UA | RU
05 серпня 2024, 11:03

СБУ викрила масштабну агентурну мережу ФСБ, яка діяла у шести областях

фото: СБУ

Контррозвідка Служби безпеки України успішно нейтралізувала масштабну агентурну мережу ФСБ Росії, яка планувала ракетно-бомбові та дронові удари по шести регіонах України

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на прес-службу СБУ.

В результаті багатоетапної спецоперації одночасно затримано дев'ять російських агентів у Дніпрі, Запоріжжі, Сумах, а також у Донецькій, Одеській та Кіровоградській областях.

Для конспірації агенти діяли окремо, але координували свої дії через одного кадрового співробітника ФСБ, особу якого вже встановлено СБУ.

За вказівкою цього росіянина агенти збирали координати для вогневого ураження сил оборони та об’єктів критичної інфраструктури.

До складу агентурної мережі входили:

  • Дві чиновниці: посадовиця Дніпровської міської ради та очільниця відділу в Южненській міськраді на Одещині. Вони встановлювали локації ППО та ключових електропідстанцій для коригування російських обстрілів.
  • Двоє агентів, які розвідували місця базування укріпрайонів та вогневих позицій важкої артилерії ЗСУ поблизу Покровська та Часового Яру.
  • Агент, що збирав інформацію про місця зосередження особового складу та військової техніки оборонців Курахового на Донеччині.
  • Двоє менеджерів та студент університету, які фіксували рух ешелонів ЗСУ у напрямку східного фронту.
  • Ексспівробітник міліції, який "звітував" окупантам про наслідки атаки на одну з гідроелектростанцій України.

Згідно з даними слідства, фігуранти потрапили у поле зору ФСБ як активні "коментатори" чатів прокремлівських Telegram-каналів. Після дистанційного вербування вони комунікували зі своїм російським куратором через анонімні чат-боти у популярному месенджері.

Під час обшуків у затриманих вилучено мобільні телефони із доказами розвідувально-підривної діяльності на користь Росії.

Наразі слідчі СБУ повідомили їм про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Зловмисники перебувають під вартою, їм загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Нагадаємо, раніше в Одесі затримали російського агента, який коригував удари по місту.

16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
05 вересня 2024
Путін демонстративно зневажає міжнародне правосуддя, але Україна отримала серйозний інструмент, щоб притягнути Росію до відповідальності
Володимир Путін вчергове показав, у що він ставить сучасну міжнародну систему – цього разу такий її важливий елемент як Міжнародний кримінальний суд. Візит російського диктатора до Монголії мав би зак...