UA | RU
11 липня 2023, 14:07

Україна націоналізувала майно російських олігархів на мільярди гривень

фото: ДБР

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) ухвалив рішення про націоналізацію активів кількох наближених до Кремля російських олігархів

Про це повідомила пресслужба ДБР, передає RegioNews.

Повідомляється, що співробітники ДБР викрили десятки компаній, афілійованих із російськими власниками, діяльність яких підпадала під санкції. Серед кінцевих бенефіціарів комерційних структур брати Аркадій та Ігор Ротенберги, Олег Дерипаска, Євген Гінер, Олександр Пономаренко й Олександр Скоробогатько.

У власність держави перейшли ТОВ Глухівський кар'єр кварцитів і ТОВ Миколаївський глиноземний завод, ТРЦ Ocean Plaza, 88,89% акцій Перший інвестиційний банк.

Націоналізовано різні частки статутного капіталу і майно росіян в інших важливих стратегічних галузях української економіки, зокрема, ТОВ Авангард-Віларті і 66,65% Інвестиційного союзу Либідь.

"Структури, підконтрольні Олегу Дерипасці, також брали участь у розширенні та реконструкції Дніпро-Бузького морського порту. У дохід держави повернуто земельні ділянки та нерухоме майно в різних регіонах України, сотні одиниць спеціальної та вантажної техніки. Власники інших націоналізованих Україною активів - росіяни Олександр Пономаренко та Олександр Скоробогатько", - йдеться у повідомленні.

Повідомляється також, що накладено арешт на активи і розглядається націоналізація 93,2% Рівнеобленерго, 99,9% Херсонобленерго, 96,8% Чернівціобленерго, 95,5% Житомиробленерго, 72,9% Кіровоградобленерго, а також 7 готелів і двох ТРЦ загальною вартістю 2 млрд грн.

Нагадаємо, раніше Служба безпеки арештувала приховані активи підсанкційного олігарха Вадима Новинського на понад 10,5 млрд гривень. Мова йде, зокрема, про елітний готельний комплекс у центрі Києва, морський торговий порт "Очаків" та ТЦ у різних містах України.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності