UA | RU
04 червня 2024, 16:17

СБУ: Типографія на Тернопільщині друкувала антиукраїнську літературу для церковних лавок УПЦ (МП)

фото ілюстраційне: ivano-frankivsk.church.ua

Служба безпеки заблокувала канал поширення антиукраїнської літератури мережею церковних лавок УПЦ (МП). Під час обшуків вилучили літературу, яка пропагувала релігійну нетерпимість та виправдовувала війну рф проти нашої держави.

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на пресцентр СБУ.

Зокрема, партії примірників виявлено в Ужгороді, Житомирі, Миколаєві та Києві на території однієї з мереж церковних лавок УПЦ (МП).

"Власники цих крамниць оптом замовляли пропагандистську літературу в типографії на Тернопільщині. Ініційована Службою безпеки судово-лінгвістична експертиза підтвердила, що у знайдених примірниках виправдовувалася збройна агресія рф проти України, містилися заклики до міжконфесійної ворожнечі та релігійної нетерпимості", - йдеться у повідомленні.

За даними слідства, масове поширення провокативних видань могло призвести до розхитування суспільно-політичної обстановки в Україні на користь рф.

На підставі зібраних доказів власниці однієї з крамниць повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 300 Кримінального кодексу України (ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію).

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення до відповідальності усіх осіб, причетних до підривної діяльності проти України.

Нагадаємо, 19 жовтня 2023 року Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт про заборону релігійних організацій, пов'язаних із Росією.

Пізніше, 5 березня 2024 року, Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував ухвалити в другому читанні та в цілому законопроєкт про заборону релігійних організацій, які повʼязані з росією. Таким документом може бути припинена діяльність УПЦ МП.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук раніше заявив, що проєкт закону про заборону УПЦ МП необхідно ухвалити без порушень, аби пізніше його не можна було скасувати Конституційним Судом України. Наразі необхідно зібрати підписи під законопроєктом, щоб була впевненість, що вистачає голосів для його ухвалення.

04 липня 2024
На зиму є три сценарії в енергетиці, і найгірший – світло даватимуть по 2-3 години. Експерт Юрій Корольчук – про стан української енергосистеми
Українці продовжують готуватися до прогнозованих масштабних відключень світла під час найближчого опалювального сезону. RegioNews поцікавився в експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчук...
28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...