UA | RU
02 сентября 2019, 10:59

Чого очікувати у вересні

Багато змін у школі, відсутність змін у цінах на газ, можливе подорожчання хліба та молока, метро з туалетами, - на такі зміни варто очікувати із початком вересня.

Їсти стане дорожче

У вересні можуть зрости ціни на деякі продукти.

Зокрема, як повідомили в Асоціації виробників молока, ціни на молочні продукти за серпень вже зросли на 5% проти червня-липня, і надалі зростатимуть у вересні. Наразі в Асоціації оцінюють можливе підвищення цін до кінця року на 3-5%. Загалом від початку року "молочний кошик" українців подорожчав на 16%.

Причинами цього виробники молока називають дефіцит сировини через скорочення поголів'я корів, високі податки, неефективну систему дотацій, а також "незрозумілі та непрогнозовані умови ринку землі для виробників молока".

"У разі відкриття ринку землі фермер має знати коли це станеться, за якими правилами, та чи отримає він пільгове кредитування для купівлі землі, яка забезпечить вирощування кормів для худоби. Чим довше нова ВРУ тягнутиме з відповіддю на ці запитання, тим швидше скорочуватиметься поголів'я у промисловому секторі", - заявив Михайло Соколов, заступник голови Всеукраїнської аграрної ради.

хліб

Водночас, як прогнозують у Економічному дискусійному клубі, подорожчати може і хліб.

Те, що добре для українського аграрного експорту - високі ціни на зернові на світових ринках, для внутрішнього може обернутися подорожчанням на близько 15% до кінця року. Із такими прогнозами погоджується і голова Союзу українського селянства Іван Томич. Щоправда, за його оцінками, восени хліб може здорожчати на 20-23%.

До школи - по новому

першокласники

З 1 вересня на школярів, а також їхніх батьків, очікує ціла низка новацій.До шкіл та дитячих садків не пускатимуть дітей без обов'язкових щеплень, а батькам, які не роблять своїм дітям щеплення з принципових міркувань, пропонуватимуть навчати дитину дистанційно.

Загалом, від початку нового навчального року батьки зможуть обирати для дітей одну з трьох видів індивідуальної освіти: сімейна (домашня), екстернатура та педагогічний патронаж.

шкільна їдальня

Указом президента шкільну форму скасовано. Проте учні 1-4 класів повинні носити жилети, що відбивають світло, у темну пору доби по дорозі до та зі школи.

Вчителі не оголошуватимуть оцінок на уроці, а дошки пошани для відмінників навчання ліквідують.

Зміни мають відбутися і у шкільних їдальнях, - обід нагадуватиме "шведський стіл", аби учні самі могли обирати, що їсти.

Ціни на газ: для промисловості - незмінні, для населення - під питанням

У вересні ціни на газ для промисловості залишаться незмінними. За повідомленням "Нафтогаз", мінімальна ціна для споживачів, що не мають боргів і закуповують понад 50 тис. кубів, становитиме 4 640 гривень за тисячу кубометрів (без ПДВ та витрат на транспортування).Ціни на газ для населення, згідно із червневою постановою уряду, визначаються на основі найменшого з чотирьох показників - ціна газу для промисловості за попередній місяць, дані МЕРТ щодо середньої митної вартості імпортованого газу за попередній місяць, середньозваженої ціни газу на Українській енергетичній біржі, ціни газу, зафіксованій в іншій урядовій постанові - №867 від жовтня 2018 року.

Відповідно до цієї формули, у серпні ціни на газ для населення зменшились на 5,1% - до 4 653,54 гривень за тисячу кубів (без урахування ПДВ і транспортних витрат).

Нові ДБН - туалети в метро, вужчі смуги на дорогах

З 1 вересня набувають чинності оновлені Державні будівельні норми. Згідно із ними, відтепер при проєктуванні нових станцій метро чи реконструкції старих, на вході/виході зі станцій будуть передбачені туалети.

Ще одна новація стосується будівництва доріг. Зокрема, ліва смуга руху на швидкісних дорогах звузиться з 3,75 до 3,5 м, а зупинкова смуга навпаки розшириться - з 2,5 до 3 м.

За оцінками авторів змін, вужчі ліві смуги мають підвищити безпеку, змусити водіїв не перевищувати обмеження швидкості, і, як заявив заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе, "зробить водіїв більш уважними за кермом".

Так само підвищити безпеку має ширша зупинкова смуга.

Закодовані ліки

ліки

Згідно із рішенням уряду, з 1 вересня 2019 року в рамках пілотного проєкту на упаковках медпрепаратів мало з'явитись маркування, за яким можна перевірити оригінальність препарату.

В уряді передбачали, що з вересня лікарські засоби матимуть на упаковці 2D код. Цей спецкод наноситиметься при виробництві ліків на заводах, а дані про це вводитимуть в єдину держсистему проведення моніторингу обігу лікарських засобів. Завдяки цьому пацієнти зможуть перевірити ліки, просканувавши код через мобільний додаток.

Проте, поки що цей додаток тількирозробляє Мінекономрозвитку. Очікують, що він стане доступним наприкінці року.

Водночас виробники, зокрема, і ті, кого представляє Європейська Бізнес Асоціація, хоч і підтримують загалом урядове рішення, висловлюють стурбованість відсутністю гармонізації вимоги кодування із домовленостями з ЄС щодо моніторингу обігу ліків та відсутністю усіх необхідних підзаконних актів, потрібних для запровадження кодування.

16 апреля 2024
Встреча с Папой Римским и полные бусы гуманитарки: как итальянский благотворитель помогает прифронтовой Харьковщине
С началом полномасштабной войны украинцы не на словах почувствовали заботу со стороны европейских друзей. Страны ЕС с радостью принимали украинских женщин с детьми, а в саму Украину все чаще стали при...
11 апреля 2024
Запрет ездить на авто, отмена дембеля, обязательная ВВК: что прописано в принятом законе о мобилизации
Какие изменения ожидают военнообязанных, когда закон об усилении мобилизации вступит в силу
05 апреля 2024
Е-кабинет военнообязанного, армия с 25 лет и изменения для ограниченно пригодных: что нужно знать о новых правилах мобилизации
Пока Верховная Рада готовится рассматривать во втором чтении законопроект об усилении мобилизации, президент подписал несколько уже проголосованных законов, которые также вносят изменения в мобилизаци...
28 марта 2024
Деньги или армия: сколько нужно будет заплатить, чтобы иметь "экономическую бронь" от мобилизации
"Бронь" за налоги. Бизнес поддерживает, военные эксперты видят серьезные риски
На Хмельнитчине на взяточничестве задержали главу военно-врачебной комиссии
20 апреля 2024, 06:27
На Полтавщине продолжаются поиски 13-летнего мальчика, пропавшего во время рыбалки почти неделю назад
20 апреля 2024, 03:45
Смерть от рук отчима: житель Николаевщины убил 6-летнего пасынка
20 апреля 2024, 01:24
В ДТП возле Львова погиб 12-летний велосипедист
20 апреля 2024, 00:32
Житель Николаевщины получил 15 лет тюрьмы за сотрудничество с российскими спецслужбами
19 апреля 2024, 22:02
Буданов рассказал подробности уничтожения российского бомбардировщика Ту-22М3
19 апреля 2024, 21:19
Руководитель Комитета по вопросам этики НАЗЯВО защищает докторскую диссертацию в Словакии
19 апреля 2024, 20:51
Враг за день совершил два десятка обстрелов Никопольского района
19 апреля 2024, 20:36
В Синельниково россияне обстрелом убили целую семью, выжил только 6-летний мальчик
19 апреля 2024, 20:01
Зеленский прибыл на место ракетного удара в Днепре
19 апреля 2024, 19:45