишається основним напрямом бойових дій на початку 2023 року у російсько-українській війні. Російське військове командування кинуло на штурм Соледару та Бахмуту свої найбільш боєздатні частини, однак, не зважаючи на чисельні втрати, окупантам не вдається зломити захист українських міст
Фото: із відкритих джерел

Що відбувається на сході - у матеріалі RegioNews.

Російські війська наступають по тілах своїх загиблих бійців

Російські окупаційні війська безуспішно намагаються прорвати оборону українських захисників та захопити Соледар. Про це на брифінгу повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр, додавши, що підступи міста фактично всіяні трупами російських військових.

"Ворог, намагаючись безуспішно прорвати нашу оборону і захопити Соледар, несе велики втрати. Підступи до міста сьогодні фактично всіяні тілами вбитих путінських військ. Попри те, вони рухаються прямо по тілах своїх загиблих бійців. Наші оборонці проявляють максимально стійкість і героїзм. росія тисячами жене на забій своїх громадян", – заявила Маляр.

За інформацією заступниці міністра, командування збройних сил рф посилює угруповання військ на території України. Ворог переміщує мобілізованих із полігонів білорусі та росії у зони ведення бойових дій та у прикордонні райони.

На думку заступника начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексія Громова наразі оцінювати, який саме відсоток міста Соледар Донецької області контролюють ЗСУ, і де тривають тяжкі бої, некоректно.

"Стосовно Соледара: ідуть запеклі бої, трохи недоречно оцінювати у відсотковому відношенні, яку частину міста контролюємо ми і яку - намагається контролювати ворог. Бої ідуть, бої запеклі. Поки так", - сказав він.

Навіщо росіянам Соледар та Бахмут

В тактичному плані Соледар необхідний окупантам, щоби пробитися до Бахмута. А захоплення Бахмута відкрило б їм можливість просуватися далі на Донеччині, зокрема – у бік Слов'янська та у напрямку до Костянтинівки.

"Бахмут є наріжним каменем для подальшої окупації Донецької області. Це зокрема Часів Яр, Дружківка, Костянтинівка, Краматорськ, Слов'янськ. Але це для них все одно вже нереальне завдання. Адже вони за півроку Бахмут не зуміли взяти", – вважає військовий експерт, полковник Роман Світан.

Ці відчайдушні атаки на Соледар і Бахмут можуть мати й інші причини. Професор кафедри гуманітарних наук Національної академії сухопутних військ ім. Сагайдачного Андрій Харук припускає: росіянам важливе не лише й не стільки оволодіння цими містами, скільки недопущення української атаки на інших напрямках. Створюючи тиск у районі Бахмута і Соледара, агресор змушує наше командування кидати туди резерви, які можна було б задіяти на інших ділянках фронту. Наприклад, у районі Кремінної чи для потенційного великого прориву на Мелітополь – Бердянськ.

"На мою думку, ціною загибелі цих тисяч "вагнерівців" росіяни купують собі час для підготовки мобілізованих. Поки ці мобілізовані проходять підготовки, агресор намагається не дати нам розгорнути якусь велику наступальну операцію. Власне, цим постійним тиском на Соледар і Бахмут противник хоче скувати наші сили і протриматися доти, доки на фронт потраплять "чмобіки", – припустив Харук.

Питання Соледара зараз на контролі всього командування Збройних сил, у тому числі Головнокомандувача та командувача Східного угрупування військ, каже спікер Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий. Вони роблять все для того, щоб зробити максимально правильно зі стратегічної та тактичної точки зору.

У Соледарі досі залишаються цивільні, серед них є діти

У Соледарі, який нині є найгарячішою точкою фронту, досі залишається 559 цивільних людей, повідомив голова обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"У Соледарі залишаються 559 людей, в тому числі 15 дітей станом на сьогодні. До того, як місто вже було закрито через активні бойові дії і відбиття атак ворога, ці люди не мали жодного бажання виїжджати", – сказав він в ефірі національного телемарафону.

За його словами, у сусідньому Бахмуті залишається менше ніж 8 тисяч людей, але евакуація ще можлива.

Зеленський збирав Ставку: обговорили ситуацію в Бахмуті та Соледарі

Президент України Володимир Зеленський провів сьогодні, 12 січня, засідання Ставки верховного головнокомандувача. На ньому обговорювалися бої у Соледарі, а також посилення українських військових.

"Окремо учасники зупинилися на ситуації на найгарячіших ділянках – у Бахмуті та Соледарі. Було наголошено на важливості оперативного та безперебійного забезпечення потреб підрозділів, які захищають цей напрямок, усіма необхідними засобами та боєприпасами", - йдеться в повідомленні.

Крім того, члени Ставки розглянули питання зміцнення сил оборони за допомогою техніки та озброєння, які надходять від партнерів.

Руйнування Соледару на супутникових знімках

Компанія Maxar Technologies опублікувала супутникові знімки, які показують наслідки майже півроку боїв в українському місті Соледар на Донеччині.

"До (1 серпня 2022 р.) і після (10 січня 2023 р.) супутникові зображення, що показують масштаби поточних боїв між російськими та українськими силами. Тут показано місто Соледар, Україна, і повністю зруйновані житлові будинки", – йдеться у повідомленні.

Противник продовжує зосереджувати основні сили у Донецькому регіоні. Найвища активність ворога відмічається на Бахмутському, Лиманському та Авдіївському напрямках.

Нагадаємо, 11 січня російські пропагандисти заявили, що нібито бойовики ПВК "Вагнера" захопили Соледар Донецької області та контролюють усю територію міста. На це речник Східного угруповання військ Сергій Череватий сказав, що заяви окупантів про "взяття" Соледара - фейк, а Росія не контролює місто. За його словами, битва за Соледар є важливою, оскільки перевага ворога на цьому плацдармі дасть йому змогу вийти на нові рубежі - Слов'янськ та Краматорськ.

Станом на 10 січня у складі російських окупаційних військ, з урахуванням оперативного резерву, діють близько 280 формувань. Для порівняння, минулого тижня діяло близько 250 формувань. Обстановка у районах ведення бойових дій залишається складною. В умовах відсутності необхідної кількості технічно готової бойової техніки кремль активно використовує людський ресурс, вказала Маляр.

До цього, 9 січня, Маляр заявляла, що росіяни розпочали потужний штурм Соледара. Для наступу вони задіяли велику кількість штурмових груп, які сформовані з найкращих резервів "вагнерівців".

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
Терор Дніпропетровщини: українські військові збили чергову ворожу ракету
19 квітня 2024, 17:02
Більше дронів: німецький виробник БпЛА відкрив новий завод в Україні
19 квітня 2024, 16:59
Обстріл центру Білопілля на Сумщині: подробиці та фото з місця влучання
19 квітня 2024, 16:40
Одещина під ударом: РФ атакувала припортову інфраструктуру
19 квітня 2024, 16:36
Нардеп анонсував "парад відставок" на наступний парламентський тиждень
19 квітня 2024, 16:26
Відключення світла: на Харківщині запровадили нові графіки
19 квітня 2024, 16:13
У Харкові викрили шахрая, який прикидався працівником цвинтаря
19 квітня 2024, 16:12
З'явилися перші супутникові знімки аеродрому в окупованому Джанкої після ракетного удару
19 квітня 2024, 15:48
Біля Часів Яру Зеленський присвоїв звання Героя України воїну 41-ї ОМБр
19 квітня 2024, 15:33
Під ворожий вогонь потрапила церква: у прокуратурі показали наслідки нового обстрілу Вовчанська
19 квітня 2024, 15:18