UA | RU
31 серпня 2023, 15:48

За що чоловіки-переселенці можуть отримати штраф від військкомату: пояснення юриста

фото: torange.biz/Valdemar Fishmen

В період мобілізації переселенці зобов'язані повідомляти про зміну місця проживання територіальні центри комплексування і соціальної підтримки. І вже після цього — звертатись до центрів соціального захисту для оформлення довідки ВПО

Що загрожує переселенцям-чоловікам, якщо вони не стануть на облік, розповіла адвокатка юридичної компанії Riyako&Partners Катерина Аніщенко в коментарі РБК-Україна, передає RegioNews.

Переселенець має відразу після переїзду стати на облік до військкомату за своїм фізичним місцем перебування, каже юрист.

"Щоб не порушувати процедуру і потім не платити адміністративний штраф, то варто зробити саме у такій послідовності: спершу військкомат, потім центр соціального захисту. Загалом можна звернутись спершу й за довідкою ВПО, але якщо вас зупинять на вулиці для вручення повістки, то виникне питання, чому ви не повідомили військкомат про нове місце проживання", — пояснює фахівець.

За словами Аніщенко, в такій ситуації встановлено штраф у розмірі від 1600 до 3500 гривень. Треба врахувати, що суму штрафу в конкретному випадку встановлює воєнком і може трактувати цю норму на власний розсуд.

При цьому варто враховувати, що у військкоматів зараз нема доступу до реєстру вимушених переселенців. Такі дані працівники ТЦК зараз дізнаються, переважно коли пишуть окремі запити до відповідних структур, пояснив юрист.

"Зараз часто кажуть про те, що ці повноваження військкоматів будуть розширені. Але на цей час військкомат може зробити окремий запит до центру надання адміністративних послуг щодо конкретної особи, чи стала вона на облік. Але говорити про те, що це роблять стабільно раз на тиждень, спеціально для того, щоб поставити на облік нових людей — однозначно ні, такого немає", — каже юристка.

З іншого боку, їй відомі випадки, коли люди приїздили у певний район як вимушені переселенці, а сусіди чи хтось ще повідомляли військкомат, що там поселилися ВПО.

"Якщо чоловік призовного віку не піде відразу у військкомат, а звернеться тільки в ЦНАП за довідкою ВПО, йому не відмовлять, все оформлять. Але якщо він проживає в іншій місцевості та отримав повістку, то в першу чергу у військкоматі він отримає штраф", — зауважує Катерина Аніщенко.

Нагадаємо, в Україні з 1 серпня змінилися не лише правила грошових виплат переселенцям (ВПО), а й їх терміни. Тепер допомогу виплачуватимуть у два періоди – до 15 та до 28 числа кожного місяця.

За результатами проведеної верифікації внутрішньо переміщених осіб допомогу на проживання безпідставно отримували близько 109 тис. українців, які перебували за кордоном. Наразі виплати їм припинено.

Також повідомлялося, що в Україні на внутрішньо переміщених осіб (ВПО) чекають посилені перевірки. Фахівці Національної соціальної сервісної служби можуть здійснювати моніторинг фактичного місця переселенців, які отримують допомогу на проживання.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності