UA | RU
05 січня 2023, 16:50

Два головні храми Києво-Печерської Лаври офіційно повернули державі

У четвер, 5 січня, Успенський собор та Трапезну церкву Києво-Печерської Лаври, які були у користуванні Української Православної Церкви, офіційно повернули у державне користування. Намісник Лаври від УПЦ МП Павло (Лебідь) не з'явився на підписання акту повернення культових споруд
У четвер, 5 січня, Успенський собор та Трапезну церкву Києво-Печерської Лаври, які були у користуванні Української Православної Церкви, офіційно повернули у державне користування. Намісник Лаври від УПЦ МП Павло (Лебідь) не з'явився на підписання акту повернення культових споруд
Фото: із відкритих джерел

Як повідомили в Міністерстві культури та інформаційної політики України, рішення ухвалила комісія, що займалася інвентаризацією майна й оглядала будівлі, пише RegioNews.

Зазначимо, що комісія розпочала свою роботу 2 січня цього року та займалася інвентаризацією майна та складанням акту технічного огляду двох будівель. Робота комісії забезпечила комплексний опис майна Успенського собору та Трапезної церкви, стан іконостасів, та ікон, іншого майна, що не можна відокремити від культових будівель. Зокрема, Царські врата, люстри.

До складу комісії увійшли представники Міністерства культури та інформаційної політики України, Національного заповідника, Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври/Чоловічий монастир/Української православної церкви та юридичної компанії "Міллер".

За словами міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка, за підсумками роботи комісії був підписаний відповідний акт повернення культових споруд зі сторони УПЦ.

"Незважаючи на те, що на останнє засідання комісії не з’явився митрополит Павло, який мав підписати акт, це не є перешкодою для повернення державного майна", - підкреслив міністр.

Відсутність митрополита запротокольовано членами комісії, а самі акти, які підписані з боку Заповідника, направлено іншій стороні на ознайомлення.

Він додав, що українська святиня має служити всьому українському народові. "Цього принципу ми і будемо притримуватись в подальшому", - підкреслдив Ткаченко.

Питання продовження оренди двох храмів

Міністерство культури України рекомендувало не продовжувати оренду Свято-Успенської Києво-Печерської лаври та Трапезної церкви для УПЦ Московського патріархату.

За словами міністра культури України Олександра Ткаченка, щодо питання продовження оренди двох храмів, яка закінчується 31 грудня 2022 року, до міністерства звернувся виконуючий обов'язки гендиректора Національного заповідника Києво-Печерська лавра Олександр Рудник.

"Ми рекомендували не продовжувати оренду з урахуванням закінчення терміну дії договорів та указу президента України №820/2022 Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 1 грудня 2022 року "Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні та застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", - наголосив Ткаченко.

За його словами, відповідного листа вже надіслали митрополиту Павлу, наміснику Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Міністр також додав, що вже створено міжвідомчу урядову комісію з питання подальшого використання майна Заповідника.

"Відповідно до огляду на те, що на Верхній Лаврі угода закінчується, то до закінчення терміну перевірки - використання церковного майна унеможливлюється", - зазначив Ткаченко.

Наприкінці 2022 року повідомляли, що Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру зареєстрували як монастир у складі Православної церкви України, водночас міністр культури Олександр Ткаченко пояснював, що мова не йде про передачу Лаври від УПЦ МП до ПЦУ.

Епіфаній вперше проведе Різдвяну службу в Києво-Печерській Лаврі

4 січня пресслужба ПЦУ повідомила, що предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній 7 січня планує провести богослужіння з нагоди Різдва у Свято-Успенському соборі Києво-Печерської Лаври.

Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній звершить богослужіння з нагоди Різдва Христового в Успенському соборі Києво-Печерської лаври. Це буде перша в історії літургія предстоятеля автокефальної Православної церкви України в Києво-Печерській лаврі.

"Після отримання відповідного дозволу повідомляємо вірних та громадськість, що святкову Божественну літургію з нагоди Різдва Христового предстоятель Православної церкви України та священноархімандрит Свято-Успенської Києво-Печерської лаври митрополит Київський і всієї України Епіфаній звершить 7 січня 2023 року в Успенському соборі Києво-Печерської лаври", - пише пресслужба Православної церкви України.

Нагадаємо, 1 грудня 2022 року президент Володимир Зеленський повідомив, що Рада національної безпеки та оборони доручила Кабміну запропонувати Верховній Раді заборонити діяльність Української православної церкви Московського патріархату в Україні, а також ініціювала перевірку законності перебування УПЦ МП в Києво-Печерській Лаврі.

Також 1 грудня Зеленський ввів у дію персональні санкції щодо деяких представників релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в рф. Пізніше співрозмовники УП в команді президента повідомили, що РНБО ввела санкції проти священнослужителів УПЦ МП, зокрема намісника Києво-Печерської Лаври Павла (Лебедя) та екснардепа Вадима Новинського.

9 грудня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував ухвалити парламенту в першому читанні законопроєкт про заборону діяльності в Україні російської православної церкви та пов’язаних із нею релігійних організацій.

Нагадаємо, у 2022 році СБУ провела низку обшуків в установах УПЦ МП у Києві та багатьох областях. Вони пов'язані з пропагандою "русского міра" у церквах УПЦ МП. Кільком священнослужителям повідомили про підозри.

Служба безпеки України проводила безпекові заходи у храмах та монастирях УПЦ (МП) у дев’яти областях. Також СБУ проводила обшуки у кафедральному соборі московської церкви у Борисполі.

Раніше Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження щодо прославляння "русского міра" в одному з храмів Києво-Печерської Лаври 12 листопада.

Також повідомлялось, що депутати Львівської обласної ради під час сесійного засідання прийняли рішення про заборону діяльності релігійних організацій Української православної церкви (московського патріархату) на території області.

Читайте також: Паспорти рф та прапори "Л/ДНР": які докази "русского міра" знайшла СБУ в єпархіях УПЦ МП

24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...