UA | RU
12 жовтня 2022, 16:45

Електропостачання за графіком: де і коли не буде світла в Україні

Внаслідок ракетних обстрілів росіян по об'єктах критичної інфраструктури України вийшли з ладу кілька теплових електростанцій. У регіонах вимушені запровадити віялові відключення електроенергії, аби зменшити навантаження на мережі енергетики
Внаслідок ракетних обстрілів росіян по об'єктах критичної інфраструктури України вийшли з ладу кілька теплових електростанцій. У регіонах вимушені запровадити віялові відключення електроенергії, аби зменшити навантаження на мережі енергетики
Фото: pixabay

Графіки аварійних відключень вводяться примусово за командою диспетчерів центру Укренерго, щоб уникнути повного відключення від енергопостачання великого регіону або запобігти автоматичному та неконтрольованому знеструмленню регіону.

Відключаючи частину споживачів на певний час, диспетчери зберігають цілісність енергосистеми та забезпечують її операційну безпеку. Зазвичай відключення тривають дві години в окремих районах міст або невеликих населених пунктах.

Відключення у Києві та Київській області

Компанія поділила адреси у Києві на три черги, яким почергово за необхідності будуть обмежувати постачання світла:

  • 1 черга – з 8:00 до 12:00 та з 20:00 до 24:00,
  • 2 черга – з 12:00 до 16:00,
  • 3 черга – з 16:00 до 20:00.

Також через дефіцит потужності постачання електроенергії обмежили і в Київській області, яку ДТЕК поділила на 2 черги.

  • 1 черга – з 6:00 до 10:00, 14:00 до 18:00, 22:00 до 02:00;
  • 2 черга – з 10:00 до 14:00, 18:00 до 22:00, 02:00 до 06:00.

У Київських електромережах повідомляють, що тривалість відключення не перевищуватиме 4 години.

Черкащина

У Черкаській області 11 жовтня з 16:10 також аварійне відключення світла, повідомляє ПАТ "Черкасиобленерго". Про час закінчення сповістять додатково.

Дізнатись графік відключення конкретних вулиць можна в чат-ботах організації та за телефонами:

— (0472) 33-87-87, (093) 170-40-57,

— (050) 434-87-87,

— (067) 690-48-48,

— 0800-501-328.

Сумщина

У Сумській області також планують віялові відключення електроенергії, які потрібні для стабілізації системи.

Як повідомляє голова Сумської ОВА Дмитро Живицький, зараз у Сумському і Шосткинському районах триває аварійне відключення електроенергії. Втім графіки зможуть оприлюднити лише після закінчення обстрілів і можливості їх скласти з технічної точки зору.

На Тернопільщині теж запровадили погодинне відключення електропостачання, пише Суспільне. Графік можна дізнатись за номером 0-800-50-90-40. Це пов’язано з виходом з ладу основної підстанції "Тернопільська”. Вона постраждала через обстріли мереж у Хмельницькій і Івано-Франківській областях.

Заступник головного інженера високовольтних мереж "Тернопільобленерго" Андрій Лещук розповів, що зараз використовують резервні джерела енергії.

"Тернопільобленерго" вжило заходів щодо "перезаживлення" споживачів, які отримували електроенергію цієї підстанції. Їм підключили постачання електрики від інших резервних джерел. Поки немає основного живлення з підстанції, в області погодинно вимикатимуть електроенергію за погодженими графіками.

За словами мера Тернополя, електроенергія у місті подається у режимі резервного живлення. Причиною цього залишається відсутність подачі струму з сусідніх електростанцій. Тож напруга нестабільна. Це й спричиняє аварійні відключення. Диспетчер "Укренерго" дає вказівку миттєво відключити подачу на одній з підстанцій, тож відразу ж зникає світло у мікрорайоні, розташованому найближче до неї. Оскільки аварійні відключення тривають, то надати графік відключень "Тернопільобленерго" наразі не може.

Вінниччина

Через пошкодження ТЕС, планові відключення електрики будуть і на Вінниччині, повідомляють в АТ "Вінницяобленерго". Тому влада закликає бути максимально ощадливими у споживанні електроенергії. Це допоможе не допустити аварійних відключень. Поки їх не планують.

Полтавщина

Графік відключень електропостачання опублікував міський голова Полтави. Світло відключать на кількох вулицях.

Орієнтовно до двох годин з можливим подальшим відключенням інших вулиць в залежності від напруги в мережі.

Хмельниччина

Пошкодження лінії 110 кВ призвело до перерви розподілу електричної енергії у частині Хмельницької міської ТГ, повідомляють у "Хмельницькобленерго”. Зараз енергетики відновлюють електропостачання, погодинних відключень не заплановано. Місцями можливе тимчасове зниження рівня напруги в електромережах.

Львівщина

Через технічні проблеми на одній з підстанцій частина Львова залишилася без електропостачання. Аварійна служба працює над вирішенням проблеми – повідомив начальник ОВА Максим Козицький. Тут поки що не говорять про віялові відключення, проте Львівобленерго просить економити електроенергію та не вмикати потужні електроприлади одночасно з 17:00 до 23:00.

Дніпропетровська область

Без електропостачання залишається ще понад 4600 домогосподарств у 2 населених пунктах області, повідомляють у "Дніпровських електромережах”. Енергетики працюють над відновленням електропостачання. Але це наслідки аварій. Погодинних відключень в регіоні не заплановано.

Запоріжжя

На ранок 12 жовтня без енергопостачання залишаються 20 524 споживачі у 75 населених пунктах на підконтрольній території Запорізької області, повідомляють у "Запоріжжяобленерго”. Погодинно відключати електрику не планують. В районах, де немає обстрілів, тривають ремонтні роботи.

Харківщина

На Харківщині погодинних відключень не заплановано. Там енергетики продовжують ремонтні роботи. Частково відновили електропостачання у селищі Кутузівка Харківського району, повідомляють у "Харківобленерго”. Там встановили трансформаторну підстанцію та частково відремонтували повітряні лінії встановили трансформаторну підстанцію та частково відремонтували повітряні лінії 0,4 кВ та 10 кВ.

Чернігівська область

У Чернігові та області запроваджені графіки аварійних відключень. Але у Чернігівобленерго зауважили, що це саме графік аварійних, а не погодинних відключень, тому заздалегідь озвучити список населених пунктів чи адреси, за якими відбуватиметься обмеження електропостачання, та його тривалість вони не можуть.

Донеччина

На підконтрольній Україні території Донеччини залишаються без світла 83 населених пункти, повідомляють у "Донецьких електромережах”. Енергетики проводять ремонтні роботи, коли отримують дозвіл від ЗСУ.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності