UA | RU
24 квітня 2020, 16:11

Скандал навколо фільму "Дау": у Харкові допитали директора дитбудинку

Директора харківського дитбудинку допитали щодо імовірного катування дітей під час зйомок кінофільму "ДАУ.Дегенерація"
Директора харківського дитбудинку допитали щодо імовірного катування дітей під час зйомок кінофільму "ДАУ.Дегенерація"
Фото: pexels

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на УНН.

Так, харківська прокуратура допитала директора будинку дитини №3, щодо можливого катування неповнолітніх, вірогідно, з числа дітей-сиріт.

"Знаю те, що допитали, і що буде вирішуватись питання про доступ до документів, якими було узгоджено надання дітей і взаємодія взагалі з дітьми на знімальному майданчику”, - розповів прессекретар прокуратури Харківської області Дмитро Чубенко.

Нагадаємо, 22 квітня прокуратура розпочала кримінальне провадження щодо можливого катування неповнолітніх, вірогідно, з числа дітей-сиріт, під час зйомок кінофільму "ДАУ.Дегенерація". Під час зйомок кінострічки дітям могли заподіяти фізичний біль або завдати моральних страждань насильницькими діями.

Справка: ДАУ" – фільм російського режисера Іллі Хржановського, який розповідає про життя знаменитого радянського фізика та нобелівського лауреата Лева Ландау. Певні сцени з фільму знімали у Харкові – зокрема й за участю дітей, яких брали з місцевого сиротинця. Хржановський в кінці 2019 року став художнім керівником меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" у Києві.

При цьому, "Бабиному Яру" вважають, що "значний суспільний резонанс", який був викликаний ситуацією навколо фільмів режисера Іллі Хржановського, є передчасним та закликають дочекатись результатів перевірок правоохоронних органів.

Крім того, сам режисер заявив, що ніяких дослідів над дітьми не проводили, а їх плач - природна реакція на навколишній світ.

"З усіма цими немовлятами були медсестри і няні - це видно в кадрі. Коли діти плакали, коли їх, там, переодягали, що в принципі властиво, як ми з тобою знаємо, як батьки немовлят. Так? І плач цей не означає вираження болю, а просто реакцію на світ", - сказав Хржановський, повідомляє Укрінформ.

Він підтвердив, що діти, задіяні у зйомках, справді сироти з соцзакладу.

Справою зацікавилася і уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова. На своїй сторінці у Facebook вона підтримала ініціативу проведення належного розслідування. Вона зазначила, що є вимоги низки міжнародних Конвенцій щодо захисту прав дітей та закликала батьків та законних представників дітей замислитись, чи необхідно "давати згоду на участь дитини, поширення інформації про неї, яка не завжди відповідає інтересам самої дитини”. Так, на думку омбудсмена, проблема полягає в тому, що в українському законодавстві відсутній нормативно-правовий документ для захисту дітей від шкідливого впливу публічно доступної інформації.




28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
Наслідки обстрілу дачного кооперативу на Дніпропетровщині: частина будинків зруйновані вщент
29 березня 2024, 16:47
В Одесі зросла кількість постраждалих через ракетну атаку, двоє з них – діти
29 березня 2024, 16:37
Ворог атакував ракетами Дністровську ГЕС — подробиці від Чернівецької ОВА та фото
29 березня 2024, 16:25
Окупанти атакували об'єкти критичної інфраструктури на Буковині
29 березня 2024, 16:10
Скандальна колишня очільниця Слов'янська Неля Штепа змінила прізвище
29 березня 2024, 16:04
Росіяни атакували Одесу двома ракетами: постраждала дитина
29 березня 2024, 15:57
На Одещині прикордонники затримали водія та трьох "мандрівників"
29 березня 2024, 15:34
У Дніпрі чоловік зберігав у квартирі понад 100 кг вибухівки
29 березня 2024, 15:32
На Херсонщині внаслідок підриву на міні загинув тракторист
29 березня 2024, 15:20
На Північному мосту в Києві до 15 червня обмежать рух транспорту
29 березня 2024, 15:11